Ομόλογα με επιτόκια πιστωτικών καρτών…

Με τις αποδόσεις των ομολόγων να θυμίζουν επιτόκια πιστωτικών, οι πόρτες των αγορών είναι βέβαιο ότι θα παραμείνουν κλειστές, όχι μόνον φέτος και το επόμενο έτος, αλλά πιθανότατα και για πολύ περισσότερο.

Ομόλογα με επιτόκια πιστωτικών καρτών…
Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Με τις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων να θυμίζουν επιτόκια πιστωτικών καρτών, οι πόρτες των διεθνών αγορών είναι βέβαιον ότι θα παραμείνουν κλειστές για την Ελλάδα, όχι μόνον το τρέχον και το επόμενο έτος, αλλά πιθανότατα και για πολύ περισσότερο.

Έτσι όπως έχουν τα πράγματα σήμερα στη χώρα, με τον πρωθυπουργό να φθάνει στο σημείο να παροτρύνει τους υπουργούς της κυβέρνησής του ώστε να τα βρουν, αφού ούτε ανασχηματισμό μπορεί να κάνει αλλά ούτε και εκλογές, και με τις μεταρρυθμίσεις να έχουν καταντήσει κουρελόχαρτα, προς τα πού πιστεύετε ότι βαδίζουμε αν όχι στην πλήρη απαξία και τον μαρασμό;

Τα "εύκολα", που ήταν το οριζόντιο μαχαίρι σε μισθούς και συντάξεις, και τα μέτρα του τύπου περαίωση και έκτακτη εισφορά τα έκαναν. Στα "δύσκολα" και ουσιαστικά, όμως, κόλλησαν.

Στις μεταρρυθμίσεις εκείνες που θα απελευθέρωναν την οικονομία και θα της έδιναν την απαραίτητη αναπτυξιακή ώθηση ουδέποτε προχώρησαν.

Ουδέποτε απελευθερώθηκαν τα επαγγέλματα, οι υπηρεσίες, οι αγορές.

Τίποτε δεν έγινε για να απεγκλωβιστεί η ελληνική οικονομία από το κράτος και βεβαίως, όταν το κράτος αυτό δεν πληρώνει, τότε και η οικονομία δεν πάει πουθενά.

Ως αποτέλεσμα η ύφεση βαθαίνει, οι κοινωνικές επιπτώσεις της γίνονται σαφέστερες και τα κάθε είδους ελληνικά "assets" απαξιώνονται.

Ουδείς θα ενδιαφέρεται να αγοράσει οτιδήποτε, σε μια χώρα όπου η τιμή των κάθε λογής στοιχείων ενεργητικού θα βαίνει μειούμενη. Ακόμη και στον πάτο του βαρελιού θα το σκέφτεται κανείς να αγοράσει, αφού ενός κακού μύρια έπονται...

Για τους λόγους αυτούς δεν συνεχίζεται η φυγή κεφαλαίων στο εξωτερικό; Το περίφημο retail banking πόσο πιστεύετε ότι θα μπορέσει να αντέξει εάν δεν μεταστραφεί η παρούσα ψυχολογία απαξίωσης;

Κακά τα ψέματα, φίλτατοι.

Στην Ελλάδα σήμερα δεν θα έπρεπε να ανθούν κινήματα μηδενιστικού χαρακτήρα, του τύπου "δεν πληρώνω", αλλά κινήματα για την πραγματική εξυγίανση του τόπου από τα νοσηρά φαινόμενα που τον οδήγησαν έως εδώ.

Η φοροδιαφυγή, για την πάταξη της οποίας επιστρατεύονται ξανά και ξανά οι ίδιες αποτυχημένες "λύσεις", η συρρίκνωση του δημόσιου τομέα, για την οποία ουδέν γίνεται, η επικράτηση όρων υγιούς ανταγωνισμού, που πια έχει καταντήσει ανέκδοτο, και άλλα πολλά, που όλοι γνωρίζουμε και καθημερινά συζητάμε.

Πολιτικό είναι το πρόβλημα της χώρας και όχι οικονομικό.

Αν δεν ήταν, και μεταρρυθμίσεις θα βλέπαμε, αφού δεν θα υπήρχε η παράμετρος του διαβόητου πολιτικού κόστους, που διαλύει σήμερα την κυβέρνηση, και το μνημόνιο θα εφαρμοζόταν, το οποίο προβλέπει μόνον ορισμένα από αυτά που πρέπει να γίνουν σήμερα σε αυτόν τον τόπο.

Ούτως ή άλλως, στην κυβέρνηση φαίνεται πως το έχουν πάρει απόφαση ότι οδηγούμαστε στις αγκάλες του EFSM και πιθανότατα τελικά και του ESM για την αντιμετώπιση των χρηματοδοτικών μας αναγκών.

Τις πραγματικές μεταρρυθμίσεις, κάποια στιγμή, η οποία δεν αργεί, θα μας αναγκάσουν να τις κάνουμε.

Γιατί δεν τις κάνουμε μια ώρα αρχύτερα μόνοι μας, ώστε να γλιτώσουμε την οδύνη και τα χειρότερα;

* Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v