Ανίκητο "τέρας" η φοροδιαφυγή;

Η κρίση που αντιμετωπίζει η χώρα είναι πρωτόγνωρη. Όπως πρωτόγνωρη είναι και η προσπάθεια που καταβάλλει για να την υπερβεί. Απαιτείται συστράτευση όλων των υγιών δυνάμεων του τόπου. Δημόσιων και ιδιωτικών.

Ανίκητο τέρας η φοροδιαφυγή;
Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Η συνεχιζόμενη υστέρηση των εσόδων του προϋπολογισμού, όπως αυτή αποτυπώνεται στα στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομικών, στέκει ως υπενθύμιση ότι όσες προσπάθειες περιστολής των δαπανών και εάν επιχειρηθούν η μεγάλη πληγή της φοροδιαφυγής θα συνεχίσει να ναρκοθετεί τη δημοσιονομική προσαρμογή αλλά και την ανάκαμψη της οικονομίας.

Ανεξάρτητα των μη επαναλαμβανόμενων εσόδων, που επικαλείται, μεταξύ άλλων, το υπουργείο Οικονομικών ως αίτιο της νέας απόκλισης από τους στόχους περί εσόδων, η φοροδιαφυγή παραμένει πραγματική μάστιγα για την ελληνική οικονομία και μία από τις κυριότερες αιτίες για το έλλειμμα ανταγωνιστικότητας που τη χαρακτηρίζει.

Όπως έχει επισημάνει και κατά το παρελθόν η στήλη αυτή, η πάταξη της φοροδιαφυγής δεν αφορά μόνο σε κατασταλτικά μέτρα, αλλά κυριότερα στην αλλαγή της νοοτροπίας που εξακολουθεί σήμερα να χαρακτηρίζει μεγάλο μέρος των φορολογουμένων και ιδίως όσων ανήκουν στις "γνωστές" επαγγελματικές κατηγορίες, στις οποίες συνήθως εντοπίζονται οι φορολογικοί έλεγχοι, με πενιχρά και αποσπασματικά, όμως, αποτελέσματα.

Το έργο είναι τεράστιο και προφανώς δεν είναι δυνατόν, δίπλα σε κάθε φορολογούμενο, έμπορο, βιοτέχνη, ή ελεύθερο επαγγελματία να στέκει ένας εφοριακός.

Αντίστοιχα, δεν είναι δυνατόν να συνεχίζεται η παροχή εδάφους καλλιέργειας αδιαφανών φαινομένων, όπως η συνδιαλλαγή μεταξύ εφοριακών και φορολογουμένων, αλλεπάλληλα κρούσματα της οποίας έχουμε δει στο παρελθόν.

Το έδαφος για τη δραστηριοποίηση και του ιδιωτικού τομέα στον αγώνα κατά της φοροδιαφυγής είναι σαφές και όσο ταχύτερα υπάρξει η πολιτική βούληση προς την κατεύθυνση αυτήν τόσο ταχύτερη θα είναι και η εξάλειψη της κυριότερης πηγής κοινωνικής αδικίας στη χώρα μας.

Ελεγκτικές εταιρίες θα μπορούσαν να αναλάβουν τη διερεύνηση και ανάλυση της οικονομικής δραστηριότητας ανά τομέα, στη βάση των τεκμηρίων ή άλλων κριτηρίων, συντρέχοντας έτσι με τεχνογνωσία και σύγχρονες μεθόδους διασταύρωσης την προσπάθεια του φοροελεγκτικού μηχανισμού για την πάταξη της φοροδιαφυγής, ο οποίος πλέον θα μπορούσε να αφιερώσει τις διαθέσιμες δυνάμεις του στο φοροεισπρακτικό σκέλος.

Αντίστοιχα, με την υιοθέτηση ενιαίας κατευθυντήριας γραμμής αναφορικά με την εφαρμογή της φορολογικής νομοθεσίας, θα εξέλειπαν και τα φαινόμενα διαφορετικών ερμηνειών της από τις κατά τόπους εφορίες, όπως συχνά παρατηρείται σήμερα, αίροντας έτσι μία από τις αιτίες ύπαρξης της επιφυλακτικότητας με την οποία αντιμετωπίζουν οι φορολογούμενοι τον φοροελεγκτικό μηχανισμό.

Η κρίση που αντιμετωπίζει σήμερα η χώρα μας είναι πρωτόγνωρη.

Όπως πρωτόγνωρη είναι και η προσπάθεια που καταβάλλει για να την υπερβεί.

Σε αυτήν την προσπάθεια είναι σαφές ότι απαιτείται συμπαράταξη και συστράτευση όλων των υγιών δυνάμεων που διαθέτει ο τόπος. Δημόσιων και ιδιωτικών.




* Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v