Μετοχικές επενδύσεις με πίστη στο μέλλον

Δύο χρόνια μετά, η «αυτοκρατορία» του Μπάφετ ξανακτυπά, θυμίζοντας σε όλους ότι οι θεμελιώδεις κανόνες του «επενδύειν» εξακολουθούν να ισχύουν, παρά την ύφεση.

Μετοχικές επενδύσεις με πίστη στο μέλλον
Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Δύο χρόνια μετά, η «αυτοκρατορία» του Μπάφετ ξανακτυπά, θυμίζοντας σε όλους ότι οι θεμελιώδεις κανόνες του «επενδύειν» εξακολουθούν να ισχύουν, παρά την ύφεση.

Η μετοχή της Berkshire Hathaway, της εταιρίας του «μάντη της Όμαχα», Γουόρεν Μπάφετ, διαπραγματεύεται εκ νέου στα επίπεδα τιμής που είχε πριν από την κατάρρευση της Lehman Brothers και της εμπιστοσύνης προς το διεθνές πιστωτικό σύστημα, ήτοι πλησίον των 125.300 δολαρίων ανά τεμάχιο.

Έχοντας αγγίξει το «χαμηλό» των 72.400 δολ. στις 5 Μαρτίου του 2009, η μετοχή εξακολουθεί να απέχει από το «υψηλό» των 149.200 δολ. που σημείωσε στις 10 Δεκεμβρίου του 2007, αλλά καταγράφει κέρδη 26% από την αρχή του έτους έναντι απωλειών της τάξης του 1% για τον κυριότερο αμερικανικό χρηματιστηριακό δείκτη, τον S&P 500.

Ο Γουόρεν Μπάφετ, ένας άνθρωπος ο οποίος ενσαρκώνει την ιδέα της μακροπρόθεσμης επένδυσης, ουδέποτε έχασε την εμπιστοσύνη του προς την ισχύ της αμερικανικής οικονομίας, επί της οποίας συνέχισε να επενδύει ακόμη και στην κορύφωση της κρίσης, πραγματοποιώντας σειρά τοποθετήσεων ή εξαγορών.

Μόλις τον προηγούμενο Φεβρουάριο, η Berkshire επένδυσε 27 δισ. δολ. για την εξαγορά της σιδηροδρομικής εταιρίας Burlington Northern Santa Fe Corp., συνδέοντας την τύχη της με την πορεία της αμερικανικής οικονομίας και κατά προέκταση με την ανάγκη εξυπηρέτησης εμπορευματικών μεταφορών.

Ήταν ένα στοίχημα που της «βγήκε». Το αμερικανικό ΑΕΠ έκτοτε σημείωσε άνοδο 1,6% σε ετήσια βάση, ενώ ο ίδιος ο Μπάφετ αποκλείει το ενδεχόμενο επανόδου σε υφεσιακή κατάσταση (double dip recession).

Αντίστοιχα, πολλοί ήσαν εκείνοι που απόρησαν με την απόφασή του τον Σεπτέμβριο του 2008, λίγο μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers, να αγοράσει προνομιούχες μετοχές της Goldman Sachs αξίας 5 δισ. δολ., με εγγυημένο επιτόκιο 10%, καθώς και δικαιώματα αγοράς κοινών μετοχών αξίας ακόμη 5 δισ. δολ. στην τιμή των 115 δολ. ανά μετοχή.

Εξηγώντας τους λόγους γι' αυτήν τη σημαντική του τοποθέτηση στην καρδιά της πιστωτικής κρίσης, ο Μπάφετ είχε πει τότε ότι θεωρεί πως η Goldman Sachs είναι μια καλή εταιρία και πως «πιστεύει» σε αυτήν, μολονότι υπό τις τότε συνθήκες ήταν υποτιμημένη.

Με άλλα λόγια, έκανε τα λόγια του πράξη, παίρνοντας ένα συγκεκριμένο ρίσκο.

Στις χθεσινοβραδινές συναλλαγές του Χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης η τιμή της κοινής μετοχής της Goldman Sachs διαμορφωνόταν στα 152,30 δολ., προσφέροντας στον Μπάφετ μία σημαντική υπεραξία χαρτοφυλακίου της τάξης του ενός δισ. δολ., ενώ από τις προνομιούχες μετοχές έχει ήδη «γράψει» ένα έσοδο ακόμη 500 εκατ. δολαρίων.

Με άλλα λόγια, την ώρα όπου πολλοί αποστρέφονται ακόμη και την ιδέα της χρηματιστηριακής αγοράς, ο φίλτατος Μπάφετ απέδειξε για ακόμα μία φορά ότι, εάν κάποιος διαθέτει την απαραίτητη διαύγεια να κάνει τις πεποιθήσεις του πράξη, οι πιθανότητες είναι πως θα βγει κερδισμένος…


[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v