Διττό το μήνυμα Παπανδρέου στις αγορές

Χαρακτηριστική των διλημμάτων με τα οποία είναι αντιμέτωπη η κυβέρνηση Παπανδρέου υπήρξε η αντιπαράθεση Δ. Ρέππα και Γ. Παπακωνσταντίνου. Παροχές και ελλείμματα ή "συμμάζεμα" και οικονομική αυτοτέλεια;

Διττό το μήνυμα Παπανδρέου στις αγορές
Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Χαρακτηριστική των διλημμάτων ενώπιον των οποίων βρίσκεται ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου, αναφορικά με την πορεία που πρέπει να τηρήσει η κυβέρνησή του για την αντιμετώπιση της κρίσης στην οποία έχει βρεθεί η χώρα, είναι η χθεσινή αντιπαράθεση μεταξύ δύο εκ των κορυφαίων υπουργών του:

Των κυρίων Δ. Ρέππα και Γ. Παπακωνσταντίνου.

Μια αντιπαράθεση η οποία δίχως αμφιβολία έχει τραβήξει και την προσοχή των δανειστών μας…

Η "κόντρα" τους ξέσπασε ίσως αναφορικά με το μέλλον των αστικών συγκοινωνιών, αφορά όμως σε πολύ βαθύτερα αίτια, που έχουν να κάνουν με δύο ριζικά αντίθετες φιλοσοφίες:

Με εκείνην του λεγόμενου "παλαιού" ΠΑΣΟΚ, που προτάσσει την ανάγκη διατήρησης των κοινωνικών παροχών, ακόμη και εάν αυτές σημαίνουν παράταση της ελλειμματικής λειτουργίας του κράτους, και με εκείνην που καλεί για άμεσο "νοικοκύρεμα" του ελληνικού δημοσίου, ώστε η χώρα να αποκτήσει εκ νέου την οικονομική της αυτοτέλεια.

Η "έκρηξη" του κ. Ρέππα ήταν δε ιδιαίτερα εύγλωττη.

"Απαιτείται ένα πρόγραμμα εξυγίανσης, που δεν έχει όμως καμία σχέση με την ιδιωτικοποίηση των αστικών συγκοινωνιών"… είπε από τη Θεσσαλονίκη ο κ. Ρέππας, απαντώντας σε δημοσίευμα κυριακάτικης εφημερίδας σχετικά με τις προθέσεις της κυβέρνησης έναντι της ΕΘΕΛ.

Και πρόσθεσε: "Η Ελλάδα, το ΠΑΣΟΚ και οι αρχές μας υπήρχαν πριν από το μνημόνιο και θα υπάρχουν και μετά το μνημόνιο. Και αυτό δεν πρέπει να μας διαφεύγει", σε μια ευθεία αναφορά στον κυριότερο υπεύθυνο εφαρμογής και τήρησης του μνημονίου αυτού, τον κ. Παπακωνσταντίνου, τον οποίο όμως δεν κατονόμασε.

Συνέχισε δε την κριτική του στον υπουργό Οικονομικών, επιρρίπτοντάς του εμμέσως ευθύνες σχετικά με την απουσία πόρων, στην καθυστέρηση πάταξης της φοροδιαφυγής, ιδίως των πλουσιότερων στρωμάτων της κοινωνίας, που θα μπορούσαν -κατά προέκταση- να χρηματοδοτήσουν τις τυχόν ελλειμματικές δραστηριότητες του Δημοσίου.

Από την άλλη πλευρά, λίγες ημέρες νωρίτερα και ενώ το επιβατικό κοινό της πωτεύουσας βίωνε ακόμα μία απεργιακή κινητοποίηση των εργαζομένων στην ΕΘΕΛ, οι οποίοι διαμαρτύρονταν γιατί είχε καθυστερήσει η πληρωμή τους κατά μόλις μία ημέρα, ο υπουργός Οικονομικών έκρουε τον κώδωνα του κινδύνου.

"Δεν μπορεί τα ανεξέλεγκτα ελλείμματα των ΔΕΚΟ να πληρώνονται πλέον από τους φορολογούμενους. Τα δάνεια με εγγύηση του ελληνικού δημοσίου έχουν τελειώσει.
Η κατάσταση είναι υπερβολικά σοβαρή για να παίζουμε", είχε αναφέρει ο κ. Παπακωνσταντίνου φέρνοντας όλους ενώπιον των ευθυνών τους.

Πρόκειται, όμως, για ευθύνες οι οποίες έρχονται αντιμέτωπες με την ίδια την "κληρονομιά" του ΠΑΣΟΚ και μπορούν να αναληφθούν μόνο εφόσον το κυβερνών κόμμα διευθετήσει τα του "οίκου" του…

Αλλά αυτό είναι προφανώς δουλειά του κ. Παπανδρέου

[email protected]  

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v