Αλήθειες, ψέματα και CDS…

Έναν απλό πίνακα, που όμως επιβεβαιώνει τη στρεβλή εικόνα που μπορούν να δημιουργήσουν τα CDS για την οικονομία μιας χώρας, έδωσε χθες στη δημοσιότητα ο υπουργός Οικονομικών της Καλιφόρνια…

Αλήθειες, ψέματα και CDS…
Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Όπως ο κ. Ουόρεν Μπάφετ, έτσι και ο κ. Τζορτζ Σόρος εκτιμά ότι τα σύνθετα χρηματοοικονομικά εργαλεία που εφηύρε το τραπεζικό σύστημα και οδήγησαν την υφήλιο στο χείλος της οικονομικής καταστροφής δεν αποτελούν παρά "όπλα μαζικής καταστροφής".

Αμφότεροι, γνωστοί για την αξιοθαύμαστη οικονομική τους πορεία και την περιουσία που έχουν αποκομίσει, έχουν ευρέως δημοσιοποιήσει την άποψή τους αυτή και μάλιστα σε ανύποπτο χρόνο.

Επιστέγασμα δε αυτών των "όπλων" θεωρεί ο κ. Σόρος τα διαβόητα Credit Default Swaps ή CDS, τα οποία χαρακτηρίζει αμιγώς τοξικά.

Χθες, ο άνθρωπος που κρατά τα ηνία του υπουργείου Οικονομικών της πολιτείας της Καλιφόρνια, στις ΗΠΑ, κ. Μπιλ Λόκιερ, έδωσε στη δημοσιότητα έναν απλό πίνακα που επιβεβαιώνει πέραν πάσης αμφιβολίας τη στρεβλή εικόνα που μπορούν να δημιουργήσουν τα CDS, ήτοι τα "swaps" για ασφάλιση έναντι κινδύνου χρεοκοπίας, για την οικονομία μιας χώρας.

Η όγδοη, από πλευράς μεγέθους, οικονομία της υφηλίου, το ΑΕΠ της οποίας αντιστοιχεί στο 13% ολόκληρων των ΗΠΑ, θεωρείται βάσει τιμών CDS κατά πολύ επισφαλέστερη εκείνης του Καζακστάν, το ΑΕΠ του οποίου είναι μόλις το ένα δέκατο έκτο εκείνου της Καλιφόρνια.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της πορείας των CDS, που έδωσε χθες στη δημοσιότητα ο κ. Μπιλ Λόκιερ, το κόστος ασφάλισης των πενταετών ομολόγων της Καλιφόρνια έχει κάνει άλμα 90% από πέρυσι τον Οκτώβριο και είναι κατά 100 μονάδες βάσης ακριβότερο εκείνου των αντίστοιχων ομολόγων του Καζακστάν.

Όλα αυτά, δε, ενώ ουδείς αμφιβάλλει ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση των ΗΠΑ μπορεί ανά πάσα ώρα να σπεύσει στη διάσωση της Καλιφόρνια, εάν αυτό απαιτηθεί.

Αναφερόμενος στα στοιχεία αυτά προς το πρακτορείο Bloomberg, ο εκπρόσωπος του κ. Μπιλ Λόκιερ, κ. Τομ Ντρέσλαρ, τόνισε ότι η ψαλίδα των 100 μονάδων βάσης ανεβάζει το συνολικό κόστος ασφάλισης στις 303 μονάδες βάσης, μολονότι η Καλιφόρνια ουδέποτε έχει φανεί ασυνεπής έναντι των πιστωτών της και το έλλειμμα του προϋπολογισμού της δεν υπερβαίνει τα 20 δισ. δολ.

Επιπρόσθετα, αν και τόσο η Καλιφόρνια όσο και το Καζακστάν έχουν την ίδια αξιολόγηση πιστοληπτικού κινδύνου από τη Moody's ("Baa1"), η Fitch Ratings κατατάσσει την αμερικανική πολιτεία ως "ΒΒΒ" έναντι "Α-" της Standard & Poor’s, ήτοι τέσσερις βαθμίδες υψηλότερα του λεγόμενου "investment grade", του χαμηλότερου δυνατού ορίου για την πραγματοποίηση τοποθετήσεων.

Αντίθετα, τόσο η Fitch Ratings όσο και η Standard & Poor’s κατατάσσουν το Καζακστάν στο επίπεδο του "ΒΒΒ-", ήτοι μόλις μία βαθμίδα υψηλότερα από τα λεγόμενα Junk Bonds…

Με λίγα λόγια, από τη μία πλευρά υπάρχει η πραγματικότητα και από την άλλη η εικόνα που πλάθουν τα CDS.

[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v