Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οδηγώντας την Ελλάδα στις αγκάλες του ΔΝΤ

Η επισήμανση του κ. Ζαν-Κλοντ Τρισέ ότι δεν θα ήταν "πρέπον" για την Ελλάδα να προσφύγει στο ΔΝΤ είναι προφανώς ενδεικτική των προθέσεων της ευρωζώνης να επιλύσει μόνη της τα του οίκου της. Πρέπει όμως και να το πράξει…

Οδηγώντας την Ελλάδα στις αγκάλες του ΔΝΤ
Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Όταν θέλεις να έχεις "την πίτα ολόκληρη και τον σκύλο χορτάτο" φροντίζεις να έχεις και κάτι άλλο διαθέσιμο ώστε να ταΐσεις το ζωντανό…

Διαφορετικά, αυτό είτε θα ψάξει να βρει τροφή από μόνο του είτε θα επιστρέψει στον Δημιουργό του…

Η χθεσινή επισήμανση του διοικητή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κ. Ζαν-Κλοντ Τρισέ ότι δεν θα ήταν "πρέπον" για την Ελλάδα να προσφύγει στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είναι προφανώς ενδεικτική των προθέσεων της ευρωζώνης να επιλύσει μόνη της τα του οίκου της.

Πρέπει όμως και να το πράξει.

Η συνεχιζόμενη απροθυμία της ΕΚΤ και κυριότερα των κρατών που ηγούνται της ευρωζώνης να παράσχουν τις απαραίτητες εκείνες εγγυήσεις που θα διασφάλιζαν την ομαλή πρόσβαση της Ελλάδας στις αγορές, βάσει ανεκτών επιτοκιακών όρων, αφενός καταδεικνύει τα εγγενή προβλήματά της και φέρνει στο φως την απουσία των κατάλληλων εργαλείων για τη διάσωση των χωρών-μελών της και αφετέρου οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια τη χώρα μας στις αγκάλες του ΔΝΤ.

Η Ελλάδα, με τη χθεσινή έκδοση του δεκαετούς ομολόγου, κατέστησε σαφές ότι, αν και συνεχίζει να έχει πρόσβαση στις αγορές, το πράττει με κόστος υψηλότερο του "προσήκοντος" ή εν τέλει εκείνου που θα της παρείχε το ΔΝΤ.

Και μάλιστα, αφού έχει λάβει όλα εκείνα τα απαραίτητα και επίπονα μέτρα που θα απαιτούσε το ΔΝΤ ώστε να διασφαλιστεί η σημαντική μείωση του δημοσιονομικού της ελλείμματος.

Με άλλα λόγια, πως έχει κάνει ό,τι έπρεπε να κάνει και πως πλέον εναπόκειται στους λοιπούς εταίρους της στην ευρωζώνη να αποδείξουν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους προς αυτήν.

Εάν η ευρωζώνη επιθυμεί να καταδείξει στη διεθνή επενδυτική κοινότητα ότι το ευρώ είναι ένα ισχυρό αποθετικό νόμισμα και πως οι χώρες-μέλη της δεν αφήνονται λεία στις ορέξεις των αγορών, ας εγγυηθεί ευθέως τα ελληνικά ομόλογα.

Η πράξη της αυτή αφενός θα έχει μηδενικό κόστος, αφού θα απομακρύνει το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της ελληνικής οικονομίας, και αφετέρου θα αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη των αγορών έναντι του ίδιου του ευρώ.

Το παιχνίδι της γάτας με το ποντίκι που συνεχίζει να παίζει σήμερα, αρνούμενη να ανοίξει τα χαρτιά της σχετικά με το είδος των εγγυήσεων που είναι διατεθειμένη να προσφέρει, μόνο αρνητικές συνέπειες μπορεί να έχει καθώς καθιστά δυσχερέστερη την εξυγίανση των ελληνικών δημοσιονομικών πραγμάτων, ενώ θέτει εν αμφιβόλω και το μέλλον του νομίσματός της.

[email protected]
 

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v