Το καρότο και το μαστίγιο της κ. Μέρκελ

«Λύση» από την Ευρώπη στο ζήτημα του ελληνικού χρέους δεν θα έρθει ούτε εύκολα ούτε γρήγορα, αν και όποτε έρθει. Ο τίτλος της «νουβέλας» που γράφουν οι Γερμανοί για εμάς παραμένει «πώς τιμωρήσαμε τους Έλληνες»…

Το καρότο και το μαστίγιο της κ. Μέρκελ
Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

«Λύση» από την Ευρώπη στο ζήτημα του ελληνικού χρέους δεν θα έρθει ούτε εύκολα ούτε γρήγορα, αν και όποτε έρθει.

Ο τίτλος της «νουβέλας» που γράφουν οι Γερμανοί για εμάς παραμένει «πώς τιμωρήσαμε τους Έλληνες» και από ό,τι φαίνεται «θα σπάσει ταμεία» ή και χώρες.

Είτε επειδή έχει μπροστά της εκλογές, είτε επειδή «την είδε» να εφαρμόσει τη νέα γερμανική τάξη πραγμάτων στην Ευρώπη, είτε επειδή «έτσι νομίζει» ότι πρέπει να γίνονται τα πράγματα, η κ. Άνγκελα Μέρκελ προτιμά να κάνει την Ελλάδα να «χορεύει» στον δικό της σκοπό, παρά το αντίθετο.

Ούτε επαναγορές ομολόγων μέσω του μηχανισμού στήριξης συζητά, ούτε αλλαγές επιτοκίων, ούτε άλλες «διευκολύνσεις». Ορθά, κοφτά και ξάστερα.

Ακόμη και η περίφημη «ηθική υποχρέωση» την οποία ανέλαβαν οι 27 στην προηγούμενη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε., περί επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής του δανείου των 110 δισ. ευρώ που έχει δοθεί στην Ελλάδα, κατ’ αντιστοιχία του χρόνου που έχει λάβει η Ιρλανδία για την αποπληρωμή του δικού της δανείου, φαίνεται να παραμένει «στον πάγο», έως ότου επιτευχθεί μία συνολική λύση-«πακέτο» για το πρόβλημα χρέους της ευρωζώνης.

Υπό το πρίσμα αυτό, και με δεδομένο τον «ογκόλιθο» που συνιστά η υποχρέωση καταβολής 185 δισ. ευρώ εντός της επομένης πενταετίας για την αποπληρωμή υφιστάμενου χρέους, η Ελλάδα καλείται να αντιμετωπίσει το πρόβλημα βασιζόμενη μόνον στις δικές της δυνάμεις.

Για να το πράξει όμως αυτό, με σχετική επιτυχία, μόνον ένας δρόμος υπάρχει.
Ο δρόμος των αγορών, που σε αυτήν την περίπτωση ίσως είναι «μονόδρομος».

Για να τραβήξει όμως και πάλι τον δρόμο αυτόν η χώρα μας πρέπει να «πείσει», και σήμερα, με λίγα λόγια, δεν πείθει.

Από όπου και να το δει κανείς το θέμα του χρέους, που ήδη υπερβαίνει τα 340 δισ. ευρώ, δίχως τη βοήθεια των αγορών και της αναχρηματοδότησής του δεν λύνεται.

Τα λεφτά είναι πολλά και για να τα δώσει κάποιος τα λεφτά αυτά στην Ελλάδα πρέπει να είναι κάτι παραπάνω από βέβαιος ότι θα του επιστραφούν πλήρως, στον δέοντα χρόνο και με τον δέοντα τόκο.

Τίποτε λιγότερο δεν αρκεί.

Η πικρή αλήθεια όμως είναι ότι σήμερα δεν πείθουμε. Για να πείσουμε πρέπει να αποδείξουμε ότι είμαστε διατεθειμένοι να κρατήσουμε τον λόγο μας, κάνοντας «ό,τι πρέπει», και σήμερα κάνουμε «ό,τι δεν πρέπει», ή περίπου.

Ποια είναι η εντύπωση που δημιουργείται άραγε στις αγορές όταν ξεσπάει πολιτικός σάλος στην καταχρεωμένη Ελλάδα στο άκουσμα και μόνον της φράσης «εκποίηση δημόσιας περιουσίας»;

Ποια είναι η άποψη που πρέπει να σχηματίσουν οι απανταχού επενδυτές για τη χώρα μας, όταν οι υπουργοί της παρούσας κυβέρνησης φαίνονται να είναι χωρισμένοι σε δύο αντίπαλα στρατόπεδα, με τους μισούς να μάχονται τις όποιες προσπάθειες μεταρρύθμισης και απελευθέρωσης της αγοράς; Πώς άραγε απελευθερώνεται το επάγγελμα των δικηγόρων, όταν παραμένουν οι γεωγραφικοί περιορισμοί στην άσκησή του;

Τι πρέπει να σκεφτούν για το μέλλον μιας πιθανής επένδυσής τους στην Ελλάδα, όταν η χώρα μας παραμένει ασφυκτικά προσκολλημένη στις κακές συνήθειες του παρελθόντος της, θέτοντας εμπόδια στην επιχειρηματικότητα και στην ανάπτυξη που αυτή μπορεί να φέρει στη χώρα, βοηθώντας τη να αποπληρώσει το χρέος της;

Ας μη γελιόμαστε, φίλτατοι. Τίποτε δεν έχει κριθεί. Τίποτε δεν έχει λήξει.

Εδώ που ήρθαν τα πράγματα και τα «ασημικά» πρέπει να βγάλουμε στη φόρα, αν βρεθεί κανείς να τα πάρει, και τις συνήθειες πρέπει να αλλάξουμε, βγάζοντας τον καρκίνο του κράτους από την οικονομία, και τους φόρους να πληρώσουμε και ίσως τότε αλλάξουν οι εντυπώσεις για τη χώρα μας.

Ίσως τότε ανοίξουν οι αγορές, και αν ακόμη δεν γίνει αυτό, ίσως η φιλτάτη κ. Μέρκελ μας αφήσει να γευτούμε το περίφημο καρότο των χρημάτων των Γερμανών φορολογουμένων.


* Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v