Πώς θα βγάλουμε λεφτά τους είπατε;

Οι σκέψεις επιμήκυνσης διάρκειας του δανείου των 110 δισ. κατά 2 έως 5 έτη, στις οποίες φαίνεται να έχουν εμπλακεί η τρόικα και το οικονομικό επιτελείο, καταδεικνύουν κυρίως ένα στοιχείο: ακόμη δεν πείθουμε.

Πώς θα βγάλουμε λεφτά τους είπατε;
Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Εάν οι "φωστήρες" του ΔΝΤ, της ΕΚΤ και της Ε.Ε. δεν συμπεριέλαβαν στην ανάλυσή τους το γεγονός ότι περίπου το ήμισυ του ελληνικού χρέους πρέπει να αναχρηματοδοτηθεί στη διάρκεια της επόμενης πενταετίας και ότι η βαθιά ύφεση στην οποία έχουμε οδηγηθεί καθιστά τούτο αμφίβολο, παρά τη χορήγηση του δανείου των 110 δισ. ευρώ εκ μέρους τους, ίσως έχει μικρή σημασία.

Πολύ μεγαλύτερη σημασία έχει ωστόσο το γεγονός ότι εξακολουθούμε να μην "πείθουμε".

Οι σκέψεις επιμήκυνσης της διάρκειας του δανείου των 110 δισ. ευρώ κατά 2 έως 5 έτη, στις οποίες εμφανίζονται να έχουν επιδοθεί τόσο οι φίλτατοι της τρόικας όσο και το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, μετά την ολοκλήρωση του πρόσφατου road show του αντιστοίχως φίλτατου κ. Γ. Παπακωνσταντίνου σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, καταδεικνύουν ότι τα "μηνύματα" που έλαβαν από τους διαχειριστές κεφαλαίων, ενώπιον των οποίων παρουσίασαν τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας δεν ήσαν ευχάριστα.

Ούτε οι κατηγορηματικές διαβεβαιώσεις του κ. Παπακωνσταντίνου ότι αποκλείεται το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους φαίνεται να έπιασαν τόπο, αλλά ούτε και οι δεσμεύσεις των κυρίων της τρόικας ότι "δεν θα αφήσουμε τους Έλληνες μόνους" φαίνεται να λειτούργησαν προς αυτήν την κατεύθυνση.

Βαθιά πεποίθηση όσων διαχειρίζονται χρήματα και διαθέτουν στοιχειώδεις γνώσεις αριθμητικής συνεχίζει να είναι ότι η χώρα μας, εφόσον αφεθεί μόνη στις δικές της δυνάμεις, θα αναγκαστεί να προχωρήσει σε κάποιας μορφής αναδιάρθρωση του χρέους της.

Γεγονός το οποίο εξακολουθεί να αντικατοπτρίζεται στη διαβόητη επιτοκιακή ψαλίδα (spread) των ελληνικών ομολόγων με τα αντίστοιχα γερμανικά.

Πώς θα μπορούσαν άλλωστε να πειστούν όταν από την κατά τα λοιπά εμπεριστατωμένη παρουσίαση του κ. Παπακωνσταντίνου απουσίαζαν συγκεκριμένα στοιχεία περί ιδιωτικοποιήσεων, ή ποσοτικά στοιχεία περί των περικοπών στα δημόσια νοσοκομεία ή στις ζημιογόνες ΔΕΚΟ, ή ακόμη περί του αναμενόμενου οφέλους από την προσπάθεια πάταξης της φοροδιαφυγής;

Αντίθετα, είπαμε στους ανθρώπους αυτούς ότι, αν και τα έσοδα του προϋπολογισμού αυξήθηκαν κατά 3,3%, υστερούμε από τους αρχικούς στόχους του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής κατά 2,2 δισ. ευρώ και από τους αναθεωρημένους, μόλις τον Αύγουστο, κατά 1,5 δισ. ευρώ.

Αντίστοιχα, αν και τους είπαμε για την ισχυρή ανάπτυξη που σημείωσε η χώρα μας την προηγούμενη δεκαετία, ελάχιστα αναφέραμε σχετικά με τις συγκεκριμένες ενέργειες που προτιθέμεθα να κάνουμε για την έξοδό της από την παρούσα ύφεση και την επιστροφή της σε αναπτυξιακή τροχιά.

Αν για παράδειγμα προτίθεται η Ελλάδα να περικόψει κονδύλια από τη λειτουργία των ζημιογόνων ΔΕΚΟ και να τα μεταφέρει για την τόνωση της τουριστικής βιομηχανίας, η οποία συνεισφέρει περί το 15% έως 18% του ΑΕΠ της χώρας και αποτελεί ενδεχομένως το κυριότερο συγκριτικό πλεονέκτημά της…

Τους μιλήσαμε ασφαλώς για τις μεταρρυθμίσεις και για το άνοιγμα των αγορών, από το οποίο προσδοκούμε τόνωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, αλλά δεν τους είπαμε αυτά που θα ήθελαν να ακούσουν.

Με λίγα λόγια, πώς θα αρχίσουμε ξανά να βγάζουμε χρήματα.

Και αυτό όταν γνωρίζουν καλά ότι το στοίχημα της σχέσης χρέους προς ΑΕΠ στην Ελλάδα παίζεται κυρίως στην ανάπτυξη ή μη της οικονομίας της.

[email protected]

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v