Ισχύουν οι νόμοι και στη Μύκονο;

Εάν άνθρωποι με μεγάλη περιουσία επιλέγουν να αδιαφορούν για τις φορολογικές τους υποχρεώσεις, γιατί θα έπρεπε να ανταποκρίνονται σε αυτές οι υπόλοιποι; Την απάντηση μπορεί να δώσει μόνον το ΥΠΟΙΚ.

Ισχύουν οι νόμοι και στη Μύκονο;
Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Αν είναι να αρχίσει μία μάχη, ας αρχίσει από εδώ.

Εάν στόχος του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης είναι η εμπέδωση αισθήματος ισονομίας μεταξύ των πολιτών αυτής της χώρας, σε ό,τι αφορά τη φορολογική μεταχείριση που τους επιφυλάσσει η Πολιτεία, αυτή η μάχη πρέπει να δοθεί.

Πρέπει όμως να δοθεί καθαρά, δίχως κτυπήματα κάτω από τη «μέση» και πρέπει να «πάει» μέχρι το τέλος.

Η πρόθεση του υπουργείου Οικονομικών, όπως αυτή «διέρρευσε» χθες από τα χείλη υψηλόβαθμου παράγοντά του, σχετικά με την επικείμενη έναρξη διαδικασίας αναγκαστικής είσπραξης οφειλών από μεγάλους οφειλέτες του Δημοσίου με ληξιπρόθεσμα χρέη και με ακίνητη περιουσία υψηλής αντικειμενικής και αγοραίας αξίας σε νησιά όπως η Μύκονος ή η Σαντορίνη, πρέπει να αποτελέσει ένα σαφές και ξεκάθαρο παράδειγμα ότι ουδείς μπορεί να κινείται υπεράνω του νόμου.

Ίσως το «περιτύλιγμα» της υπόθεσης αυτής να έχει μια προφανή λαϊκίστικη χροιά, καθώς θέτει στο στόχαστρό της τους περίφημους «έχοντες και κατέχοντες» άλλων εποχών, δεν παύει όμως να στέλνει και ένα ηχηρό μήνυμα σε όσους ακόμη επιλέγουν να πιστεύουν ότι «τίποτε δεν θα αλλάξει σε αυτόν τον τόπο» και ότι οι πρακτικές του παρελθόντος θα ισχύουν για πάντα.

Μέχρι τις 20 Ιουλίου, οπότε έληγε η σχετική προθεσμία του υπουργείου Οικονομικών, από τα 990 φυσικά πρόσωπα με ληξιπρόθεσμες οφειλές ύψους 6.747.556 ευρώ, τα οποία κατέχουν στη Μύκονο και στη Σαντορίνη 2.917 ακίνητα αντικειμενικής αξίας 288.389.719 ευρώ, ενώ έχουν συνολικά στην κατοχή τους 6.121 ακίνητα αντικειμενικής αξίας 567.892.905 ευρώ, είχαν προσέλθει να εξοφλήσουν τις οφειλές τους μόνον 230 υπόχρεοι, ήτοι ποσοστό 22,7% του συνόλου.

Εάν άνθρωποι με τόσο μεγάλη περιουσία επιλέγουν να αδιαφορούν για τις φορολογικές τους υποχρεώσεις, γιατί θα έπρεπε να ανταποκρίνονται σε αυτές οι υπόλοιποι;

Το ερώτημα είναι εύλογο και δεν πρόκειται να απαντηθεί παρά μόνον εάν το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης κάνει πράξη τα λεγόμενά του και προχωρήσει στις διαδικασίες αναγκαστικής είσπραξης οφειλών, που εξήγγειλε.

Εάν δεν το πράξει, το μήνυμά του προς όλους τους νομοταγείς πολίτες θα είναι σαφές, όπως αντίστοιχα σαφές θα είναι και προς όσους αποκρύπτουν τα εισοδήματά τους από την εφορία.

Εάν δεν το πράξει, θα δικαιώσει περίτρανα όσους υποστηρίζουν έμπρακτα ότι σε αυτήν τη χώρα υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά και ότι αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει ποτέ.

Όμως, εάν όντως έτσι έχουν τα πράγματα, δεν θα υπάρχει καμία νομιμοποίηση για τα βάρη που καλούνται να σηκώσουν σήμερα οι «απλοί» πολίτες αυτής της χώρας, οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι, ώστε να βγούμε από την κρίση.

Και όλοι γνωρίζουμε τι μπορεί να σημάνει αυτό…


[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v