Δεν θέλει μόνο κόπο αλλά και τρόπο

Η πάταξη της φοροδιαφυγής ελάχιστα διαφέρει από αμιγώς αστυνομική εργασία. Προϋποθέτει έρευνες αλλά και χρήση ψυχολογικών μεθόδων. Το πώς και το γιατί μας το εξηγούν οι Γερμανοί, που ειδικεύονται σε αυτά τα ζητήματα.

Δεν θέλει μόνο κόπο αλλά και τρόπο
Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Η ρύθμιση ήταν εξόφθαλμα άστοχη και καλά έκαναν και την απέσυραν, ακόμη και την ύστατη ώρα.

Ο λόγος για την περίφημη φορολόγηση με συντελεστή 8% των καταθέσεων που θα δήλωναν οι Έλληνες ότι διατηρούν στο εξωτερικό, δίχως όμως αναγκαστικά να τις επαναπατρίσουν.

Το "δωράκι" που προέβλεπε η σχετική πρόβλεψη του φορολογικού νομοσχεδίου ήταν η εξαίρεση από το "πόθεν έσχες". Με άλλα λόγια, ένα νόμιμο ξέπλυμα χρήματος.

Κατά τα φαινόμενα, αυτό που διατηρείται όμως στο νομοσχέδιο είναι και πάλι η διαφυγή από τον έλεγχο του πόθεν έσχες, υπό τον όρο ότι τα κεφάλαια που βρίσκονται στο εξωτερικό θα επαναπατριστούν σε προθεσμιακές καταθέσεις στην Ελλάδα, όπου θα φορολογηθούν με συντελεστή 5%.

Προφανώς πολύς κόπος για το τίποτε. Πρόκειται για μια ρύθμιση που ελάχιστα θα αποδώσει εάν δεν συμπληρωθεί από σημαντικά ισχυρότερα κίνητρα…

Όπως για παράδειγμα, αυτά που υιοθέτησαν οι "φίλοι" μας οι Γερμανοί, πανικοβάλλοντας δεκάδες χιλιάδες συμπατριωτών τους που διατηρούν καταθέσεις στην Ελβετία, λέγοντάς τους ότι "σας πιάσαμε".

Η όλη υπόθεση ξεκίνησε στις 2 Φεβρουαρίου, όταν η μεγάλη και τρανή κ. Άγκελα Μέρκελ έδωσε το "πράσινο φως" για την αγορά υποκλαπέντων στοιχείων σε ηλεκτρονική μορφή, με τη μορφή ενός απλού CD που περιείχε ονόματα και λογαριασμούς Γερμανών καταθετών στην Ελβετία.

Στη συνέχεια, ο φίλτατος κ. Β. Σόιμπλε, υπουργός Οικονομικών, "προέτρεψε" όσους έχουν καταθέσεις εκτός των συνόρων της χώρας να τις δηλώσουν και να φορολογηθούν, προσφέροντάς τους "άφεση αμαρτιών".

Μέχρι προχθές, 16 τρέχοντος, συνολικά 10.051 Γερμανοί πολίτες επωφελήθηκαν του μέτρου, με τον φόβο της εκ των υστέρων τιμωρίας τους σε περίπτωση που αποκαλυπτόταν η ύπαρξη καταθέσεών τους από το περίφημο CD.

Οι φορολογικές αρχές του κρατιδίου της Ρηνανίας - Βεστφαλίας αγόρασαν το περίφημο CD έναντι 1,25 εκατ. ευρώ από έναν "πληροφοριοδότη" και σύμφωνα με υπολογισμούς των αρμόδιων αρχών το όφελος για το γερμανικό δημόσιο από τα επιπλέον φοροέσοδα ενδέχεται να ανέλθει σε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ.

Και όλα αυτά ενώ δεν είναι καν γνωστό τι ακριβώς περιέχει το διαβόητο αυτό CD. Δηλαδή, εάν όντως έχει στοιχεία όσων φοροδιαφεύγουν ή απλώς εάν η όλη υπόθεση αφορά σε μια καλά "στημένη" υπόθεση εκφοβισμού τους.

Χαρακτηριστικό της όλης υπόθεσης είναι και το γεγονός ότι οι αρμόδιες φορολογικές αρχές τηρούν σιγήν ιχθύος για το περιεχόμενο του CD και αρνούνται να επιβεβαιώσουν ή να διαψεύσουν δημοσίευμα της "Sueddeutsche Zeitung", σύμφωνα με το οποίο τα στοιχεία αφορούν σε καταθέσεις στην Credit Suisse Group AG.

Γιατί να το πράξουν, άλλωστε, και να αρχίσουν να ξεκαθαρίζουν την εικόνα για όσους εμπλέκονται;

Οι άνθρωποι, προφανώς, ξέρουν να μαζεύουν φόρους και κατά τα φαινόμενα έχουν τον τρόπο τους…

[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v