Κουτόφραγκοι και Έλληνες ατσίδες…

Μας δίνουν λεφτά όταν όλοι οι άλλοι αρνούνται και το μόνο που μας ζητούν είναι να βάλουμε τάξη στο σπίτι μας. Για πόσο καιρό θα προσποιούμαστε ότι κάνουμε μεταρρυθμίσεις, εκεί που μεταρρυθμίσεις δεν γίνονται;

Κουτόφραγκοι και Έλληνες ατσίδες…
Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Μας αρέσει, δεν μας αρέσει, το "μαγαζί" που λέγεται Ελλάδα λειτουργεί σήμερα επειδή το ΔΝΤ και η Ε.Ε. συνεχίζουν να μας δανείζουν, όταν όλοι οι άλλοι αρνούνται.

Όταν όλοι οι άλλοι μας έχουν κλείσει την πόρτα.

Έβαλαν το χέρι στην τσέπη πέρυσι τον Μάιο, όταν τα λεφτά που είχαμε αρκούσαν μόλις για δύο εβδομάδες, και δηλώνουν σήμερα ότι είναι πρόθυμοι να ξαναβάλουν το χέρι στην τσέπη και να μας ξαναδανείσουν, εάν προσφύγουμε στις αγορές και βρούμε πάλι τις πόρτες τους κλειστές.

Τόσο απλά.

Και ξέρετε γιατί συνεχίζουν να μας δανείζουν;

Όχι μόνο επειδή δεν θέλουν να πάρει φωτιά και το δικό τους το "σπίτι" ή το "μαγαζί", τα οποία, μην έχετε αμφιβολία, μπορούν να προστατεύσουν, αλλά κυριότερα διότι πιστεύουν ότι αυτό που κάνουμε πετυχαίνει.

Από αυτό εδώ το μετερίζι (το οποίο δεν είναι ούτε κρατικοδίαιτο, ούτε κομματοκρατούμενο) έχουμε υποστηρίξει επανειλημμένως ότι, ακόμη και εάν το μνημόνιο δεν υπήρχε, θα έπρεπε να το είχαμε εφεύρει.

Για όλα όσα εμείς, ως Έλληνες, συζητούμε, γράφουμε και καταγγέλλουμε επί δεκαετίες για την κακοδιοίκηση, τη σπατάλη, την αδιαφάνεια, τη γραφειοκρατία, την ποινικοποίηση της επιχειρηματικότητας, τον στραγγαλισμό της οικονομίας από το κράτος και τον κρατικοδίαιτο συνδικαλισμό, για το δράμα της υγείας και της παιδείας, για όλα αυτά, σήμερα υπάρχει μία ελπίδα ότι μπορούν να αλλάξουν.

Αρκεί να συνεχίσουμε να περπατάμε στον ίσιο δρόμο και να μην λοξοδρομούμε, υπό το βάρος των ιαχών όσων πιστεύουν ότι "μπορούμε και αλλιώς".

Αρκεί να μην προσποιούμαστε ότι κάνουμε μεταρρυθμίσεις, όταν δεν κάνουμε, ότι βάζουμε τάξη στο Δημόσιο, όταν δεν βάζουμε, αλλά αντ’ αυτού υιοθετούμε την εύκολη λύση του οριζόντιου μαχαιριού σε μισθούς και συντάξεις.

Μην πάτε μακριά. Το "κακό και αποτρόπαιο ΔΝΤ", αυτό που βάζει το χέρι στην τσέπη για να συνεχίσουν να πληρώνονται οι μισθοί και οι συντάξεις, ήταν κάτι περισσότερο από σαφές στην ανακοίνωση που εξέδωσε τη Δευτέρα, για την τελευταία δόση ύψους 4,1 δισ. ευρώ που μας έδωσε.

"Αν και ο δημοσιονομικός στόχος του 2010 επιτεύχθηκε, η στρατηγική της
υποεκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού για την αντιστάθμιση των μειωμένων εσόδων και των υπερβολικών εξόδων σε υποεθνικά επίπεδα δεν μπορεί να διατηρηθεί".

Με άλλα λόγια, οι φίλτατοι του ΔΝΤ, και για την ακρίβεια ο αναπληρωτής πρόεδρός του, κ. Τ. Λίπσκι, μας είπαν: "Καλά τα πάτε, αλλά έτσι δεν θα πάτε μακριά. Τη φοροδιαφυγή δεν την έχετε πατάξει και άρα δεν έχετε αρκετά έσοδα, ενώ τα έξοδά σας παραμένουν υψηλά. Το δε κολπάκι με τις 'ετεροχρονισμένες' πληρωμές το έχουμε δει και σας λέμε ότι είναι κοντόφθαλμο".

Για να τα πάτε πραγματικά καλά φανείτε δίκαιοι. Μη ρίχνετε το βάρος σε μισθωτούς και συνταξιούχους, αλλά κάντε μόνοι σας ένα μακροπρόθεσμο δημοσιονομικό σχεδιασμό, βάσει των χρημάτων που πιστεύετε ότι πραγματικά θα υπάρχουν στην τσέπη σας, όταν έρθει η ώρα να τα ξοδέψετε.

Αντίστοιχα, "ανοίξτε" την οικονομία σας. Εφαρμόστε πραγματικές μεταρρυθμίσεις για τα "κλειστά επαγγέλματα", βοηθήστε τις εξαγωγές σας και δώστε έμφαση εκεί όπου έχετε συγκριτικό πλεονέκτημα, για παράδειγμα, σε τομείς όπως ο τουρισμός.

Τέλος, κάνετε τις δεσμεύσεις σας πράξη και ελαφρύνετε τον Έλληνα φορολογούμενο, αξιοποιώντας την περιουσία του κράτους, για την πληρωμή των χρεών "που καθίστανται ληξιπρόθεσμα"…

Καλά τα πάτε, αλλά μη μας δουλεύετε. Γνωρίζουμε ότι, αν θέλετε, μπορείτε να φτιάξετε το σπίτι σας και το μαγαζί σας πολύ καλύτερα και να μη μας έχετε πια ανάγκη…




* Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v