Τέρμα τα ψέματα στη φοροδιαφυγή

Μάστιγα που καταδυναστεύει τα δημόσια οικονομικά και τον έντιμο φορολογούμενο πολίτη αποτελεί η φοροδιαφυγή, η οποία πλέον μπορεί να παταχθεί. Το πώς ακολουθεί.

Τέρμα τα ψέματα στη φοροδιαφυγή
Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Η φοροδιαφυγή αποτελεί για τη χώρα μας την κυριότερη πηγή κοινωνικής αδικίας.

Πρόκειται κυριολεκτικά για μια μάστιγα που καταδυναστεύει τα δημόσια οικονομικά αλλά και τον έντιμο φορολογούμενο πολίτη, ο οποίος καλείται να επωμισθεί πολλαπλάσιο βάρος στους ώμους του και έχει αναδειχθεί στο "θύμα" της κρίσης.

Αποτελεί ασφαλώς μάστιγα για τον ειλικρινή μισθωτό ή συνταξιούχο αλλά και για τον έντιμο ελεύθερο επαγγελματία ή επιχειρηματία, ο οποίος υπό το παρόν καθεστώς παρανομίας δεν ανταγωνίζεται επί ίσοις όροις εκείνον που παρανομεί.

Εάν η ελληνική Πολιτεία κατόρθωνε να συλλαμβάνει ετησίως μόνο το 50% των εσόδων που χάνει εξαιτίας της φοροδιαφυγής, ήτοι ποσό της τάξης των 10 δισ. ευρώ, θα εξοικονομούσε το ένα τρίτο του συνολικού στόχου του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής, σύμφωνα με έρευνα της McKinsey & Company, που είδε χθες το φως της δημοσιότητας, στην "Καθημερινή".

Για ποιον λόγο, όταν το φορολογικό έλλειμμα, ήτοι η διαφορά μεταξύ φόρου που θα έπρεπε να έχει εισπραχθεί και αυτού που τελικά εισπράττεται, διαμορφώνεται στο 10% - 15% στη συντριπτική πλειονότητα των κρατών του λεγόμενου δυτικού κόσμου, στην Ελλάδα ανέρχεται σε 30%;

Απλά πράγματα, φίλτατοι.

Διότι στη χώρα μας, όπως όλοι γνωρίζουμε, ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός είναι ανεπαρκής, οι απευθείας σχέσεις των φορολογουμένων με το Δημόσιο ήτοι τους εφοριακούς είναι συχνά αδιαφανείς, αλλά και διότι η ελληνική Πολιτεία χρόνια τώρα "εκπαιδεύει" τον Έλληνα φορολογούμενο να φοροδιαφεύγει, καταφεύγοντας στο μέτρο των "περαιώσεων", ώστε να αποκομίσει κάποια ψίχουλα εσόδων.

Αν δεν συνιστά "εκπαίδευση" στη φοροδιαφυγή το μέτρο των "περαιώσεων", τότε τι ακριβώς συνιστά;

Αν δεν συνιστά εκπαίδευση στη φοροδιαφυγή η αδιαφανής συναλλαγή εφοριακού - φορολογουμένου, τότε τι ακριβώς συνιστά;

Τα ψέματα όμως τελείωσαν, φίλτατοι.

Εάν ο σημερινός μηχανισμός συλλογής φόρων είναι ανεπαρκής, αντικαταστήστε τον.

Βάλτε έναν άλλον, διαφανή και αποτελεσματικό στη θέση του.

Όπως έχουμε πει από αυτό εδώ το μετερίζι και παλαιότερα, και δεν θα σταματήσουμε να το λέμε, βάλτε κάποιον που μπορεί αποδεδειγμένα να κάνει τη δουλειά.

Προκηρύξτε έναν διεθνή μειοδοτικό διαγωνισμό και βάλτε έναν ελεγκτικό οίκο σε κάθε κλάδο της οικονομίας και πληρώστε τους με ποσοστό επί της συλλαμβανόμενης φορολογητέας ύλης.

Αρχίστε μάλιστα με τους κλάδους που θεωρείτε πλέον "ύποπτους"…

Θα τα χάνατε τα λεφτά
, φίλτατοι του οικονομικού επιτελείου, ούτως ή άλλως.

Βάλτε κάποιους να βεβαιώσουν τους φόρους και τουλάχιστον κάτι θα πάρετε…

Όπως και να έχουν τα πράγματα, τερματίστε το παρόν κοινωνικά άδικο καθεστώς της φοροδιαφυγής και δώστε τουλάχιστον μια "ανάσα ηθικής" στους έντιμους πολίτες αυτής της χώρας.

[email protected]

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v