«Δεύτερη ευκαιρία» δεν υπάρχει

Η πολιτική επιστράτευση των ναυτεργατών που αποφάσισε χθες η κυβέρνηση, μέτρο που υπό οποιεσδήποτε άλλες οικονομικές και κοινωνικές περιστάσεις θα θεωρούνταν ακραίο, ήταν απολύτως θεμιτή και επιβεβλημένη.

«Δεύτερη ευκαιρία» δεν υπάρχει
Φίλτατοι, καλή σας ημέρα.

Η πολιτική επιστράτευση των ναυτεργατών που αποφάσισε χθες η κυβέρνηση, μέτρο που υπό οποιεσδήποτε άλλες οικονομικές και κοινωνικές περιστάσεις θα θεωρούνταν ακραίο, ήταν απολύτως θεμιτή και επιβεβλημένη.

Δεν είναι δυνατόν, την ώρα που ο ελληνικός λαός υποβάλλεται σε συνεχείς θυσίες με μόνο γνώμονα τη διάσωση του τόπου και την εξασφάλιση ενός καλύτερου μέλλοντος για τα παιδιά του, συνδικαλιστικοί φορείς όπως η ΠΝΟ να κόβουν τη χώρα στα δύο, καταδικάζοντας ολόκληρες κοινωνικές τάξεις, όπως οι αγρότες της Κρήτης, σε οικονομικό αδιέξοδο ή στερώντας από τους κατοίκους της νησιωτικής χώρας ακόμη και τα χρειώδη για την επιβίωσή τους, όπως ιατροφαρμακευτικό υλικό και ιατρικές υπηρεσίες.

Τη στιγμή κατά την οποία η ύφεση και η ανεργία μαστίζουν τη χώρα, τα λουκέτα πέφτουν βροχή και οι εργαζόμενοι κοιτούν να περισώσουν το υφιστάμενο εισόδημά τους, η ΠΝΟ προβάλει μαξιμαλιστικά αιτήματα που συμπεριλαμβάνουν πέραν των μισθολογικών αυξήσεων, διπλασιασμό των χορηγούμενων εφάπαξ, αναπροσαρμογή όλων των συντάξεων στο 80% των εν ενεργεία αποδοχών, επέκταση του καθεστώτος φορολόγησης των εν ενεργεία ναυτικών και στους συνταξιούχους, απορρόφηση όλων των ανέργων ναυτικών, κ.α.

Διεκδικεί δε αυτά τα αιτήματα κατά τρόπο ασφυκτικό, αρνούμενη να αναστείλει έστω και πρόσκαιρα τις επαναλαμβανόμενες κινητοποιήσεις της, για την κάλυψη των άμεσων αναγκών των κατοίκων των ελληνικών νησιών.

Πού ζουν αυτοί οι άνθρωποι και στο όνομα ποιού δίκαιου υποβάλλουν τον ελληνικό λαό σε νέο γύρο ταλαιπωρίας και οικονομικής ζημίας;

Από ποιόν πρέπει να διεκδικήσει το δίκιο του, ο αγρότης που θα δει την παραγωγή του να σαπίζει στα κοντέινερ και μαζί της την οικονομική του επιβίωση;

Οι επόμενοι μήνες, περίοδος κατά την οποία η κυβέρνηση Παπανδρέου καλείται να εφαρμόσει το πλέον ριζικό πρόγραμμα δομικών μεταρρυθμίσεων στην μεταπολιτευτική ιστορία του τόπου, θα είναι πλήρεις κοινωνικών εντάσεων.

Το άνοιγμα της αγοράς ενέργειας και των λεγομένων κλειστών επαγγελμάτων, το μαχαίρι στις συγκοινωνιακές και άλλες ΔΕΚΟ, οι αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις και η σμίκρυνση του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα με την πώληση ή το κλείσιμο δεκάδων φορέων και σειρά άλλων μέτρων που η κυβέρνηση πρέπει να υλοποιήσει εντός του επομένου τριμήνου, υπόσχονται αν μη τι άλλο, αντιπαραθέσεις.

Εάν σήμερα, η κυβέρνηση δεν εμφάνιζε στιβαρότητα και αποφασιστικότητα προχωρώντας στο μέτρο της πολιτικής επιστράτευσης, τότε αύριο η ήττα όχι μόνον η δική της αλλά και της χώρας, θα ήταν βέβαιη.

Ας μην γελιόμαστε. Οι μήνες που έρχονται θα είναι δύσκολοι.

Αν δεν σταθούμε όμως όλοι στο ύψος των περιστάσεων και εάν κυριαρχήσουν οι αντιλήψεις που μας οδήγησαν μέχρι το χείλος της καταστροφής, τότε η συλλογική μας πορεία προς τη χρεοκοπία θα είναι δεδομένη και αναπότρεπτη.

Πολύ απλά, δεν θα υπάρξει «δεύτερη ευκαιρία».


[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v