Ελληνικό "δώρο" στο γερμανικό ΑΕΠ

Καταχνιά παντού, αλλά τουλάχιστον με τα επιτόκια να παραμένουν σταθερά καθηλωμένα στο χαμηλότερο επίπεδο της Ιστορίας, ελέω Μπεν Μπερνάνκε αλλά και Ζαν-Κλοντ Τρισέ.

Ελληνικό δώρο στο γερμανικό ΑΕΠ
Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Καταχνιά παντού, αλλά τουλάχιστον με τα επιτόκια να παραμένουν σταθερά καθηλωμένα στο χαμηλότερο επίπεδο της Ιστορίας.

Οι κατηγορηματικές διαβεβαιώσεις του Αμερικανού κεντρικού τραπεζίτη, κ. Μπεν Μπερνάνκε, χθες, ότι δεν προβλέπεται αύξηση του βασικού επιτοκίου της Federal Reserve, από το επίπεδο του 0% - 0,25% όπου αυτό διαμορφώνεται σήμερα, αποτέλεσαν "μάννα εξ ουρανού" για εκατομμύρια δανειολήπτες στις ΗΠΑ αλλά και στην Ευρώπη.

Η παρούσα ισχνή ανάκαμψη που παρουσιάζει η αμερικανική οικονομία δεν επιτρέπει σκέψεις αύξησης του βασικού επιτοκίου της Fed, είπε χθες ο κ. Μπερνάνκε ενώπιον επιτροπής της αμερικανικής Βουλής, στέλνοντας ρίγη ανακούφισης στις μετοχικές αγορές αλλά και σε όσους φοβόντουσαν ότι η πρόσφατη αύξηση του προεξοφλητικού επιτοκίου της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ κατά 25 μονάδες βάσης αποτελούσε προάγγελο σφιχτότερης νομισματικής πολιτικής εκ μέρους της Federal Reserve.

Ταυτόχρονα, όμως, ο φίλτατος κ. Μπερνάνκε έστειλε και μήνυμα στον Ευρωπαίο "ομόλογό" του κ. Ζαν-Κλοντ Τρισέ.

Ενδεχόμενη αύξηση του βασικού επιτοκίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα επέφερε σαφές πλήγμα στις ευρωπαϊκές εξαγωγές και θα αναχαίτιζε την ακόμη χειμαζόμενη οικονομία της Γηραιάς Ηπείρου.

Ήδη, τα μηνύματα της σημαντικότερης ευρωπαϊκής οικονομίας, της γερμανικής, δεν είναι ενθαρρυντικά, καθώς αυτή παρουσίασε μηδενική ανάπτυξη κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2009, σύμφωνα με στοιχεία που είδαν χθες το φως της δημοσιότητας.

Αν και πρώτιστο μέλημα του φίλτατου Ζαν-Κλοντ δεν είναι η ευρύτερη πορεία της οικονομίας αλλά η διατήρηση του πληθωρισμού σε επίπεδα πλησίον αλλά πάντως χαμηλότερα του 2%, σύμφωνα με το καταστατικό της ΕΚΤ, βέβαιο είναι ότι δεν θα μπορέσει να αγνοήσει το αμερικανικό μήνυμα που του έστειλε χθες ο Μπεν.

Τώρα, σε ό,τι αφορά το ευρώ, υπάρχουμε πάντα και εμείς, ως χώρα, που "φροντίζουμε" μέσω των προβλημάτων μας και της μεταχείρισης που μας επιφυλάσσουν οι διεθνείς αγορές να το αποδυναμώνουμε, ενισχύοντας εμμέσως έτσι τις ευρωπαϊκές εξαγωγές και συνολικά την αναπτυξιακή διαδικασία.

Ενδεικτικά ως προς τη διαδικασία αυτή είναι και πάλι τα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν χθες για την οικονομία της Γερμανίας.

Κατά το τέταρτο τρίμηνο του έτους, οι φίλοι μας οι Γερμανοί γλίτωσαν το αρνητικό πρόσημο στον ρυθμό του ΑΕΠ τους μόνο χάρις στις εξαγωγές, οι οποίες αυξήθηκαν κατά 3%, ενώ οι εισαγωγές μειώθηκαν κατά 1,8%, συνεισφέροντας σε αύξηση δύο ποσοστιαίων μονάδων για το γερμανικό ΑΕΠ, η οποία αντισταθμίστηκε πλήρως όμως από αντίστοιχη μείωση στην εσωτερική κατανάλωση.

Με άλλα λόγια, ευτυχώς που υπάρχουμε και εμείς… και το ευρώ παραμένει φθηνό!

[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v