Κερδίσαμε χρόνο για να τον πετάξουμε;

Σύμφωνοι. Τα "καταφέραμε". Η Ελλάδα πήρε μια ανάσα από τον βραχνά του χρέους και μπορεί να ατενίζει κάπως πιο αισιόδοξα την "επόμενη ημέρα". Όμως, έχουμε την πολυτέλεια να "ξεχνιόμαστε";

Κερδίσαμε χρόνο για να τον πετάξουμε;
Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Σύμφωνοι. Τα "καταφέραμε".

Η Ελλάδα πήρε μια ανάσα από τον βραχνά του χρέους και μπορεί να ατενίζει κάπως πιο αισιόδοξα την "επόμενη ημέρα".

Τα εύσημα θα ήταν άδικο να μη δοθούν.

Όμως, έχουμε την πολυτέλεια να "ξεχνιόμαστε";

Μέσα σε δεκαπέντε ημέρες από σήμερα η ελληνική κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να παρουσιάσει ένα αναλυτικό σχέδιο για τις αποκρατικοποιήσεις της περιόδου 2011 - 2013, ύψους 15 δισ. ευρώ, και τους βασικούς άξονες για την εξεύρεση συνολικά 50 δισ. ευρώ.

Τι από όλα αυτά έχει αποσαφηνιστεί σήμερα, εκτός από ένα γενικό περίγραμμα;

Εκτός από τις "ήπιες" διαψεύσεις του φίλτατου κ. Γ. Πεταλωτή για τη ΔΕΗ, τι άλλο συγκεκριμένο υπάρχει;

Οι νομομαθείς της κυβέρνησης, κ. Ευάγγ. Βενιζέλος και Χ. Παμπούκης, πασχίζουν να βρουν "φόρμουλες" ώστε να τηρηθεί η πρωθυπουργική δέσμευση περί μη εκποίησης ακίνητης περιουσίας αλλά και να εισπραχθεί το μέγιστο δυνατό αντίτιμο, αλλά ακόμη δεν έχουν ληφθεί καν αποφάσεις σχετικά με το τι ακριβώς θα περιλαμβάνει αυτή η λίστα των ακινήτων, πέραν βεβαίως του Ελληνικού.

Οι "λύσεις" που έχουν πέσει στο τραπέζι συμπεριλαμβάνουν το γκρουπάρισμα αυτών των ακινήτων, τα οποία, όπως είπαμε, δεν έχουν καν οριστικοποιηθεί, και στη συνέχεια την έκδοση "bonds" ή μετοχοποίησής της ή "κάτι", που ακόμη δεν ξέρουμε τι ακριβώς είναι.

Αντίστοιχα, περιλαμβάνουν τον "θεσμό της επιφάνειας", κάτι σαν το βρετανικό "leasehold", μέσω του οποίου αφενός διασφαλίζεται ότι η κυριότητα του ακινήτου παραμένει στο ελληνικό δημόσιο, αλλά παρέχεται η δυνατότητα "πώλησής" του για μακρύ χρονικό διάστημα, π.χ. 99 χρόνια, και άμεσης είσπραξης του τιμήματος.

Είπαμε. Φόρμουλες είναι.

Τι θα γίνει όμως με τους επενδυτές που θα κληθούν να βάλουν τα φραγκουλίνια τους για να συμμετάσχουν σε αυτές τις φόρμουλες;

Δεν πέρασε από το μυαλό κανενός ότι υπάρχει και κάτι που λέγεται "due diligence" για τα ακίνητα αλλά και για τις επιχειρήσεις (για προσπαθήστε να ξεκαθαρίσετε το θέμα των ασφαλιστικών εισφορών και των επενδύσεων της ΔΕΗ) και πως το πρώτο πράγμα που θα ζητηθεί θα είναι ακριβώς αυτό;

Δεν πέρασε από κανενός το μυαλό ότι υπάρχει και ένα "μαγαζί" που λέγεται Συμβούλιο της Επικρατείας;

Οι όποιες λύσεις, προφανώς, θα πρέπει να "αντέχουν" στον έλεγχο και θα πρέπει να είναι στο τραπέζι μέσα σε αυτές τις δεκαπέντε ημέρες

Από την άλλη πλευρά, αν υπάρχει ένα τερατώδες αγκάθι σήμερα για την ελληνική οικονομία, αυτό δεν μπορεί να είναι άλλο παρά η φοροδιαφυγή.

Από πέρυσι τον Σεπτέμβριο περιμένουμε αυτήν την περίφημη αναμόρφωση του φοροεισπρακτικού και φοροελεγκτικού μηχανισμού και τίποτε δεν βλέπουμε, παρά μόνο το οικονομικό επιτελείο να γίνεται μαλλιά-κουβάρια…

Ακούμε ότι ο φίλτατος κ. Γ. Παπακωνσταντίνου ζητάει ανθρώπους, αλλά ανθρώπους δεν παίρνει. Ακούμε ότι ζητάει την εμπλοκή ελεγκτικών οίκων, αλλά το πράγμα κολλάει.
Ακούμε για "λευκές απεργίες" δυσαρεστημένων υπαλλήλων και την όλη προσπάθεια να "μπατάρει" και δεν μπορούμε παρά να αναρωτηθούμε: "Έχουμε καιρό για όλα αυτά;".

Αντέχει η χώρα να χάνει 6 δισ. ευρώ σε φόρους;

Αντέχει να μην προσανατολίζει τα κεφάλαια αυτά στην οικονομία μέσω του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων;

Από πού θα έρθουν τα λεφτά για την επανεκκίνηση της οικονομίας αν όχι από την πάταξη της φοροδιαφυγής;

Πόσο ακόμη μπορεί να αντέξει η χώρα την ανεργία στο 15%;

Σύμφωνοι.
Είναι πολλά αυτά που πρέπει να γίνουν και ελάχιστος ο χρόνος.
Έχουμε, άρα, την πολυτέλεια να τον χαραμίζουμε;


* Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v