Βάλτε managers να κάνουν τη δουλειά…

Για να είναι κάποιος αποτελεσματικός στη δουλειά του πρέπει πρώτα απ' όλα να μπορεί να την κάνει απρόσκοπτα και όχι συνεχώς να βρίσκει τρίτους στα πόδια του. Από το κόμμα ή τη Βουλή…

Βάλτε managers να κάνουν τη δουλειά…
Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Για να είναι κάποιος αποτελεσματικός στη δουλειά του πρέπει πρώτα απ' όλα να μπορεί να την κάνει απρόσκοπτα και όχι συνεχώς να βρίσκει τρίτους στα πόδια του.

Έτσι, εάν όντως ο κ. Γ. Παπανδρέου επιζητεί αποτελεσματικότητα από την κυβέρνηση, το Κοινοβούλιο και το κόμμα, όπως διεμήνυσε χθες στην άτυπη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, το πρώτο πράγμα που θα έπρεπε να κάνει θα ήταν να βγάλει τον έναν από τα πόδια του άλλου.

Να διαχωρίσει πλήρως δηλαδή το έργο της κυβέρνησης από εκείνον του Κοινοβουλίου και βεβαίως από εκείνον του κόμματος και του μηχανισμού του.

Η ιδέα δεν είναι καινούργια και κατά καιρούς "φλέρταραν" μαζί της πολλοί στο Μέγαρο Μαξίμου. Ουδέποτε όμως τόλμησε ένας Έλληνας πρωθυπουργός να την κάνει πράξη.

Να θεσπίσει, δηλαδή, ασυμβίβαστο μεταξύ της υπουργικής και της βουλευτικής ιδιότητας.

Να διαχωριστεί πλήρως η μία ιδιότητα από την άλλη και σε περίπτωση "υπουργοποίησης" κάποιου πολιτικού προσώπου αυτό αυτομάτως να εξέπιπτε του βουλευτικού αξιώματος.

Πέραν της απαλλαγής από τις όποιες "πελατειακές σχέσεις" ή της επιστροφής στις βασικές αρχές της σύγχρονης Δημοκρατίας, ήτοι αυτών του διαχωρισμού των εξουσιών (εκτελεστική, νομοθετική και δικαστική), τυχόν υιοθέτηση του μέτρου αυτού ίσως έδινε τη δυνατότητα ανάληψης θέσεων ευθύνης από ειδικούς, δηλαδή από ανθρώπους που ενδεχομένως να γνωρίζουν τι πρέπει να γίνει για να βγει η χώρα από το σημερινό της αδιέξοδο.

Με άλλα λόγια, από ανθρώπους που όταν, για παράδειγμα, θα κατέθεταν ένα νομοσχέδιο προς ψήφιση στη Βουλή θα έκαναν τη χάρη τόσο στο νομοθετικό σώμα όσο και σε όλους εμάς, τους κοινούς πληβείους, να συνοδεύσουν το πόνημά τους αυτό και με μια πειστική αιτιολόγηση.

Να το συνοδεύσουν, δηλαδή, όχι με μια ασαφή και αόριστη εισηγητική έκθεση όπως κάνουν σήμερα αλλά με ένα κομμάτι χαρτί, πες το επιχειρησιακό σχέδιο, business plan, πες το όπως θέλεις, στο οποίο να εξηγούν ακριβώς τι στοχεύουν να κάνουν με τον νόμο αυτόν, με ποιον θα το κάνουν, πώς θα το κάνουν, πόσο θα κοστίσει και τι θα κάνουν εάν στον δρόμο αποδειχθεί ότι δεν τους "βγαίνει" το έργο… Τι "plan B" έχουν δηλαδή.

Λίγο-πολύ, όπως κάνουν και οι επιχειρήσεις που σέβονται τον εαυτόν τους.

Να υπάρχει δε και αξιολόγηση βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων της αποτελεσματικότητας των διαφόρων νομοθετημάτων, που σκαρφίζονται οι εκάστοτε υπουργοί.

Όχι όπως συμβαίνει σήμερα, όπου έρχεται η τάδε ή η δείνα υπουργός Περιβάλλοντος, για παράδειγμα, και λέει πως "το Δημόσιο θα διαχειρίζεται όλα όσα έχουν να κάνουν με την πράσινη ενέργεια"… Είναι τόσο αποτελεσματικό το Δημόσιο και στους άλλους τομείς ώστε να το βάλουμε "Δερβέναγα" και εδώ;

Αντίστοιχα, όπου οι περιστάσεις το απαιτούν να υπάρχει "σφίξιμο του ζωναριού" και να επανεξετάζονται άμεσα τα ζητήματα.

Φερ’ ειπείν, αν βλέπει ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου ότι υπάρχει υστέρηση στην είσπραξη του ΦΠΑ από τις επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες, όπως λέγεται, ας επαναφέρει τότε το καθεστώς της μηνιαίας απόδοσης αντί της τριμηνιαίας που ισχύει σήμερα…

Μην ξεχνάμε, το μέτρο του ΦΠΑ αρχικά προέβλεπε μηνιαία απόδοση, στη συνέχεια έγινε διμηνιαία και τώρα είναι τριμηνιαία… Η στήλη το έχει υποστηρίξει και στο παρελθόν. Ας ξαναγίνει μηνιαία και ας πληρώνουν το ΦΠΑ όλοι, όπως πληρώνουν τα κοινόχρηστα ή τον λογαριασμό του κινητού τους. Κάθε μήνα.

Με λίγα λόγια, για να υπάρξει επανεκκίνηση της οικονομίας και της χώρας, όπως φέρεται να επιζητεί ο κ. Παπανδρέου, θα πρέπει προηγουμένως να υπάρξει και μια καλή επίσκεψη στον "μάστορα", για τις δέουσες επισκευές.

Διότι όπως είναι σήμερα το "μαγαζί" μάλλον δεν θα πάει μακριά…
 
[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v