Το τρένο των ελλειμμάτων πίσω δεν γυρνά

Θέλετε να θαυμάσετε τον τρόπο με τον οποίο η αδηφάγος κρατική μηχανή διογκώνει την ελλειμματική λειτουργία της και στερεί πολύτιμα κεφάλαια από την πραγματική οικονομία; Ρίξτε μια ματιά στον ΟΣΕ…

Το τρένο των ελλειμμάτων πίσω δεν γυρνά
Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Θέλετε να δείτε πώς γίνονται τα ελλείμματα;

Θέλετε να θαυμάσετε τον τρόπο με τον οποίο η αδηφάγος κρατική μηχανή διογκώνει την ελλειμματική λειτουργία της και στερεί πολύτιμα κεφάλαια από την πραγματική οικονομία, και μάλιστα σε καιρό βαριάς ύφεσης;

Μην πάτε μακριά. Στρέψτε την προσοχή σας στον Οργανισμό Σιδηροδρόμων Ελλάδος.

Με ημερήσιες ζημίες άνω των 2 εκατ. ευρώ και συνολικά χρέη της τάξης των 10 δισ. ευρώ, ο ΟΣΕ χτυπά την πόρτα του ΟΔΔΗΧ, ζητώντας τη βοήθειά του για την εξασφάλιση νέων δανείων ύψους 1,2 δισ. ευρώ, από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Δανείων, που βεβαίως αναμένεται να φέρουν και την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου, μεγεθύνοντας έτσι κατά το ισόποσο και το δημοσιονομικό πρόβλημα της χώρας. 

Και σαν να μην έφταναν τα φαινόμενα κακοδιαχείρισης και κατασπατάλησης του δημόσιου χρήματος, ή τα κυκλώματα που λυμαίνονταν τον οργανισμό επί χρόνια, σήμερα ο ΟΣΕ επιχειρεί να επιβιώσει με τον μόνο τρόπο που γνωρίζει. Ήτοι τον δανεισμό.

Εάν το ελληνικό τραπεζικό σύστημα χορηγήσει το ποσό αυτό για τη συντήρηση της ελλειμματικής λειτουργίας του ΟΣΕ, είναι προφανές ότι δεν θα το διαθέσει στις χιλιάδες μικρομεσαίες ή μεγαλύτερες επιχειρήσεις που ασφυκτιούν σήμερα από έλλειψη κεφαλαίων.

Ας μη μας πουν οι ελληνικές τράπεζες ότι διαθέτουν περίσσευμα κεφαλαίων, διότι εάν ήταν έτσι, τότε γιατί αντλούν συνεχώς κεφάλαια από την ΕΚΤ;

Σε μία οικονομία όπως η ελληνική, η οποία πληρώνει στις ημέρες μας το βαρύ τίμημα των αμαρτιών του παρελθόντος και των δυσβάσταχτων χρεών που αυτές δημιούργησαν, αποτελεί προφανές ατόπημα να στερούνται κεφάλαια, δραστηριότητες οι οποίες μπορούν να δημιουργήσουν κέρδη, ώστε να χρηματοδοτούνται τα ελλείμματα των κρατικών επιχειρήσεων.

Εάν ο ΟΣΕ δεν μπορεί να κάνει τη δουλειά του χωρίς να παράγει ελλείμματα, ας τον κλείσετε ή εάν μπορείτε, ας τον πουλήσετε, φίλτατοι.

Αρκετά με τα ελλείμματα, αρκετά με την τσέπη μας, αρκετά με τον εμπαιγμό των Ελλήνων πολιτών, από τους οποίους θα διεκδικήσετε στη συνέχεια την κάλυψη των ελλειμμάτων του ΟΣΕ κι άλλων προβληματικών κρατικών δραστηριοτήτων όπως αυτός.

Εάν το κράτος, ο βασικός μέτοχος του ΟΣΕ, επιθυμεί να ασκεί κοινωνική πολιτική, ας το πράξει βελτιώνοντας τη λειτουργία του και μειώνοντας τη σπατάλη που σήμερα το χαρακτηρίζει, ώστε να μειωθεί κατά προέκταση και η αφαίμαξη των εργαζομένων στον δημόσιο ή τον ιδιωτικό τομέα.

Έως τώρα οι Έλληνες πολίτες καλούνται μόνον να βάλουν το χέρι στην τσέπη.

Τουλάχιστον, κάντε τους τη «χάρη» να μπορούν να ελπίζουν κιόλας…

[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v