Και ο Γολγοθάς ανηφόρα ήταν…

Τα μέλη της κυβέρνησης και οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που υψώνουν σήμερα φωνή διαμαρτυρίας σχετικά με τις προβλέψεις στο ασφαλιστικό ή στις εργασιακές σχέσεις δεν συνυπέγραψαν το μνημόνιο; Τι γυρεύουν τώρα;

Και ο Γολγοθάς ανηφόρα ήταν…
Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Εάν υπάρχει ένας λόγος για τον οποίο το όνομα της χώρας μας διασύρεται μήνες τώρα ανά την υφήλιο, αυτός αφορά στην αξιοπιστία μας, ή μάλλον στην απώλειά της.

Η Ελλάδα, όχι μία φορά, αλλά επανειλημμένα, είπε ψέματα.

Είπε ψέματα για την πραγματική της δημοσιονομική κατάσταση, είπε ψέματα σχετικά με την τήρηση των δεσμεύσεών της έναντι του Συμφώνου Σταθερότητας, είπε ψέματα ότι θα αξιοποιήσει κατά τρόπο ορθολογικό και μακροπρόθεσμο τον πακτωλό των κονδυλίων που οι Ευρωπαίοι εταίροι μας διέθεσαν κατά τη διάρκεια των τελευταίων τριάντα ετών, μέσω σειράς κοινοτικών προγραμμάτων.

Αντί να τηρήσουμε τις υποσχέσεις μας, τις αθετήσαμε.

Αντί να πούμε την αλήθεια, είπαμε ψέματα.

Και είπαμε ψέματα, γιατί ζούσαμε μέσα στα ψέματα.

Το κράτος μοίραζε λεφτά που δεν είχε, η φοροδιαφυγή είχε αναχθεί σε «κρυφό καμάρι» και «μαγκιά», τα πολιτικά κόμματα υπόσχονταν μόνον και μόνον για να κατακτήσουν την εξουσία, την οποία στη συνέχεια νέμονταν.

Μια εικονική και στρεβλή πραγματικότητα, κυρίαρχοι της οποίας ήσαν οι συντεχνίες, τα συνδικάτα και οι πελατειακές σχέσεις μεταξύ των εκάστοτε κυβερνώντων και ομάδων επιχειρηματιών, εκπροσώπων του Τύπου και εκδοτών, αλλά και όποιων «πολιτών» είχαν πρόσβαση στην «εξουσία».

Σήμερα, μας παρέχεται μια ευκαιρία, διαμέσου του μνημονίου που υπογράψαμε με την τρόικα ΔΝΤ - Ε.Ε. - ΕΚΤ, να ανακτήσουμε αυτήν τη χαμένη αξιοπιστία.

Και μας παρέχεται όχι μόνον επειδή πρέπει να φανούμε αντάξιοι της υπογραφής μας και να βάλουμε σε τάξη τα δημόσια οικονομικά, αλλά κυριότερα επειδή μέσω των προβλέψεων αυτού του μνημονίου παρέχεται μια ύστατη ευκαιρία προώθησης ουσιαστικών μεταρρυθμίσεων στη δομή και στη λειτουργία της ελληνικής οικονομίας και κατά προέκταση ολόκληρης της κοινωνίας.

Μεταρρυθμίσεις όπως αυτές που προωθούνται σήμερα στο ασφαλιστικό σύστημα και στις εργασιακές σχέσεις.

Ένα ασφαλιστικό σύστημα χρεοκοπημένο και ανήμπορο να εξυπηρετήσει τον λόγο ύπαρξής του και μια δομή εργασιακών σχέσεων που σήμερα, εν μέσω ύφεσης, ωθεί με μαθηματική ακρίβεια χιλιάδες ελληνικές επιχειρήσεις σε λουκέτο.

Τι να το κάνουν οι εργαζόμενοι το δίχτυ προστασίας που παρέχει το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο για τις απολύσεις και για τις αποζημιώσεις, όταν οι επιχειρήσεις πτωχεύσουν, όπως κάνουν σήμερα, αδυνατώντας να ανταποκριθούν στις νόμιμες υποχρεώσεις τους;

Όταν χάσουν τη δουλειά τους όλοι και όχι μόνον ορισμένοι;

Τα μέλη της κυβέρνησης και οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που υψώνουν σήμερα φωνή διαμαρτυρίας σχετικά με τις προβλέψεις στο ασφαλιστικό ή στις εργασιακές σχέσεις δεν συνυπέγραψαν το μνημόνιο;

Δεν κατατέθηκε στη Βουλή και δεν έγινε νόμος του κράτους ολόκληρο το πλαίσιο της συμφωνίας με την τρόικα;

Τι γυρεύουν τώρα;

Εν τέλει, πού πιστεύουν ότι μπορούν να οδηγήσουν αυτόν τον τόπο;

[email protected]  

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v