Απλά μαθήματα φοροδιαφυγής

Εάν η πάταξη της φοροδιαφυγής αποτελεί όντως "κλειδί" για την αποφυγή νέου δανεισμού, όπως τόνισε πρόσφατα ο φίλτατος κ.Γ.Παπανδρέου, τότε γιατί προωθείται εκ νέου το μέτρο της περαίωσης;

Απλά μαθήματα φοροδιαφυγής
Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Εάν η πάταξη της φοροδιαφυγής αποτελεί όντως "κλειδί" για την αποφυγή νέου δανεισμού, όπως τόνισε πρόσφατα ο φίλτατος κ. Γ. Παπανδρέου από το Όσλο, τότε για ποιον λόγο η κυβέρνησή του προχωρά στη χορήγηση "άφεσης αμαρτιών" σε χιλιάδες φορολογουμένους μέσω του μέτρου της περαίωσης, επαναβεβαιώνοντας την πεποίθησή τους ότι η Ελλάδα αποτελεί τον "παράδεισο" του φοροφυγά;

Σύμφωνοι, κύριοι.

Ο στόχος του σκέλους των εσόδων δεν επιτεύχθηκε, αναζητάτε εναγωνίως περί το 1,5 - 2 δισ. ευρώ και καταφεύγετε στην παλαιά, γνώριμη σε σειρά κυβερνήσεων αυτής της χώρας, "λύση" της περαίωσης για να το εξασφαλίσετε.

Με τον τρόπο αυτόν, όμως, επαναλαμβάνετε και εσείς, όπως τόσοι άλλοι πριν από εσάς, την οδό της εύκολης και συνάμα άδικης λύσης.

Άδικης προς χιλιάδες νομοταγείς ανθρώπους, οι οποίοι ποιούν την ανάγκην φιλοτιμίαν και καταβάλλουν ευσυνείδητα κάθε χρόνο τους φόρους τους ή αποδίδουν ανά τρίμηνο τον ΦΠΑ που παρακρατούν από την πελατεία τους.

Πρόκειται δε για ένα διπλά άδικο μέτρο, δεδομένου ότι οι νομοταγείς αυτοί άνθρωποι καλούνται να ανταγωνιστούν με άνισους όρους όσους επιλέγουν να αδιαφορούν για τις φορολογικές τους υποχρεώσεις, εξασφαλίζοντας έτσι συγκριτικό πλεονέκτημα.

Δίχως αμφιβολία, τόσο οι νομοταγείς φορολογούμενοι όσο και οι παρανομούντες θα σπεύσουν, εφόσον τους το επιτρέπει η τσέπη τους, να κλείσουν τις χρήσεις της προηγουμένης δεκαετίας καταβάλλοντας το αναλογούν αντίτιμο.

Απομακρυνόμενοι από το ταμείο της Δημόσιας Οικονομικής Υπηρεσίας όμως, οι πρώτοι θα σκέπτονται ότι ήσαν φτωχοί στο πνεύμα όταν πίστευαν ότι καλώς πράττουν να είναι ειλικρινείς έναντι της εφορίας και οι δεύτεροι ότι ήσαν ευφυείς που έπραξαν ακριβώς το αντίθετο.

Όλοι όμως θα φεύγουν από αυτό το ταμείο έχοντας αποδεχθεί τη μομφή που θα τους έχει απευθύνει η Πολιτεία ότι είναι "ψεύτες και κλέφτες".

Μια μομφή βαριά, την οποία χρόνια τώρα η ελληνική πολιτεία εκπαιδεύει τους πολίτες της να αποδέχονται, κάθε φορά όπου τα ταμεία της αδειάζουν και χρειάζεται επειγόντως χρήματα.

Πώς όμως να αμυνθούν οι πολίτες αυτής της χώρας, όταν είναι βαθιά εμπεδωμένο στη συνείδησή τους ότι, σε περίπτωση που δεν ανταποκριθούν στο μέτρο της περαίωσης και δεν κλείσουν τις έως τώρα ανέλεγκτες χρήσεις τους, θα είναι ανοιχτοί σε κάθε είδους χτυπήματα "κάτω από τη ζώνη" σε περίπτωση ελέγχου των βιβλίων τους;

Πώς θα αμυνθούν όταν βλέπουν σχεδόν καθημερινά περιπτώσεις επίορκων εφοριακών να παρελαύνουν από τις σελίδες του Τύπου;

Πώς θα αμυνθούν όταν είναι γνωστό ότι η φορολογική νομοθεσία είναι ανοιχτή σε "ερμηνείες" από τις κατά τόπους εφορίες ή τους ελεγκτές της και ότι οι έλεγχοι που αυτοί διενεργούν έχουν συγκεκριμένο χρηματικό "στόχο";

Για τους λόγους αυτούς, ίσως, θα έχει επιτυχία το μέτρο της περαίωσης για ακόμη μία φορά.

Μαζί όμως με τον χρηματικό της στόχο, ήτοι της εξασφάλισης 1,5 ή 2 δισ. ευρώ, η περαίωση θα έχει κατορθώσει για ακόμη μία φορά να επαναβεβαιώσει την πεποίθηση όλων μας ότι η Ελλάδα υποθάλπει την αδικία και την αδιαφάνεια, ή, όπως σημειώνουν στην τελευταία έκθεσή τους οι φίλτατοι του ΔΝΤ, ότι "η φοροδιαφυγή είναι στοιχείο κουλτούρας στην Ελλάδα".


[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v