Μαύρα "χαμπέρια" για δανειολήπτες - τράπεζες

Με επάνοδο ακόμη και σε κατάσταση παγκόσμιας ύφεσης απειλεί τη διεθνή κοινότητα το ντόμινο καταρρεύσεων των καθεστώτων σε Μ. Ανατολή- Β. Αφρική, εκτοξεύοντας τις πετρελαϊκές τιμές και τις πληθωριστικές πιέσεις.

Μαύρα χαμπέρια για δανειολήπτες - τράπεζες
Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Με επάνοδο ακόμη και σε κατάσταση παγκόσμιας ύφεσης απειλεί τη διεθνή κοινότητα το ντόμινο καταρρεύσεων των καθεστώτων στη Μέση Ανατολή και στη Β. Αφρική, εκτοξεύοντας τις πετρελαϊκές τιμές και τις πληθωριστικές πιέσεις.

Οι δραματικές εξελίξεις στη Λιβύη όπως και όσα διαδραματίζονται το τελευταίο διάστημα στην Αίγυπτο, στην Υεμένη, στο Μπαχρέιν, στο Τζιμπουτί, στο Ιράν και σε άλλες χώρες της περιοχής, από τις οποίες προέρχεται συνολικά το 36% της ετήσιας παραγωγής αργού πετρελαίου, βοήθησαν στην αναρρίχηση της τιμής του "μαύρου χρυσού" χθες σε υψηλό διετίας.

Η σταδιακή ανάκαμψη από τα δεινά της διετούς ύφεσης, στην οποία βρέθηκε η παγκόσμια οικονομία, και η συνεπακόλουθη αύξηση της ζήτησης προϊόντων και υπηρεσιών έχουν οδηγήσει ήδη σε άνοδο 24% τις πετρελαϊκές τιμές κατά το τελευταίο εξάμηνο, ενώ πλέον η υποχώρηση της τιμής του πετρελαίου Μπρεντ από το επίπεδο των 105,70 δολ. ανά βαρέλι, όπου διαμορφώθηκε χθες, θεωρείται ιδιαίτερα δυσχερής, δεδομένων των εξελίξεων στη Β. Αφρική και στη Μέση Ανατολή.

Την ίδια ώρα που οι φωνές πυκνώνουν στις ΗΠΑ για αύξηση των επιτοκίων της ομοσπονδιακής τράπεζας, στην ευρωζώνη οι προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για μεσοσταθμικό πληθωρισμό 1,8% φέτος και 1,5% το 2012 έχουν ήδη καταρριφθεί.

Τον Ιανουάριο ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 2,4%, ήτοι σημαντικά υψηλότερα του καταστατικού ορίου που έχει η ΕΚΤ για τη διατήρησή του "πλησίον, αλλά πάντως χαμηλότερα από 2%".

Ως αποτέλεσμα η σθεναρή αντίσταση που προβάλλει έως τώρα ο φίλτατος κ. Ζαν-Κλοντ Τρισέ στις πιέσεις όσων ζητούν σφικτότερη νομισματική πολιτική με τη μείωση της παρεχόμενης ρευστότητας προς το τραπεζικό σύστημα της ευρωζώνης και πιθανώς μέσω της αύξησης του βασικού επιτοκίου της ΕΚΤ ίσως τελικά καμφθεί.

Αναλυτές τους οποίους επικαλέστηκε χθες το πρακτορείο Bloomberg κάνουν λόγο για ενδεχόμενη έναρξη αυξήσεων στο βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ κατά 25 μονάδες βάσης ακόμη και από τον προσεχή Σεπτέμβριο, στο επίπεδο του 1,25%, δίχως όμως να μπορούν να προεξοφληθούν σχετικές αποφάσεις νωρίτερα, εξαιτίας της πορείας των πετρελαϊκών τιμών.

Μόλις χθες, κορυφαία στελέχη της ΕΚΤ, όπως ο κ. Γιούργκεν Σταρκ, μέλος του εκτελεστικού της συμβουλίου, και οι συνάδελφοί του κ. Λορέντζο Μπίνι Σμάγκι, Αθ. Ορφανίδης και βεβαίως ο απερχόμενος διοικητής της Μπούντεσμπανκ και γνωστός υπέρμαχος της "αντιπληθωριστικής πολιτικής", κ. Άξελ Βέμπερ, έκαναν λόγο, περίπου εν χορώ, για το ενδεχόμενο λήψης μέτρων σε περίπτωση περαιτέρω αναζωπύρωσης του πληθωρισμού.

Μια τέτοια εξέλιξη για τη χώρα μας θα αποτελούσε τη σταγόνα που θα έκανε το ποτήρι να ξεχειλίσει τόσο για το τραπεζικό σύστημα όσο και για χιλιάδες δανειολήπτες.

Άνθρωποι που ήδη αντιμετωπίζουν προβλήματα στην εξυπηρέτηση των στεγαστικών ή άλλων δανειακών υποχρεώσεών τους θα καλούνταν να επωμιστούν επιπρόσθετο φορτίο, καθιστώντας σχεδόν βέβαιη την αύξηση του αριθμού των μη εξυπηρετούμενων δανείων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται τόσο για τους ίδιους όσο και για το τραπεζικό σύστημα.

Για την προσπάθεια αντιμετώπισης της κρίσης χρέους της χώρας μας, ας μην αναφέρουμε καν τι θα σήμαινε ένα ενδεχόμενο "σφίξιμο" των μέτρων παροχής ρευστότητας της ΕΚΤ προς το εγχώριο τραπεζικό σύστημα…




* Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v