Ευρωζώνη για "δύο" θέλουν Γαλλία-Γερμανία;

Μην τρέφετε φρούδες ελπίδες! "Ευρωζώνη για δύο" προβλέπει πρόταση που θα υποβάλει η γαλλική προεδρία στην ΕΕ, στο πλαίσιο των διεργασιών που συντελούνται για την αντιμετώπιση της κρίσης κρατικού χρέους.

Ευρωζώνη για δύο θέλουν Γαλλία-Γερμανία;
Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Την ίδια ώρα όπου ο φίλτατος κ. Γ. Παπανδρέου και ο εξίσου φίλτατος κ. Γ. Παπακωνσταντίνου επιμένουν να μιλούν για ενδεχόμενη έκδοση μακροπρόθεσμων ομολόγων ακόμη και εντός του έτους και ενώ τα βλέμματα στην Ελλάδα είναι στραμμένα στην αυριανή δημοπρασία εξάμηνων εντόκων, με την ελπίδα το επιτόκιο να είναι κάτω του 5%, που ήδη πληρώνουμε στην τρόικα για το δάνειο των 110 δισ. ευρώ, στην καρδιά της Ευρώπης φαίνεται ότι έχουν ήδη πάρει τις αποφάσεις τους.

Όχι μόνο Ευρώπη δύο ταχυτήτων, όχι μόνο ευρωζώνη δύο ταχυτήτων, αλλά κυριολεκτικά ευρωζώνη για δύο προβλέπει πρόταση που θα υποβάλει η γαλλική προεδρία στην Κομισιόν, στο πλαίσιο των διεργασιών που συντελούνται για την αντιμετώπιση της τρέχουσας κρίσης κρατικού χρέους.

Η πρόταση, που εκπονήθηκε από τη Γαλλίδα ευρωβουλευτή κ. Κονστάνς Λε Γκριπ και τον Γάλλο βουλευτή κ. Ανρί Πλανόλ, αμφότεροι της κυβερνώσας συντηρητικής παράταξης, θα τεθεί υπόψη του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, κ. Χέρμαν Βαν Ρομπέι, από τον ίδιο τον Πρόεδρο κ. Νικολά Σαρκοζί, όπως έγινε γνωστό από το γραφείο του, γεγονός που καταδεικνύει τη σημασία που εναποθέτει η Γαλλία στην ταχεία επεξεργασία και προώθησή της από την Κομισιόν.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει μέχρι στιγμής γνωστά, η πρόταση προβλέπει, πρώτον, τη δημιουργία ενός ενιαίου ευρωπαϊκού υπουργείου Οικονομικών, με αρμοδιότητες βεβαίως και επί θεμάτων "διαχείρισης χρέους" από το τέλος της τρέχουσας δεκαετίας…, στο οποίο θα μπορούν να συμμετέχουν μόνο "ενάρετες" δημοσιονομικά χώρες και, δεύτερον, τη θεσμοθέτηση μιας Ευρώπης "πολλών επιπέδων" ή ακριβέστερα "πολλών ταχυτήτων".

Στην πρόταση καθίσταται σαφές ότι το όλο εγχείρημα θα πρέπει να ξεκινήσει με τη συμμετοχή μόνο της Γαλλίας και της Γερμανίας και να διευρυνθεί στη συνέχεια με τη συμμετοχή "ενάρετων" κρατών, πρόβλεψη που ερμηνεύεται ότι αφορά σε όσα κράτη-μέλη της ευρωζώνης τηρούν τους όρους που θέτει το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης για το επίπεδο ελλείμματος και χρέους.

Σε πρώτο στάδιο, το ευρωπαϊκό υπουργείο Οικονομικών (European Treasury) θα έχει τη δυνατότητα έκδοσης ευρωομολόγων, μόνο όμως για τις "ενάρετες" χώρες ή για ποσά χρέους τα οποία θα είναι συμβατά με την τήρηση των δεσμεύσεων του Συμφώνου Σταθερότητας, ενώ τελικά "η ανάπτυξη των ευρωομολόγων θα επιτρέψει στην Ένωση να οπλιστεί με μια δανειακή ικανότητα η οποία θα έχει τα οφέλη της καλύτερης υπογραφής", όπως χαρακτηριστικά σημειώνεται στο σχετικό κείμενο της πρότασης.

Όλα αυτά, δε, έπειτα από δέκα χρόνια, και ως απάντηση σε όσους τρέφουν ελπίδες ότι ο γαλλογερμανικός άξονας βλέπει το ενδεχόμενο έκδοσης ομολόγων νωρίτερα από το 2020, με ή χωρίς τη συλλογή υπογραφών…

Κατά πόσον βέβαια όλη αυτή η ιστορία αφορά στην Ελλάδα είναι μία άλλη υπόθεση, αφού ήδη φαίνεται ότι "στας Ευρώπας" μας έχουν ξεγράψει…



* Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v