Η μεγάλη των φόρων φυγή…

Εάν η φοροδιαφυγή φέρει ένα σημαντικό μέρος της ευθύνης για τα σημερινά δεινά μας, είναι απορίας άξια η καθυστέρηση που επιδεικνύει το οικονομικό επιτελείο στην κατάθεση του νομοσχεδίου για την πάταξή της…

Η μεγάλη των φόρων φυγή…
Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Πέραν του ερωτήματος εάν εκείνος που πραγματικά εγκλωβίζεται από το δίλημμα «ΠΑΣΟΚ ή εκλογές» είναι το εκλογικό σώμα ή ο ίδιος ο κ. Γ. Παπανδρέου, και βεβαίως της ευθείας επιβεβαίωσης ότι η χώρα οδεύει προς επιμήκυνση της αποπληρωμής του δανείου ΔΝΤ - Ε.Ε. - ΕΚΤ και πιθανώς της διάρκειας ισχύος των όρων που το συνοδεύουν, το σημαντικότερο ίσως στοιχείο που αναδείχθηκε από τη χθεσινή συνέντευξη του πρωθυπουργού αφορούσε στην ομολογία του περί αδυναμίας της κρατικής μηχανής να πατάξει τη φοροδιαφυγή.

Μιας αδυναμίας γνωστής και πλήρως τεκμηριωμένης, η οποία όχι μόνον εξηγεί το είδος των μέτρων που έλαβε η κυβέρνησή του, αλλά υπονομεύει ευθέως τη συνολική προσπάθεια εξόδου από την κρίση.

Μιας αδυναμίας η οποία εν τέλει ευθύνεται για το φαινόμενο της ακρίβειας, αφού αν δεν μπορείς να εισπράξεις έμμεσους φόρους οδηγείσαι στην επιβολή άμεσων, που είναι οι πλέον άδικοι, για το φαινόμενο των υψηλών φορολογικών συντελεστών, καθώς το βάρος επιμερίζεται στους ώμους των λίγων αντί των πολλών, και βεβαίως μιας αδυναμίας η οποία σήμερα ωθεί πολλές από τις σημαντικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα να «μετοικήσουν» σε όμορες χώρες, εντείνοντας έτσι το φαινόμενο της ανεργίας και της οικονομικής δυσπραγίας.

Μιας αδυναμίας, με λίγα λόγια, που φέρει από κοινού με το σπάταλο και αδηφάγο κράτος το μεγαλύτερο μέρος της ευθύνης για τη σημερινή μας κατάντια αλλά και που ενδέχεται να μας οδηγήσει σε αθέτηση των όρων του μνημονίου, εάν ο φίλτατος κ. Γ. Παπακωνσταντίνου δεν κατορθώσει να «ισοφαρίσει» την υστέρηση του σκέλους των εσόδων από άλλες πηγές με ισοδύναμο δημοσιονομικό αποτέλεσμα, όπως αρέσκεται να λέγει…

Υπό αυτό το πρίσμα, όμως, είναι μάλλον απορίας άξια η καθυστέρηση υλοποίησης των περίφημων αλλαγών στον φοροελεγκτικό και φοροεισπρακτικό μηχανισμό.

Είναι απορίας άξια η καθυστέρηση της κατάθεσης ίσως του σημαντικότερου νομοσχεδίου στην πορεία προς τη δημοσιονομική εξυγίανση.

Εάν κάτι δεν δουλεύει, εάν κάτι δεν αποδίδει τα «συμπεφωνημένα» και εάν αυτό το «κάτι» ευθύνεται για το σύνολο των δεινών που υφίστασαι, γιατί δεν το αλλάζεις;

Τμήμα της απάντησης ίσως βρίσκεται στην «εύκολη λύση» που επέλεξε να προωθήσει η κυβέρνηση μέσω του μέτρου της περαίωσης και της φορολογικής αμνηστίας της οποίας θα τύχουν όσοι την επιλέξουν.

Γιατί να επιχειρήσεις να φτιάξεις κάτι, όταν μπορείς απλώς να το διαγράψεις;

Όμως, η «καθαρή σελίδα» από την οποία θα ξεκινήσει το σύστημα την επομένη του μέτρου της περαίωσης συναρτάται με την ύπαρξη ενός αποτελεσματικού φοροεισπρακτικού μηχανισμού, όπως και ο ίδιος ο κ. Παπανδρέου παραδέχθηκε χθες.

«Σύμφωνοι. Ας υποθέσουμε ότι μειώνονται οι φορολογικοί συντελεστές κατά 50%. Είστε σε θέση να μου εγγυηθείτε ότι θα εισπράξω το σύνολο των φόρων;», ρώτησε τους κοινωνικούς εταίρους που τον συνάντησαν πρόσφατα και το επανέλαβε ενώπιόν μας χθες βράδυ.

Ένα ερώτημα ασφαλώς ρητορικού χαρακτήρα, αφού η συλλογή των φόρων δεν είναι αρμοδιότητα του κ. Δ. Δασκαλόπουλου, του κ. Δ. Ασημακόπουλου, του κ. Β. Κορκίδη, του κ. Γ. Παναγόπουλου ή ακόμη και του κ. Σπ. Παπασπύρου, αλλά του κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, του οποίου ο ίδιος προΐσταται…

Εν τέλει, εάν ο κ. Παπακωνσταντίνου όντως δεν προλαβαίνει, γιατί δεν προστρέχει στις υπηρεσίες του ιδιωτικού τομέα και των ελεγκτικών εταιριών, όπως ήδη επιτυχημένα έχει πράξει για την αντιμετώπιση της κατάστασης στα νοσοκομεία και σε ορισμένα υπουργεία;

Γιατί πρέπει να αφήσουμε για ακόμη μια φορά τα πράγματα μέχρις ότου «φθάσει ο κόμπος στο χτένι;».

[email protected]  


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v