Νόμοι φούμαρα και μέτρα καπνός

Το κάπνισμα είναι μια προσωπική υπόθεση. Όχι όμως και ο νόμος. Θεσπίζοντας μη εφαρμόσιμες διατάξεις, η Πολιτεία εκπαιδεύει τους πολίτες της στην παρανομία. Το πού μπορεί να οδηγήσει η τακτική αυτή όλοι γνωρίζουμε…

Νόμοι φούμαρα και μέτρα καπνός
Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Στον βαθμό που το δικαίωμα των γύρω μας στην υγεία δεν καταπατείται, το κάπνισμα είναι μία αμιγώς προσωπική υπόθεση.

Οι βλαβερές συνέπειές του είναι γνωστές εδώ και χρόνια, τα αρνητικά παραδείγματα μυριάδες και, εν τέλει, οι ενήλικοι είναι πάντα αντιμέτωποι με τα επίχειρα των επιλογών τους.

Από την άλλη πλευρά, ο νόμος και η τήρησή του αφορούν στο σύνολο των πολιτών, ή τουλάχιστον έτσι θα έπρεπε…

Στη χώρα μας, όπου κατά τα φαινόμενα η τήρηση του νόμου είναι κάτι το σχετικό, η Πολιτεία εμφανίζεται να εκπαιδεύει τους πολίτες, ιδιαίτερα στη διάρκεια των τελευταίων ετών, στο πώς να παρανομούν.

Για την ακρίβεια, τους εκπαιδεύει ότι η τήρηση του νόμου είναι μια έννοια μάλλον αφηρημένη ή, αν θέλετε, και ξεχασμένη, καθώς η ίδια η Πολιτεία θεσπίζει ρυθμίσεις για την εφαρμογή των οποίων είτε αδιαφορεί, είτε αναγνωρίζει ότι είναι λανθασμένες, δίχως όμως να σπεύδει να τις αντικαταστήσει με άλλες "καλύτερες".

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι πιθανότατα οι νόμοι για το κάπνισμα.

Τρεις υπουργοί, αμφοτέρων των κομμάτων εξουσίας, ο κ. Δ. Αβραμόπουλος επί Ν.Δ. και η κ. Μ. Ξενογιαννακοπούλου και ο κ. Ανδ. Λοβέρδος επί ΠΑΣΟΚ, είδαν τον νόμο για την αντιμετώπιση του καπνίσματος να γίνεται κουρελόχαρτο ή μάλλον καπνός, καθώς ουδέποτε επί της ουσίας εφαρμόστηκε. Όποια μορφή κι αν αυτός είχε.

Σήμερα, σύμφωνα με όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας, ο φίλτατος κ. Λοβέρδος επιχειρεί εκ νέου να αναμορφώσει τις διατάξεις αυτού του νόμου, εναντίον του οποίου, ας μην ξεχνάμε, είχε καταφερθεί και ο ίδιος.

Μεταξύ άλλων, όπως μας πληροφόρησαν τα "Νέα", με σχέδιο νόμου που θα κατατεθεί σύντομα, θα θεσπιστεί το λεγόμενο "τσιγαρόσημο", ήτοι ένας φόρος καπνίσματος, τον οποίο θα καταβάλουν όσοι ιδιοκτήτες κέντρων διασκεδάσεως επιλέξουν να ενταχθούν σε αυτήν τη ρύθμιση, χαρακτηρίζοντας το κέντρο τους "καπνιστικό".

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, η διάταξη θα αφορά σε µπαρ, σε νυχτερινά κέντρα διασκέδασης και στα καζίνο άνω των 300 τ.µ., ενώ παραμένει άγνωστο τι ακριβώς προτίθεται να κάνει η Πολιτεία με το "μπαράκι" της γειτονιάς, για το οποίο, κατά τα φαινόμενα, δεν ισχύουν οι αρχές της ισονομίας, όπως αυτές περιγράφονται στο Σύνταγμα της χώρας.

Επιπρόσθετα, μεταξύ των προθέσεων του κ. Λοβέρδου είναι τα έσοδα από αυτόν τον φόρο να χρησιμοποιούνται για την κάλυψη των "πρωτογενών" ελλειμμάτων των νοσοκομείων, στο πλαίσιο της παλαιάς και μάλλον ορθής άποψης του πρώην υπουργού επί κυβερνήσεως Μητσοτάκη, κ. Στέφ. Μάνου, "ο ρυπαίνων πληρώνει".

Τέλος, αναμένεται ότι θα θεσμοθετηθεί και ένα ελάχιστο ποσοστό κέρδους για τους περιπτεράδες.

Με λίγα λόγια, η κυβέρνηση επιχειρεί σήμερα να τροποποιήσει έναν νόμο με έναν καινούργιο, ο οποίος εμφανίζεται να αντιβαίνει θεμελιώδεις διατάξεις του Συντάγματος περί ισονομίας, θεσπίζοντας χώρους διασκέδασης που μπορούν ή δεν μπορούν να ενταχθούν στις διατάξεις περί ελεύθερου καπνίσματος, επιβάλλει έναν φόρο τον οποίο προορίζει για την κάλυψη ελλειμμάτων στα νοσοκομεία, αντί να προσπαθεί να εξαλείψει τις αιτίες για τη δημιουργία των ελλειμμάτων αυτών και, τέλος, καθιερώνει το "ελάχιστο περιθώριο κέρδους" για μια τάξη επαγγελματιών, τους φίλτατους περιπτεράδες, ενώ την ίδια ώρα μάχεται σε πολλαπλά μέτωπα για την απελευθέρωση των λεγόμενων κλειστών επαγγελμάτων.

Σκέτη παράνοια, δηλαδή.

Αυτό που δεν μας είπε όμως είναι: πρώτον, τι θα πει στους συμβολαιογράφους, στους πολιτικούς μηχανικούς και στους φαρμακοποιούς όταν ζητήσουν και αυτοί "ελάχιστο περιθώριο κέρδους" και, δεύτερον, τι θα πει στους Έλληνες πολίτες όταν της πουν ότι και αυτός ο νόμος είναι "φούμαρα".



* Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.



Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v