George, δεν κάνεις οικονομία σπίτι;

Εάν κάποιος διαπιστώσει ότι τα χρήματα που κερδίζει δεν του αρκούν, οφείλει πρώτα απ' όλα να αναπροσαρμόσει το επίπεδο των αναγκών του. Το αντιλαμβάνεται αυτό η κυβέρνηση;

George, δεν κάνεις οικονομία σπίτι;
Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Εάν κάποιος διαπιστώσει ότι τα χρήματα που κερδίζει δεν του αρκούν για την κάλυψη των αναγκών του και ταυτόχρονα βλέπει ότι κινδυνεύει να μην μπορεί να εξυπηρετήσει ούτε καν τα χρέη του, οφείλει πρώτα απ' όλα να αναπροσαρμόσει το επίπεδο αυτών των αναγκών.

Εάν θα μπορούσε να βρει και μια επιπρόσθετη απασχόληση ή μια άλλη πηγή εσόδων, ακόμη καλύτερα.

Πρώτη προτεραιότητα, όμως, οφείλει να είναι ο περιορισμός των δαπανών του.

Ο φίλτατος κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, υπουργός των Οικονομικών, κατά τα φαινόμενα δεν συμμερίζεται αυτήν την εκτίμηση.

Το προσχέδιο προϋπολογισμού 2011 που κατέθεσε χθες αυτό δείχνει, καθώς οι βασικές του δημοσιονομικές παραδοχές αφορούν: πρώτον, στη σώρευση νέων φόρων συνολικού ύψους 5,31 δισ. ευρώ ή 2,3% του ΑΕΠ στην «καμπούρα» των έντιμων φορολογουμένων της χώρας αυτής και των κάποτε κερδοφόρων επιχειρήσεων και δεύτερον, στη μικρότερη του αναμενομένου και εν τέλει του δέοντος μείωση των δημοσίων δαπανών, κατά 1,4 δισ. ευρώ ή 0,6% του ΑΕΠ.

Στο συνολικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα συνυπολογίζεται και ποσό 2,44 δισ. ευρώ, ή 1,1% του ΑΕΠ, που αφορά στην απόδοση ενός μίγματος μέτρων που ελήφθησαν φέτος, από πλευράς τόσο δαπανών όσο και εσόδων, και αναμένεται να συνεχίσουν να αποδίδουν και το επόμενο έτος.

Με λίγα λόγια, ο φίλτατος κ. Παπακωνσταντίνου επιλέγει για ακόμη μία φορά την εύκολη λύση για τον ίδιο και το ελληνικό δημόσιο και την επίπονη λύση για όσους εργάζονται και αποδίδουν, ως οφείλουν, τους φόρους τους.

Το εντυπωσιακό της όλης υπόθεσης, δε, δεν είναι μόνον ότι τα βάρη πέφτουν για ακόμη μια φορά στους συνήθεις υπόπτους, αλλά ότι καλούνται και τα πλέον δυναμικά τμήματα της οικονομίας, ήτοι οι μεγάλες επιχειρήσεις, να καταβάλουν για άλλη μια χρονιά έκτακτη εισφορά ύψους ενός δισ. ευρώ επί των κερδών που είχαν κατά τη χρήση του 2009 και όχι την τρέχουσα, κατά την οποία είναι βέβαιο ότι θα έχουν μικρότερα κέρδη και δυσμενέστερη ταμειακή θέση και ρευστότητα.

Παράλληλα, ο φίλτατος κ. Παπακωνσταντίνου στερεί από την ελληνική οικονομία και την οποιαδήποτε αναπτυξιακή προοπτική, καθώς προδιαγράφει, βάσει του προσχεδίου του προϋπολογισμού που κατέθεσε χθες, τη σημαντική μείωση της ζήτησης, τόσο της ιδιωτικής, λόγω φόρων και ύφεσης, όσο και της δημόσιας, λόγω μείωσης του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων.

Τα μέτρα που έχει εφαρμόσει η ελληνική κυβέρνηση κατά την πεντάμηνη περίοδο υλοποίησης του μνημονίου το οποίο συνυπέγραψε με την τρόικα ΔΝΤ - Ε.Ε. - ΕΚΤ ήταν κυρίως εισπρακτικού χαρακτήρα και μείωσης μισθολογικών δαπανών, ενώ, με την εξαίρεση του «Καλλικράτη» και του ασφαλιστικού, περιορισμένες υπήρξαν οι μέχρι τώρα παρεμβάσεις της σε ζητήματα διαρθρωτικού χαρακτήρα.

Ακόμη και αυτή η περιβόητη απελευθέρωση του επαγγέλματος των μεταφορέων θα αργήσει «να φανεί» στην πορεία της οικονομίας.

Η αδυναμία της κυβέρνησης, πρώτον να περιορίσει σημαντικά το εύρος και τις δαπάνες της κρατικής μηχανής και δεύτερον, να ελέγξει τη φοροδιαφυγή και την εισφοροδιαφυγή, μάστιγες για τον προϋπολογισμό και τα ασφαλιστικά ταμεία, αντίστοιχα, την ωθούν στη διαιώνιση αδικιών και στερούν τον τόπο από αναπτυξιακή προοπτική.

Το προσχέδιο του προϋπολογισμού μάλλον απογοήτευσε.

Το τελικό κείμενο του προϋπολογισμού θα διαφέρει ή η κυβέρνηση έχει εναποθέσει όλες τις ελπίδες της για κάλυψη των αναγκών της σε μια «δεύτερη δουλειά» από την Κίνα ή το Κατάρ;


[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v