«Καπνός» το Πρόγραμμα Σταθερότητας;

Μέτρα αμιγώς ταμειακού χαρακτήρα, δίχως όραμα και ασφαλώς δίχως προοπτική, είναι πολλά από όσα προβλέπονται στο περίφημο μνημόνιο που υπέγραψε η Ελλάδα με την τρόικα ΔΝΤ - ΕΚΤ - Ε.Ε. Πλέον, όμως, είναι αργά…

«Καπνός» το Πρόγραμμα Σταθερότητας;
Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Ενίοτε, ορισμένοι προσπαθούν να έχουν την πίτα ολόκληρη και τον σκύλο χορτάτο.

Σπάνια όμως, όπως όλοι γνωρίζουμε, τα καταφέρνουν στην προσπάθειά τους αυτή.

Από την άλλη πλευρά, πάλι, υπάρχουν και ορισμένοι που «πετούν από το παράθυρο» τόσο την πίτα όσο και τον σκύλο, διότι απλώς τόσα ξέρουν και τόσα κάνουν…

Ο λόγος για ορισμένες από τις αμιγώς ταμειακού χαρακτήρα προβλέψεις του διαβόητου πλέον μνημονίου που υπογράψαμε με την τρόικα ΔΝΤ - Ε.Ε. - ΕΚΤ.

Οι αριθμοί στο μυαλό του πολιτικού προσωπικού καταφανώς δεν αντικατοπτρίζουν το μακροπρόθεσμο μέλλον αγορών, επιχειρήσεων, εργαζομένων αλλά και της ίδιας της κοινωνίας καθώς αφορούν, επί της ουσίας, σε «σχέδια επί χάρτου» που μας βγάζουν μόνον προσωρινά από αδιέξοδα και «αμηχανία».

Οι ρυθμίσεις αυτού του είδους δεν κάνουν τίποτε άλλο από το να χειροτερεύουν και να ανακυκλώνουν προβλήματα τοποθετώντας στο μάτι του κυκλώνα ολοένα περισσότερους και μάλιστα χωρίς κανέναν λόγο.

Μετά την υπόθεση της τιμής των φαρμάκων, στην οποία πρόσφατα αναφερθήκαμε, άλλο κλασικό παράδειγμα της μηχανιστικής αντίληψης που διέπει τα μέτρα για την οικονομία είναι οι ρυθμίσεις και τα προσδοκώμενα έσοδα από τα προϊόντα καπνού.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία μηνός Απριλίου, τα έσοδα από τα τσιγάρα και τα αλκοολούχα για το πρώτο 4μηνο του χρόνου ξεπερνούν μόλις κατά 210 εκατομμύρια ευρώ τα αντίστοιχα του 2009, με τάση ραγδαία πτωτική τον Μάρτιο και τον Απρίλιο.

Να θυμίσουμε ότι το αρμόδιο υπουργείο έχει αυξήσει 3 φορές από την αρχή του χρόνου (Ιανουάριος, Μάρτιος και Μάιος) τη φορολογία και στις δύο αυτές κατηγορίες προϊόντων και προσδοκά να εισπράξει 1,4 δισ. ευρώ παραπάνω από ό,τι το 2009.

Είναι απορίας άξιο πώς προκύπτουν αυτές οι εκτιμήσεις αφού τα έσοδα από τα τσιγάρα, για παράδειγμα, ανέβαιναν με ρυθμό 2% - 3 % κάθε χρόνο και τώρα προϋπολογίζονται με ρυθμό αύξησης +40%, τη στιγμή που αποδεδειγμένα ο κόσμος καταναλώνει λιγότερο…

Την ίδια στιγμή, οι περιπτερούχοι, κατά τεκμήριο όχι η πλουσιότερη τάξη της κοινωνίας μας, είναι σε απόγνωση, καθώς αντιλαμβάνονται ότι οι απανωτές αυξήσεις απειλούν τη βιωσιμότητά τους.

Ύστατο μέτρο αντίδρασής τους η απεργία πείνας που ορισμένοι εξ αυτών ξεκίνησαν στις 26 Μαΐου, στη Λάρισα, με αποτέλεσμα ο φίλτατος κ. Σαχινίδης να τους καλέσει σε συνάντηση εσπευσμένα.

Όπως υποστηρίζει η ομοσπονδία τους, η αγορά μειώνεται με ρυθμό 15% - 20% και τα κρούσματα κατασχέσεων παράνομων προϊόντων γίνονται ολοένα και συχνότερα, γεγονός που καταδεικνύει την άνθηση του παραεμπορίου και άρα της περαιτέρω διαφυγής εσόδων για το Δημόσιο.

Όλα αυτά, δε, συμβαίνουν τη στιγμή που οι τιμές έχουν ανέβει από 3,20 ευρώ σε 3,80 ευρώ για τα ακριβά τσιγάρα και από 2,00 ευρώ σε 2,40 ευρώ για τα φθηνά.

Με βάση τις ανακοινώσεις των εμπλεκομένων εταιριών, μάλιστα, επίκειται νέα αύξηση των ακριβών στα 4,20 ευρώ ως απόρροια των φορολογικών αναπροσαρμογών του Μαρτίου, ενώ κατά τα φαινόμενα υπάρχει και συνέχεια…

Έτσι, λοιπόν, οι εταιρίες διαμαρτύρονται για τις αλλεπάλληλες αυξήσεις στη φορολογία που έγιναν με λάθος τρόπο, οι περιπτερούχοι για τη μείωση του τζίρου και το υπουργείο περιμένει να εισπράξει αυτά που έχει υποσχεθεί στην τρόικα και που τελικά δεν εισπράττει…

Για ποιον σκύλο και για ποια πίτα μιλάμε άραγε;

Μήπως είναι καιρός να το ξανασκεφτούν;…

 [email protected]




Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v