Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το ”κραχ” των ακινήτων!

Η ”φούσκα” των ακινήτων είναι πολύ πιο επικίνδυνη από την αντίστοιχη χρηματιστηριακή ”φούσκα” του 1999. Μόνο που εδώ δεν πρόκειται κανείς να ζητήσει την επέμβαση δικαστών και εισαγγελέων, ούτε τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής από τη Βουλή. Τα τούβλα και οι... μπουλντόζες συνεννοούνται πλήρως!

Το ”κραχ” των ακινήτων!
Η ”φούσκα” των ακινήτων είναι πολύ πιο επικίνδυνη από την αντίστοιχη χρηματιστηριακή ”φούσκα” του 1999. Μόνο που εδώ δεν πρόκειται κανείς να ζητήσει την επέμβαση δικαστών και εισαγγελέων, ούτε τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής από τη Βουλή. Τα τούβλα και οι... μπουλντόζες συνεννοούνται πλήρως!

Ο διοικητής της Εθνικής Τράπεζας κ. Αράπογλου σε πρόσφατη συνέντευξή του στην ”Καθημερινή” κάλεσε εμμέσως πλην σαφώς τους συναδέλφους του να είναι λιγότερο επιθετικοί στη στεγαστική πίστη και να μη χρηματοδοτούν το 100% της αξίας των ακινήτων.

Άλλοι τραπεζίτες αναλύουν καθημερινά σενάρια πιθανής αύξησης των επισφαλών απαιτήσεών τους σε περίπτωση αύξησης των επιτοκίων και με δεδομένο ότι οι Έλληνες (σε αντίθεση με τους Ευρωπαίους συμπολίτες τους) έχουν εμπιστευτεί σε μεγαλύτερο ποσοστό τα δάνεια με κυμαινόμενο επιτόκιο.

Διεθνείς Οργανισμοί προειδοποιούν τους επενδυτές ανά τον κόσμο για το πόσο μεγάλη είναι η ”φούσκα” των ακινήτων.

Οι τιμές των ακινήτων είναι εξωφρενικά ακριβές. Σε όλο τον δυτικό κόσμο και στην Αθήνα ειδικότερα. Ο μέσος μισθός του Έλληνα απέχει σημαντικά από εκείνον του Βρετανού, του Γάλλου ή του Γερμανού, αλλά οι τιμές των ακινήτων στην πρωτεύουσά μας είναι πολλές φορές ακριβότερες από εκείνες των αντίστοιχων περιοχών των άλλων πρωτευουσών της Ευρώπης.

Μέχρι σήμερα η κατάσταση αυτή μας έχει εξυπηρετήσει πλήρως. Βοήθησε τους πάντες να επουλώσουν τις βαθιές πληγές τους από το ”κραχ” των τιμών των μετοχών. Ή ακόμη και να εξωραΐσουν τη λογιστική τους εικόνα και να κάνουν έτσι lifting στο image τους!

Τι θα συμβεί, όμως, στην περίπτωση εκείνη που οι τιμές των ακινήτων πάρουν για κάποιον λόγο την κατιούσα; Και κυρίως το ερώτημα είναι ποιος θα σταματήσει τον κατήφορο, αφού οι στεγαστικές ανάγκες των Ελλήνων καλύπτονται ήδη και με το παραπάνω...

Μέχρι σήμερα δεν έχουμε συναντήσει ανάλογο φαινόμενο τα τελευταία εκατό χρόνια στην ελληνική οικονομία. Οι τιμές των ακινήτων συνήθως ανεβαίνουν, αν στο μεταξύ δεν παραμένουν σταθερές.

Ακόμη και σήμερα, όπου όλοι αναγνωρίζουν το πόσο παράλογα έχει διαμορφωθεί η κατάσταση, οι τιμές δεν λένε να υποχωρήσουν ουσιαστικά και να συναντηθεί η προσφορά με τη ζήτηση. Μπορεί να μη γίνονται πράξεις, αλλά δεν πέφτουν και οι τιμές.

Κι όχι μόνο αυτό, αλλά τα νέα μέτρα για τη φορολογία των ακινήτων και η εισαγωγή του ΦΠΑ, ειδήσεις που αφήνει να διαρρέουν η κυβέρνηση, θα οδηγήσουν αναπόφευκτα σε νέα αύξηση των τιμών! Έστω και στα χαρτιά. Ακόμη και αν δεν υπάρχει αγοραστής ούτε για δείγμα!

Με μία ελληνική κοινωνία που έχει μάθει να πιστεύει περισσότερο στα ντουβάρια και λιγότερο στο επιχειρείν, η διαχείριση του ζητήματος είναι κάτι περισσότερο από επικίνδυνη και τυχοδιωκτική.

Μπορεί να γεμίσουν πρόσκαιρα τα δημόσια ταμεία, αλλά αυξάνεται ταυτόχρονα ο κίνδυνος να εισέλθουμε σε μεγάλες περιπέτειες.

Δυστυχώς, δεν υπάρχει αντιστάθμισμα της πιθανής απώλειας από μία καλύτερη πορεία της χρηματιστηριακής αγοράς.

Δημιουργούνται όμως οι συνθήκες που θα εκκολάψουν (και πάλι λαθεμένα) το επόμενο 1999, με την όποια του μορφή. Όταν οι Έλληνες θα ανακαλύψουν όλοι μαζί και την ίδια ώρα ότι τα ντουβάρια δεν παράγουν εισόδημα και θα πρέπει να βρουν κάτι άλλο περισσότερο επικερδές.

Στο μεταξύ θα έχουν χαθεί περιουσίες και περιουσίες στα ακίνητα, όπως χάθηκαν πρόσφατα στο χρηματιστήριο.

Ποιοι παράγοντες θα μπορούσαν να προκαλέσουν νευρική κρίση στους ιδιοκτήτες ακινήτων; Λιγότερο μία διεθνής κρίση και περισσότερο οι επιπτώσεις μιας αύξησης των επιτοκίων.

Όλα θα εξαρτηθούν από το πόσο μεγάλη θα είναι αυτή η αύξηση και πόσο θα αυξηθεί αντίστοιχα η δόση για τους εκείνους που δεν προνόησαν και επέλεξαν δάνεια με κυμαινόμενο επιτόκιο. Κάτι ανάλογο θα συμβεί με την αγορά των μεταχειρισμένων αυτοκινήτων.

Οι τράπεζες κατείχαν κάποια στιγμή τόσα πολλά μεταχειρισμένα αυτοκίνητα που η συγκεκριμένη αγορά απαξιώθηκε πλήρως...

Θανάσης Μαυρίδης

[email protected]

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v