"Γολγοθάς", σίγουρα. "Ανάσταση", ίσως…

Πέραν των υπουργών του, ορισμένοι εκ των οποίων διαφωνούν με προβλέψεις του μεσοπρόθεσμου προγράμματος, ποιο ήταν το "κοινό" της ομιλίας του κ. Παπανδρέου και ποιο το "μήνυμα" που του μετέφερε;

Γολγοθάς, σίγουρα. Ανάσταση, ίσως…
Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Με μόνη εξαίρεση την εκδήλωση μιας σειράς δραματικών γεγονότων, που θα ήσαν σε θέση να ανατρέψουν τις εκτιμήσεις του επενδυτικού κοινού σχετικά με το ελληνικό αξιόχρεο, η επιστροφή της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές κεφαλαίου έως και το 2012, για την άντληση 25 - 30 δισ. ευρώ που χρειάζεται για την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους της, φαντάζει σήμερα αδύνατη.

Ο πρωθυπουργός, κ. Γ. Παπανδρέου, είχε ίσως μια τέτοια ευκαιρία στα χέρια του μέσω της ανακοίνωσης του μεσοπρόθεσμου πλαισίου δημοσιονομικής στρατηγικής 2012 - 2015, αλλά την έχασε.

Έπειτα από σειρά εβδομάδων αναμονής ενός σχεδίου για την αντιμετώπιση της τρέχουσας οικονομικής και δημοσιονομικής κρίσης, και ενώ η φιλολογία σχετικά με την επερχόμενη αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους έχει κορυφωθεί, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ένα πακέτο μέτρων το οποίο ουδέναν ικανοποίησε.

Αντίθετα, η δέσμη μέτρων που ανακοίνωσε ο κ. Παπανδρέου αποτυπώνει με τον πλέον γλαφυρό τρόπο τις εσωτερικές αντιπαραθέσεις με τις οποίες συνεχίζει να είναι αντιμέτωπη η κυβερνώσα παράταξη και τον μάλλον περιορισμένο βαθμό έως τον οποίο είναι διατεθειμένη να αντιταχθεί στα συνδικάτα και στις συντεχνίες που εξακολουθούν να καθορίζουν, σε μεγάλο βαθμό, τις προτεραιότητές της.

Πέραν των υπουργών της κυβέρνησής του, ορισμένοι εκ των οποίων ούτως ή άλλως διαφωνούν με προβλέψεις του μεσοπρόθεσμου προγράμματος, ποιο ήταν το "κοινό" της ομιλίας του κ. Παπανδρέου και ποιο το "μήνυμα" που του μετέφερε;

Αν ήσαν οι διεθνείς επενδυτές, προφανώς δεν τους εντυπωσίασε, αν κρίνουμε από την πορεία των αγορών χρήματος και κεφαλαίου τόσο στη διάρκεια της ομιλίας του όσο και στη συνέχεια.

Περίμεναν να ακούσουν ότι η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να επιδείξει δυναμισμό στην αντιμετώπιση των σημερινών προβλημάτων της, ανακοινώνοντας ένα ευρύ και "απτό" πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και προγραμματισμό, όπως η εξαγγελία διαγωνισμού για την πρόσληψη συμβούλων, ημερομηνίες εκτέλεσης έργων κοκ.

Αν απευθυνόταν στην ελληνική επιχειρηματική κοινότητα, τι ακριβώς τους διεμήνυσε; Ότι, για παράδειγμα, οι τρεις εταιρίες κινητής τηλεφωνίας θα πρέπει να βάλουν αμέσως το χέρι στην τσέπη για να καταβάλουν 270 εκατ. ευρώ ώστε να μπορέσουν να συνεχίσουν τη δραστηριότητά τους;

Αν πάλι απευθυνόταν προς αυτόν που συνηθίζουμε να λέμε "μέσο άνθρωπο", τι του "έταξε" και σε τι βαθμό τον διαβεβαίωσε ότι οι παρούσες θυσίες του θα πιάσουν τόπο και ότι δεν οδηγείται προς μια νέα περιπέτεια;

Πόσο βέβαιος μπορεί να είναι αυτός ο "μέσος άνθρωπος", ο πολίτης, μετά την ομιλία Παπανδρέου σχετικά με το μέλλον των ασφαλιστικών ταμείων, για παράδειγμα;

Αν το κοινό του κ. Παπανδρέου, τέλος, ήταν οι χιλιάδες των εργαζομένων στις ΔΕΚΟ και οι συνδικαλιστικοί τους εκπρόσωποι, και πάλι δεν τους ικανοποίησε, αν κρίνουμε από τα λεγόμενα της ηγεσίας τόσο της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, η οποία έχει ήδη προαναγγείλει κινητοποιήσεις, όσο και της ΟΜΕ-ΟΤΕ, η οποία κρίνει ότι είναι προτιμότερο να αυξήσει, παρά να μειώσει, τη συμμετοχή του στον ΟΤΕ το Δημόσιο…

Δίχως αμφιβολία, το έργο με το οποίο είναι αντιμέτωπος ο κ. Παπανδρέου δεν είναι εύκολο.

Όμως, ούτε περισσότερο χρόνο έχει στη διάθεσή της η χώρα, ούτε περαιτέρω περιθώρια, εντός των οποίων μπορεί να ελιχθεί.

Εάν εμείς δεν επιχειρήσουμε, έστω και σήμερα, να καθορίσουμε το μέλλον μας με τολμηρές αποφάσεις, όσα εξυφαίνονται στο Βερολίνο και αλλού θα μας το υπαγορεύσουν.


* Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v