Εκτός από τυφλή είναι και κωφή η Δικαιοσύνη;

Είναι βέβαιο ότι αν ακόμη και οι πολιτικοί αυτής της χώρας έλαβαν το μήνυμα που καλεί για κάθαρση, οι δικαστικοί πρέπει να παύσουν να κωφεύουν και να αναλάβουν επιτέλους τις απαραίτητες πρωτοβουλίες.

Εκτός από τυφλή είναι και κωφή η Δικαιοσύνη;
Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Μπορεί να στοίχισε τρεις διαγραφές από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ και μία από εκείνη της Νέας Δημοκρατίας, πράγμα για το οποίο ίσως ελάχιστοι πλέον «πονούν» στην ελληνική κοινωνία, αλλά τουλάχιστον από τη χθεσινή συζήτηση στη Βουλή κάτι «βγήκε».

Είδαμε τους πολιτικούς της χώρας να διαπιστώνουν για πρώτη φορά δημόσια και να επιβεβαιώνουν αυτό που χρόνια τώρα οι περισσότεροι από εμάς υποστηρίζουμε.

Η Ελλάδα είναι μια ανομούμενη, αν υπάρχει ο όρος, και όχι ευνομούμενη Πολιτεία.

Ακούσαμε από τα χείλη του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου για την υπόθεση της ΑΓΡΟΤΕΜ και ότι την έστειλε στον εισαγγελέα, όπου θα στείλει και αυτήν που αφορά σε υπουργό ο οποίος δαπάνησε 28.000 ευρώ για κουρτίνες στο γραφείο του.

Ακούσαμε για τις υποθέσεις του Βατοπεδίου, των ομολόγων και της Siemens.

Ακούσαμε για ευθύνες και την παραδοχή του κ. Παπανδρέου ότι «ναι, φταίξαμε όλοι, άλλοι λιγότερο, άλλοι περισσότερο», επειδή ανέχτηκαν «παρανομίες, που εξέθρεψαν μια πολιτεία η οποία λειτούργησε με κάθε είδους δώρα».

Όπως είπε, «δώρα σε συνδικαλιστές, σε μέσα ενημέρωσης για να έχουμε τη στήριξή τους, σε επιχειρηματίες, μικρά και μεγάλα δώρα. Άλλα νόμιμα, άλλα παράνομα».

Την ίδια ώρα, από τα χείλη του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνη Σαμαρά, ακούσαμε για τον συνδικαλιστή του ΠΑΣΟΚ «κ. Μαυράκη, με το δωράκι των 500 εκατομμυρίων…».

Ο κατάλογος είναι μακρύς, αλλά πουθενά σε αυτόν δεν υπήρξε μια αναφορά που να μιλά για την πρωτοβουλία που ανέλαβε η ίδια η Δικαιοσύνη, με στόχο τη διαλεύκανση όλων αυτών των καταγγελιών για σκάνδαλα, για τις οποίες χρόνια τώρα ακούμε, βλέπουμε και διαβάζουμε.

Σε αυτόν τον τόπο, εκτός από τυφλή, η Δικαιοσύνη είναι πιθανότατα και κωφή.

Στην Ελλάδα, το σώμα των δικαστών και εισαγγελέων εμφανίζεται άναυδο μπροστά στις καταγγελίες για σκάνδαλα, που κάνουν παρέλαση χρόνια τώρα στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων.

Άναυδο μπροστά στη γενική πεποίθηση ότι σε αυτόν τον τόπο η διαδικασία απονομής της Δικαιοσύνης είναι τόσο αργή και ελλιπής που τελικά γίνεται και ατελέσφορη.

Κωφεύει σχετικά με τις ευθύνες όσων παρακολουθούν από θέση «εξουσίας» την Αθήνα να καίγεται κάθε φορά, δίχως να επιτελούν το καθήκον τους.

Ίσως ο τρίτος πυλώνας της Δημοκρατίας, η Δικαιοσύνη, «εγκλωβίστηκε» από τους κανόνες αναποτελεσματικότητας που χαρακτηρίζουν επί σειρά ετών τους άλλους δύο.
Την εκτελεστική και τη νομοθετική εξουσία.

Ίσως φαινόμενα όπως το παραδικαστικό κύκλωμα να μην έχουν εξαλειφθεί πλήρως.

Είναι βέβαιο, όμως, ότι αν ακόμη και οι πολιτικοί αυτής της χώρας έλαβαν το μήνυμα που καλεί για κάθαρση, οι δικαστικοί πρέπει να παύσουν να κωφεύουν.

Εάν το λαϊκό περί δικαίου αίσθημα δεν ικανοποιηθεί, οι συνέπειες ίσως είναι απρόβλεπτες…

 [email protected]



Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v