Δανειολήπτες όλων των χωρών, ευτυχείτε

Δημοσιονομική προσαρμογή αλλά και χαμηλά επιτόκια εκ μέρους των κυριότερων κεντρικών τραπεζών σε ΗΠΑ και Ευρώπη εμφανίζεται να είναι το "πνεύμα των ημερών". Έτσι τουλάχιστον μας λένε Βέμπερ και Γκρίνσπαν.

Δανειολήπτες όλων των χωρών, ευτυχείτε
Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

"Ουδέν κακόν αμιγές καλού", σύμφωνα με την αρχαία ρήση αλλά και τον ισχυρό άνδρα της Bundesbank και μέλος του Δ.Σ. της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, κ. Άξελ Βέμπερ, ο οποίος βλέπει το βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ να παραμένει στα παρόντα ιστορικά χαμηλά επίπεδά του για "αρκετό καιρό ακόμη", σύμφωνα με συνέντευξή του που δημοσίευσε η ιαπωνική εφημερίδα "Nikkei", την Κυριακή.

Την εκτίμηση του φίλτατου κ. Βέμπερ, ο οποίος ας μην ξεχνάμε ήταν αυτός που αρχικά πρότεινε τη συνέχιση της αποδοχής εκ μέρους της ΕΚΤ ομολόγων μειωμένης αξιολόγησης ως ενέχυρου για την παροχή ρευστότητας προς τράπεζες της ευρωζώνης και άρα "εθνικός ήρωας" και στην Ελλάδα, συμμερίζεται και ο επικεφαλής της ΕΚΤ κ. Ζαν-Κλοντ Τρισέ.

Το γεγονός ωθεί τους περισσότερους αναλυτές στην εκτίμηση ότι έως και τις αρχές του 2011 το βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ θα παραμείνει στα σημερινά επίπεδά του.

Τόσο η προσπάθεια υπέρβασης της παρούσας ύφεσης όσο και η περιοριστική δημοσιονομική πολιτική που ακολουθούν σειρά κρατών-μελών της ευρωζώνης καθιστούν σαφή την ανάγκη διατήρησης των επιτοκίων στα παρόντα επίπεδά τους για το άμεσο μέλλον.

Εξέλιξη που διευκολύνει μέχρι στιγμής και η απουσία πληθωριστικών τάσεων, η οποία απαλλάσσει την ΕΚΤ από το καταστατικό της καθήκον να αυξήσει το βασικό της επιτόκιο σε περίπτωση που ο πληθωρισμός ξεφύγει από το επίπεδο του 2%.

Μακρά περίοδο χαμηλών επιτοκίων αναμένεται να βιώσουν όμως και οι ΗΠΑ, σύμφωνα με τον επί σχεδόν μία δεκαετία διοικητή της Federal Reserve Bank, κ. Άλαν Γκρίνσπαν, υπό το φως της αναιμικής πορείας της αμερικανικής οικονομίας και της υψηλής ανεργίας που εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν οι ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τον κ. Γκρίνσπαν, "η κατάσταση της απασχόλησης είναι ιδιαίτερα αδύναμη", με το 40% των ανέργων να είναι μακροχρόνια εκτός εργασίας.

Και όλα αυτά ενώ τα χέρια της κυβέρνησης Ομπάμα εμφανίζονται "δεμένα" από το τερατωδών διαστάσεων έλλειμμα ύψους 1,4 τρισ. δολαρίων, που παρουσίασε ο αμερικανικός προϋπολογισμός για την τελευταία χρήση, η οποία έληξε στις 30 Σεπτεμβρίου του 2009.

Ένα έλλειμμα που βρίσκεται και στο επίκεντρο ανησυχιών τόσο του κ. Γκρίνσπαν όσο και του διεθνούς επενδυτικού κοινού, συμπεριλαμβανομένης βεβαίως και της Κίνας που είναι ο μεγαλύτερος κάτοχος αμερικανικού χρέους παγκοσμίως, σχετικά με την πορεία των treasuries, ήτοι των δεκαετών ομολόγων ΗΠΑ.

Η ανάγκη δημοσιονομικής προσαρμογής στις ΗΠΑ είναι άμεση, σύμφωνα με τον κ. Γκρίνσπαν, ο οποίος εμφανίζεται πλήρως εναρμονισμένος με "το πνεύμα των ημερών" στην Αμερική αλλά και στην Ευρώπη…

[email protected]  

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v