Κοινωνική ειρήνη το στοίχημα Παπανδρέου

Είναι τα μέτρα άδικα; Εμπεριέχουν, δηλαδή, σαφείς πτυχές κοινωνικής αδικίας και αγγίζουν έως και τα όρια της κοινωνικής ανοχής; Προφανώς. Ουδεμία αμφιβολία υπάρχει ως προς αυτό. Είναι όμως και αναγκαία.

Κοινωνική ειρήνη το στοίχημα Παπανδρέου
Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Είναι τα μέτρα άδικα; Εμπεριέχουν, δηλαδή, σαφείς πτυχές κοινωνικής αδικίας και αγγίζουν έως και τα όρια της κοινωνικής ανοχής;

Προφανώς. Ουδεμία αμφιβολία υπάρχει ως προς αυτό.

Οι αυξήσεις σε έμμεσους φόρους αφορούν σε όλες τις εισοδηματικές τάξεις, αλλά ευλόγως πλήττουν περισσότερο τις χαμηλότερες.

Πλήττουν το επίπεδο και την ποιότητα της κατανάλωσης που θα έχουν οι χαμηλόμισθοι και οι χαμηλοσυνταξιούχοι.

Αντίστοιχα, η αφαίρεση σχεδόν του ενός τρίτου του 13ου και του 14ου μισθού δεν πλήττει τους έχοντες και κατέχοντες αλλά τους μισθοσυντήρητους δημοσίους υπαλλήλους, οι οποίοι ανέμεναν τα "δώρα" Πάσχα και Χριστουγέννων αλλά και το επίδομα αδείας ως "μάννα εξ ουρανού" για να καλύψουν τις όποιες ανάγκες τους.

Δύσκολα μπορεί να επιχειρηματολογήσει κανείς περί του αντιθέτου.

Όμως, δύσκολα μπορεί να πει κανείς και ότι αυτά τα σκληρά και επώδυνα μέτρα δεν ήσαν αναγκαία, με το ενδεχόμενο της χρεοκοπίας να ελλοχεύει.

Είναι προφανές ότι ως χώρα πήραμε μέτρα που αγγίζουν τα όρια της κοινωνικής αντοχής.

Όπως αντίστοιχα προφανές είναι ότι, εάν τα μέτρα αυτά δεν συνοδευτούν και από την εμπέδωση αισθήματος δικαίου και κοινωνικής ισονομίας, θα οδηγήσουν στην υπέρβαση αυτής της αντοχής και της ανοχής που τη συνοδεύει.

Εάν, όπως ο ίδιος ο κ. Γ. Παπανδρέου έχει επανειλημμένως ομολογήσει, οι πολίτες αυτής της χώρας δεν νιώσουν ότι οι θυσίες τους πιάνουν τόπο αλλά ότι το καθεστώς αδιαφάνειας και φοροδιαφυγής παραμένει, εύκολα θα άρουν την ανοχή αυτή και θα ακούσουν όσους τους προσκαλούν στη διατάραξη της κοινωνικής ειρήνης και στην οδό των κινητοποιήσεων.

Το ΠΑΣΟΚ ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας διότι, πέραν της έντονης φθοράς, σε βαθμό απαξίωσης, που είχε στα μάτια του ελληνικού λαού η κυβέρνηση Καραμανλή, συνόδευσε το προεκλογικό του μήνυμα με την παράμετρο της ελπίδας για ένα καλύτερο αύριο.

Τα μέτρα που έλαβε χθες η κυβέρνηση Παπανδρέου στέρησαν αυτήν την ελπίδα σε μεγάλο βαθμό και ασφαλώς δεν ανταποκρίνονται στις προεκλογικές εξαγγελίες του κόμματός του.

Όμως αποδεικνύουν ότι τουλάχιστον η σημερινή κυβέρνηση της χώρας μπορεί να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων και να επωμισθεί το προφανές πολιτικό κόστος που συνοδεύει την επιβολή των μέτρων αυτών.

Αυτό που μένει να αποδειχθεί είναι εάν και αυτοί που κρατούν τα συνδικαλιστικά ηνία της χώρας μπορούν να πράξουν το ίδιο.

Αυτό που μένει να αποδειχθεί, επίσης, είναι εάν είναι δυνατή η επίτευξη κλίματος πολιτικής συναίνεσης ώστε η χώρα να επιστρέψει κάποια στιγμή σε κατάσταση ομαλότητας.

Τέλος, αυτό που ασφαλώς μένει να αποδειχθεί είναι εάν η κυβέρνηση Παπανδρέου διαθέτει τις απαραίτητες εκείνες δυνάμεις που θα μπορέσουν να αναχαιτίσουν την υφεσιακή πορεία στην οποία βρισκόμαστε και θα μας επαναφέρουν στην οδό της ανάπτυξης και της ελπίδας γι' αυτό το περίφημο "καλύτερο αύριο".

[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v