Γιατί ακόμη ο λύκος φυλάει τα πρόβατα;

Νοσηρά φαινόμενα, όπως η φοροδιαφυγή, δεν αντιμετωπίζονται μόνο με μέτρα όπως αυτά που θα καταθέσει σύντομα στη Βουλή το υπ. Οικονομικών. Η πάταξή τους χρειάζεται και την ενεργή συμμετοχή όλων μας.

Γιατί ακόμη ο λύκος φυλάει τα πρόβατα;
Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Η Αμφιλοχία είναι μια μικρή πόλη.

Δεν είναι Αθήνα, δεν είναι Θεσσαλονίκη, δεν είναι καν Πάτρα, Γιάννενα ή Αγρίνιο.

Είναι Αμφιλοχία, ήτοι μια πόλη της τάξεως των 5 - 10 χιλιάδων μόνιμων κατοίκων, στην καρδιά της δυτικής Ελλάδας, την Αιτωλοακαρνανία.

Μια πόλη στην οποία συναντά κανείς όλα τα γνωρίσματα των μικρών πόλεων, θετικά ή αρνητικά, και όπου όλα, λίγο-πολύ, γίνονται γνωστά.

Αν όχι "σήμερα", ασφαλώς "αύριο"…

Έτσι, όταν έγινε χθες γνωστή η σύλληψη του διευθυντή της ΔΟΥ Αμφιλοχίας από άνδρες της Δίωξης Ναρκωτικών Αγρινίου για κατοχή και εμπορία ναρκωτικών και όπλων, βασίμως θα μπορούσε να εικάσει κανείς ότι η είδηση έσκασε σαν βόμβα στη μικρή κοινωνία της Αμφιλοχίας.

Ίσως όμως και όχι.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά από την Αστυνομία, ο 53χρονος εφοριακός βρισκόταν για καιρό στο στόχαστρό της και παρακολουθούνταν εξαιτίας των υποψιών που είχε κινήσει η πολυτελής ζωή που έκανε.

Ενδεικτικό στοιχείο της ζωής αυτής προβλήθηκε μάλιστα από την Αστυνομία το γεγονός ότι κυκλοφορούσε με πολυτελή αυτοκίνητα σε ένα εκ των οποίων, τύπου τζιπ και μάρκας BMW, συνελήφθη.

Ίσως, ο συγκεκριμένος άνθρωπος να έπεσε θύμα μιας τεράστιας "παρεξήγησης" ή ενός "λάθους" και να είναι αθώος των κατηγοριών που του προσάπτονται από τις διωκτικές αρχές.

Ίσως, η ποσότητα ναρκωτικών που βρέθηκε στο αυτοκίνητό του ή τα όπλα που εντοπίστηκαν στο σπίτι του να μην έχουν καμία σχέση με τον ίδιο.

Ίσως, όμως, τα πράγματα να είναι έτσι ακριβώς όπως τα περιγράφουν οι διωκτικές αρχές.

Τότε, όμως, αρχίζουν τα προφανή και εύλογα ερωτήματα.

Εάν η ζωή που έκανε ο συγκεκριμένος άνθρωπος κατόρθωσε να προκαλέσει την προσοχή έως και των διωκτικών αρχών, πόσοι ακόμη γνώριζαν για τις δραστηριότητές του;

Το να κατέχεις και να εμπορεύεσαι όπλα και ναρκωτικά, πόσο κρυφό μπορεί να είναι σε μια μικρή επαρχιακή πόλη, όπου όλα, λίγο-πολύ, γίνονται γνωστά;

Ιδίως, όταν κατέχεις τη θέση του διευθυντή της τοπικής ΔΟΥ…

Του φορέα, δηλαδή, με τη βοήθεια του οποίου η Πολιτεία προσπαθεί να πατάξει νοσηρά φαινόμενα όπως η φοροδιαφυγή και ταυτόχρονα να "πιάσει" τους στόχους εσόδων που της θέτει η προσπάθεια δημοσιονομικής προσαρμογής και το μνημόνιο.

Δεν γνωρίζω τι ακριβώς συμβαίνει στην Αμφιλοχία ή στη ΔΟΥ της και εν τέλει μικρή σημασία ίσως έχει.

Αυτό που γνωρίζω, όμως, είναι ότι μόνο με τις ρυθμίσεις που επιχειρεί να θεσπίσει διά νόμου ο υπουργός των Οικονομικών, κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, το πρόβλημα της φοροδιαφυγής δεν αντιμετωπίζεται.

Εάν οι κάτοικοι αυτής της χώρας δεν σταματήσουν να ανέχονται και άρα να διαιωνίζουν τα νοσηρά φαινόμενα που συναντούν στον καθημερινό τους βίο, το πρόβλημα δεν θα λυθεί.

Εάν η ίδια η Πολιτεία δεν αποφασίσει να ξεκαθαρίσει, με συνοπτικές διαδικασίες, τα του "οίκου" της, πώς περιμένει να αντιμετωπιστεί η λαίλαπα της φοροδιαφυγής;

Μια ματιά και μόνο στην τελευταία έκθεση του Σώματος Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης θα της έδινε έδαφος για να αρχίσει αυτό το ξεκαθάρισμα.

Υπάλληλοι εφοριών και πολεοδομιών, με καταθέσεις εκατομμυρίων, με σειρά ακινήτων, με πολυκατοικίες, με βίλες και με μισθούς από 1.700 έως 3.000 ευρώ μηνιαίως.

Εκτός και εάν όλοι τους είναι κληρονόμοι πλουσίων ή εάν τους έλαχε το τζόκερ, σίγουρα, κάτι δεν "πάει καλά".

Τι ακριβώς περιμένει ο κ. Παπακωνσταντίνου για να αρχίσει να τους ελέγχει έναν-έναν, πριν αυτοί ελέγξουν έναν-έναν όσους επέλεξαν την ηρωική οδό της μη συμμετοχής τους στο μέτρο της περαίωσης; 

 
* Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v