CDS: Λογαριάζουν χωρίς τον ξενοδόχο

Η Ευρώπη θα μπορούσε άμεσα να προχωρήσει στην απαγόρευση αμιγώς κερδοσκοπικών εργαλείων όπως τα «naked CDS». Αν όμως δεν το κάνουν και οι ΗΠΑ, η προσπάθεια θα είχε μικρή πιθανότητα επιτυχίας.

CDS: Λογαριάζουν χωρίς τον ξενοδόχο
Φίλτατοι, καλή σας ημέρα.

Η Ευρώπη θα μπορούσε σήμερα κιόλας να προχωρήσει στην απαγόρευση αμιγώς κερδοσκοπικών εργαλείων όπως τα «naked credit default swaps».

Αν όμως δεν πράξουν το ίδιο και οι ΗΠΑ, η όλη προσπάθεια θα είχε μικρή πιθανότητα επιτυχίας.

Με επιστολή που δημοσιοποίησε χθες το γραφείο του Γάλλου Προέδρου Ν. Σαρκοζί, την οποία συνυπογράφουν η Γερμανίδα καγκελάριος Ά. Μέρκελ, ο Έλληνας πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου και ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου και πρόεδρος του Eurogroup Ζ.-Κ. Γιούνκερ, ζητείται από τον πρόεδρο της Κομισιόν Μ. Μπαρόζο και την Ισπανία, προεδρεύουσα χώρα της Ε.Ε., η διενέργεια έρευνας επί «αδόκιμων κερδοσκοπικών συναλλαγών με CDS».

Σύμφωνα με την ίδια επιστολή, σε περίπτωση που διαπιστωθεί από την Ε.Ε. ότι οι κερδοσκοπικές συναλλαγές αυτού του είδους επηρεάζουν τις αγορές ομολόγων και τη δυνατότητα των εθνικών κυβερνήσεων να δανειστούν, τότε «θα έπρεπε να εξεταστεί… η απαγόρευση των συναλλαγών επί κερδοσκοπικών CDS».

Η σαφής και συντονισμένη αυτή προσπάθεια της Ε.Ε. για την πάταξη της δυνατότητας αγοράς ασφάλισης κινδύνου δίχως την προηγούμενη απόκτηση του σχετικού υποκείμενου τίτλου (naked CDS), πρακτική που έχει κατηγορηθεί ότι συμβάλλει στην αλλοίωση των όρων λειτουργίας της αγοράς ομολόγων και αποτέλεσε ένα από τα κύρια σημεία που συζήτησε τόσο κατά την ευρωπαϊκή όσο και κατά την αμερικανική περιοδεία του ο κ. Παπανδρέου, θα είχε μικρή πιθανότητα επιτυχίας εάν προηγουμένως δεν εξασφαλιζόταν και η συμμετοχή των ΗΠΑ σε αυτήν.

Σήμερα, το Λονδίνο και η Νέα Υόρκη κυριαρχούν στην αγορά των CDS, ανοικτών ή μη, και έχουν ευθέως εκφράσει την αντίθεσή τους στο ενδεχόμενο θεσμικής απαγόρευσης επί της λειτουργίας της.

Μολονότι ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε ευθέως στην προσπάθεια πάταξης της κερδοσκοπίας μέσω naked CDS, μετά την πρόσφατη συνάντησή του με τον Αμερικανό Πρόεδρο Μπάρακ Ομπάμα, ο τελευταίος δεν έκανε δηλώσεις μετά τη συνάντηση, ενώ αργότερα περιορίστηκε σε γενικού χαρακτήρα επισημάνσεις σχετικά με το φαινόμενο, σημειώνοντας ότι θα εξεταστεί στην προσεχή σύνοδο των κρατών G20, τον Ιούνιο.

Ήδη, όμως, από τον Ιούλιο του 2009 το Κογκρέσο έχει απορρίψει νομοσχέδιο που προέβλεπε την απαγόρευση των naked CDS και ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τ. Γκάιτνερ τάχθηκε δημοσίως εναντίον ενός τέτοιου ενδεχομένου, με δηλώσεις του στις 26 Μαρτίου πέρυσι, λέγοντας ότι η λήψη μέτρων «δεν είναι απαραίτητη» και πως «είναι πολύ δύσκολο να διαχωρίσει κανείς ποια αντιστάθμιση κινδύνου είναι αιτιολογημένη και ποια όχι».

Αντίστοιχα, ο Α. Τέρνερ, πρόεδρος της βρετανικής Financial Services Authority, που είναι υπεύθυνη για την εποπτεία ολόκληρου του χρηματοπιστωτικού τομέα, τάχθηκε την Τρίτη αντίθετος στην άποψη ότι τα CDS επενεργούν αρνητικά επί του ελληνικού δημοσίου χρέους και τόνισε ότι θα ήταν λανθασμένη τυχόν απαγόρευσή τους.

Σε λίγες ημέρες, στις 16 του μήνα, οι υπουργοί Οικονομικών της Ε.Ε. θα εξετάσουν και πάλι το ζήτημα στην προγραμματισμένη σύνοδο του Ecofin. Αν όμως δεν κατορθώσουν να πείσουν και τους πέραν του Ατλαντικού φίλους μας, ό,τι και να αποφασίσουν μικρή σημασία θα έχει…

Τα κεφάλαια, όπως και τα καράβια, ταξιδεύουν όπου επιθυμούν…

[email protected]



Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v