Ιστορικού χαρακτήρα η απόφαση επιστράτευσης

Η χθεσινή απόφαση του πρωθυπουργού κ. Γ. Παπανδρέου για την πολιτική κινητοποίηση των ιδιοκτητών και των οδηγών φορτηγών δημοσίας χρήσης και βυτιοφόρων είναι δίχως αμφιβολία ιστορικού χαρακτήρα.

Ιστορικού χαρακτήρα η απόφαση επιστράτευσης
Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Η χθεσινή απόφαση του πρωθυπουργού κ. Γ. Παπανδρέου για την πολιτική κινητοποίηση των ιδιοκτητών και των οδηγών φορτηγών δημοσίας χρήσης και βυτιοφόρων είναι, δίχως αμφιβολία, ιστορικού χαρακτήρα.

Και αυτό όχι μόνο επειδή προσφέρει ανάσα στους πολίτες αυτής της χώρας, οι οποίοι αγωνιούσαν εάν θα ήσαν σε θέση να ικανοποιήσουν ακόμη και τις πλέον στοιχειώδεις ανάγκες μετακίνησής τους από και προς την εργασία τους, ή επειδή θα επιτρέψει την ομαλή τροφοδότηση της αγοράς με τα αναγκαία καταναλωτικά αγαθά.

Είναι ιστορικού χαρακτήρα διότι καθιστά σαφές προς όλους ότι η χώρα δεν είναι δυνατόν να παραμένει δέσμια των απεργιακών ή των όποιων άλλων κινητοποιήσεων οποιασδήποτε συντεχνίας ή παραγωγικής τάξης.

Το χθεσινό μήνυμα είναι προφανές ότι δεν είχε ως αποδέκτες μόνο τους ιδιοκτήτες φορτηγών Δ.Χ. και βυτιοφόρων, αλλά αφορούσε σε όλους όσοι, συνηθισμένοι σε δεκαετίες ανεκτικής συμπεριφοράς εκ μέρους σειράς κυβερνήσεων, πίστευαν ότι με την απειλή των κινητοποιήσεων μπορούσαν να εκβιάσουν για την ικανοποίηση των αιτημάτων τους.

Ακόμη, αποτελεί σαφές μήνυμα προς τους συνδικαλιστικούς εκπροσώπους διαφόρων παραγωγικών τάξεων ότι η πολιτική πατερναλισμού έναντι των μελών των σωματείων τους μόνο αδιέξοδη μπορεί να είναι, ειδικά σε περίπτωση όπου τα συμφέροντά τους συγκρούονται με εκείνα του γενικού συνόλου.

Η χθεσινή απόφαση της κυβέρνησης και προσωπικά του κ. Παπανδρέου υπενθυμίζει ότι το πολίτευμα αυτής της χώρας είναι δημοκρατικό και στόχος του είναι η εξυπηρέτηση της βούλησης των πολλών με τον ταυτόχρονο σεβασμό της μειοψηφίας.

Εάν η απεργία των ιδιοκτητών φορτηγών Δ.Χ. και βυτιοφόρων συνεχιζόταν, το μήνυμα που θα λάμβανε σύσσωμη η ελληνική κοινωνία θα ήταν το ακριβώς αντίθετο.

Η μειοψηφία θα είχε επικρατήσει της πλειοψηφίας και το κράτος δικαίου θα είχε καταπατηθεί.

Η Ελλάδα δεν έχει σήμερα την πολυτέλεια να θέτει εν αμφιβόλω θεμελιώδεις αξίες.

Οι πολίτες αυτής της χώρας κάνουν καθημερινά θυσίες, χάνουν τη δουλειά τους, βλέπουν την αγοραστική τους δύναμη να μειώνεται και το βιοτικό τους επίπεδο να πέφτει και προσδοκούν την ταχύτατη αναστροφή της σημερινής εικόνας και την επιστροφή σε καλύτερες ημέρες για την οικονομία και τους ίδιους.

Σε αυτό το περιβάλλον σταδιακής απαξίωσης, μόνη σανίδα σωτηρίας μπορεί να είναι η εμπέδωση κράτους δικαίου και ισονομίας.

Η εμπέδωση της αίσθησης ότι αυτοί που κρατούν στα χέρια τους την τύχη του τόπου έχουν τον νου τους και στην τύχη του απλού κόσμου.

Εάν η χθεσινή απόφαση τους βοηθά προς την κατεύθυνση αυτή, μόνο ιστορική μπορεί να χαρακτηριστεί, για μια χώρα η οποία επί δεκαετίες "τραβούσε" προς την αντίθετη ρότα…
 
[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v