Ο «Μπάφετ» των απατεώνων ξεσπάθωσε…

Ο Μάντοφ δεν είναι ο Μπάφετ. Είναι όμως ένας «γκουρού», στον δικό του τομέα. Αυτόν της χρηματοοικονομικής απατεωνιάς… Έτσι, λοιπόν, όταν μας λέει ότι «τίποτε δεν άλλαξε», ίσως θα έπρεπε να τον ακούσουμε.

Ο «Μπάφετ» των απατεώνων ξεσπάθωσε…
Φίλτατοι, καλή σας ημέρα:

Όταν ο γκουρού των επενδύσεων Γουόρεν Μπάφετ μιλά για επιχειρήσεις ή για μετοχές, το λιγότερο που θα μπορούσε να κάνει κανείς είναι να «ακούσει».

Τα συμπεράσματα στα οποία θα καταλήξει είναι, προφανώς, δική του υπόθεση.
Τουλάχιστον, όμως, θα έχει δώσει στον εαυτό του την ευκαιρία να ακούσει όσα έχει να του πει ένας άνθρωπος που είναι σε θέση να «γνωρίζει».

Ο «μάντης της Όμαχα», όπως είναι αλλιώς γνωστός ο Μπάφετ, δεν έχει κερδίσει τυχαία ούτε τα δισεκατομμύρια δολάρια της προσωπικής του περιουσίας, ούτε εκείνα της Berkshire Hathaway, της επενδυτικής και επιχειρηματικής αυτοκρατορίας που ίδρυσε και διευθύνει στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Έχει αποδείξει στην πράξη, πρώτον, ότι γνωρίζει καλά τον κόσμο των επιχειρήσεων και των αγορών και, δεύτερον, ότι έφθασε εκεί που έφθασε βασιζόμενος σε στέρεες αρχές και αξίες, τις οποίες εφάρμοσε καθ’ όλη τη διάρκεια της σταδιοδρομίας του και συνεχίζει να εφαρμόζει.

Ο Μπέρνι Μάντοφ, από την άλλη πλευρά, δεν είναι ο Γουόρεν Μπάφετ.

Είναι ένας απατεώνας, ο οποίος εκτίει ποινή κάθειρξης 150 ετών, επειδή εξαπάτησε εκατοντάδες ή και χιλιάδες επενδυτές, χρηματοοικονομικούς οργανισμούς, τράπεζες αλλά και την ίδια τη Securities and Exchange Commission, η οποία αποτελεί «τον φόβο και τον τρόμο» της Wall Street, υλοποιώντας τη μεγαλύτερη επενδυτική πυραμίδα στη σύγχρονη ιστορία.

Στην πορεία του κατόρθωσε να γίνει ακόμη και πρόεδρος του NASDAQ, αλλά και να θεωρείται ως ένας από τους κορυφαίους market makers του Χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης.

Υπό το πρίσμα αυτό, είναι και ο ίδιος ένας άνθρωπος που είναι σε θέση να «γνωρίζει».

Όταν, λοιπόν, βγαίνει και δηλώνει, στη διάρκεια σύντομης τηλεφωνικής συνέντευξής του στο περιοδικό «New York magazine», ότι «...είναι απίστευτο! Ούτε η Goldman… ούτε κανείς δεν έχει καταδικαστεί. Ολόκληρο το νέο θεσμικό πλαίσιο (σ.σ. του χρηματοοικονομικού τομέα στις ΗΠΑ) είναι ένα αστείο», κάποιος, ίσως, θα άξιζε να τον ακούσει…

Αν μη τι άλλο, πρόκειται για έναν κορυφαίο απατεώνα, ο οποίος γνωρίζει άριστα το «σύστημα» και μάλιστα εκ των έσω και μπορεί να «διαγνώσει» εάν από το 2008 που ξέσπασε η χρηματοπιστωτική κρίση έως σήμερα έχουν γίνει τα απαραίτητα βήματα ώστε αυτή να μην επαναληφθεί.

Τι μας είπε, δηλαδή, ο Μάντοφ;

Μας είπε, πολύ απλά, πρώτον, ότι οι άνθρωποι που οδήγησαν την υφήλιο στη μεγαλύτερη μεταπολεμική χρηματοοικονομική και οικονομική περιπέτεια παραμένουν ατιμώρητοι για τις πράξεις τους και συνεχίζουν να λειτουργούν στο «σύστημα» και, δεύτερον, ότι το ίδιο το «σύστημα» διατηρεί ακέραιες τις νοοτροπίες και τις πρακτικές που οδήγησαν σχεδόν στην κατάρρευσή του, με κυριότερη αυτών την απληστία.

Ο φίλτατος Μάντοφ, όμως, ολοκλήρωσε την ίδια συνέντευξη λέγοντας ότι «ολόκληρη η (σ.σ. αμερικανική) κυβέρνηση είναι μια πυραμίδα (ponzi scheme)», σε μία ευθεία αναφορά στο ιλιγγιώδες ύψος του ελλείμματος και του χρέους που διατηρούν οι Ηνωμένες Πολιτείες, κάτι για το οποίο έχουν ήδη κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου πολλοί…

Εφαρμόζοντας το μεγαλύτερο πρόγραμμα παροχής ρευστότητας στην αμερικανική και κατά προέκταση στην παγκόσμια οικονομία, οι ΗΠΑ, σε αντίθεση με την επιφυλακτική στάση που τήρησε η Ε.Ε., κατόρθωσαν να αναχαιτίσουν την ύφεση ανοίγοντας και πάλι την οδό της ανάκαμψης.

Ίσως, όμως, να δημιούργησαν έτσι και μια πυραμίδα χρέους, τυχόν κατάρρευση της οποίας ασφαλώς θα ανοίξει τις «πύλες της κολάσεως» για τους πάντες…


* Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v