Οταν αγοράζει ακόμη κι αυτός!

Υπάρχει ένας επιχειρηματίας που όταν κατεβαίνει στην Αθήνα για δουλειές χρησιμοποιεί μόνο τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Μην πάει το μυαλό σας σε ταξί και άλλες περιττές πολυτέλειες. Τρόλεϊ, άντε και το μετρό σε ώρα ανάγκης. Ο άνθρωπος αυτός, λοιπόν, αποφάσισε να ξοδέψει χρήματα για να αγοράσει μετοχές της εταιρίας του! Δεν είναι αυτή μία καλή ένδειξη για τη Σοφοκλέους;

Οταν αγοράζει ακόμη κι αυτός!
Υπάρχει ένας επιχειρηματίας που όταν κατεβαίνει στην Αθήνα για δουλειές χρησιμοποιεί μόνο τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Μην πάει το μυαλό σας σε ταξί και άλλες περιττές πολυτέλειες.

Τρόλεϊ, άντε και το μετρό σε ώρα ανάγκης. Ο άνθρωπος αυτός, λοιπόν, αποφάσισε να ξοδέψει χρήματα για να αγοράσει μετοχές της εταιρίας του! Δεν είναι αυτή μία καλή ένδειξη για τη Σοφοκλέους;

Είμαστε αισιόδοξοι για τη Σοφοκλέους; Δεν θα τολμούσαμε να πάρουμε μία τόσο... παράτολμη θέση. Με τις τιμές του πετρελαίου να ίπτανται, και τους ξένους επενδυτές να ανησυχούν για τη χρηματιστηριακή πορεία των ελληνικών τραπεζικών μετοχών (εξ ου και οι τονωτικές ενέσεις στον αλλοδαπό Τύπο), δεν ξέρουμε πόσο αισιόδοξοι μπορούμε να είμαστε για τη συνολική πορεία της αγοράς.

Για τη μελλοντική τιμή αρκετών μετοχών, όμως, μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι. Κι αυτό διότι αγοράζουν οι βασικοί μέτοχοι. Διότι υπάρχει κινητικότητα σε επιχειρηματικό επίπεδο και με αφορμή τις χαμηλές αποτιμήσεις των εταιρειών.

Διότι τα πράγματα έτσι γινόντουσαν επί δεκαετίες και δεν υπάρχει λόγος να ανακαλυφθεί εκ νέου ο τροχός...

Κι αν ο Γενικός Δείκτης πάει στις 1.800 μονάδες; Και λοιπόν; Θα έχουν στεναχώριες όλοι όσοι ποντάρουν σε μετοχές του Γενικού Δείκτη σε μέρες επίφοβες.

Ακολουθώντας όμως τους βασικούς μετόχους, οι πιθανότητες απωλειών σε μακροπρόθεσμο χρονικό ορίζοντα περιορίζονται σημαντικά. Ο βασικός μέτοχος ξέρει καλύτερα απ’ όλους το σπίτι του!

Ένας από τους λόγους για τους οποίους ήμασταν κάτι περισσότερο από επιφυλακτικοί το 1999 (μέσα από τις στήλες του ”ΜΕΤΟΧΟΥ”) ήταν το γεγονός ότι πουλούσαν οι βασικοί μέτοχοι. Ο ίδιος λόγος μας κάνει αισιόδοξους τώρα.

Το γεγονός ότι πολλοί βασικοί μέτοχοι βλέπουν ως ”επενδυτική ευκαιρία” τις ίδιες τις μετοχές τους. Ή τις μετοχές των... ανταγωνιστών τους!

Το 1999 θεωρούσαμε την αγορά ακριβή από τις 5.000 μονάδες, αλλά αυτή σκαρφάλωσε μέχρι τις 6.500. Κάτι ανάλογο, αλλά στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση, μπορεί να συμβεί τώρα. Και για να πούμε του στραβού το δίκιο, ο Γενικός Δείκτης μπορεί να βρίσκεται στις 2.300 και κάτι μονάδες, αλλά αρκετές μετοχές διαπραγματεύονται σε επίπεδα δείκτη 1.300 μονάδων και κάτω!

Μα υπάρχουν εταιρείες ”σαπάκια”, θα πουν κάποιοι και θα έχουν απόλυτο δίκιο. Θυμηθείτε τι έγινε έπειτα από κάθε ”σκάνδαλο” στη Σοφοκλέους, μετά από κάθε ”κανόνι”, και θα συμφωνήσετε ότι τα ”κανόνια” του 2004 δεν συγκρίνονται με άλλα!

Τι σύγκριση άραγε μπορεί να γίνει ανάμεσα στα παρόντα και τα παρελθόντα; Τι ”αξία” είχε μία Λαυρεωτική ή ένας Μαγρίζος μπροστά στα σημερινά ”τέρατα”;

Κι αν η εξάλειψη εκείνων των μαύρων κηλίδων του παρελθόντος σήμανε μία σπουδαία ανοδική κίνηση για την αγορά, τι απόηχο μπορεί να έχει η διάλυση του μαύρου νέφους που καιρό τώρα αιωρείται πάνω από τη Σοφοκλέους και απειλεί με αφανισμό κάθε ζώντα οργανισμό;

Θανάσης Μαυρίδης

[email protected]

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v