Στη "σέντρα" μέχρι τον Μάιο…

"Ανάσα" θα πάρουμε μόνο τον Μάιο, όταν και εφόσον η Ελλάδα μαζέψει τα περίπου 28 δισ. ευρώ που πρέπει να μαζέψει έως τότε, για να καλύψει παλιά δάνεια που λήγουν και τις ανάγκες του προϋπολογισμού.

Στη σέντρα μέχρι τον Μάιο…
Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Μέσα σε όλη αυτήν την οχλοβοή, μόνον ένα πράγμα είναι σίγουρο:

"Ανάσα" θα πάρουμε μόνον τον Μάιο, όταν και εφόσον η Ελλάδα μαζέψει τα περίπου 28 δισ. ευρώ που πρέπει να μαζέψει μέχρι την περίοδο εκείνη, για την αναχρηματοδότηση των υφιστάμενων υποχρεώσεών της και την κάλυψη των λοιπών δανειακών αναγκών του προϋπολογισμού.

Έως τότε, η θέση μας είναι μεταξύ σφύρας και άκμονος.

Εκεί τουλάχιστον μας βάζει το μπαράζ των κάθε λογής αρνητικών δημοσιευμάτων, που θέλει τη χώρα μας να χρεοκοπεί από δευτερόλεπτο σε δευτερόλεπτο, να εκλιπαρεί την Ε.Ε. για οικονομική σωτηρία και να είναι το "μαύρο πρόβατο" της Ευρώπης.

Από τον περίφημο αναλυτή της Goldman Sachs, που αναφώνησε "συγγνώμη λάθος" αφού όμως είχε διοχετεύσει στον διεθνή Τύπο "ραπόρτο" του, το οποίο εκτόξευε το έλλειμμα του προϋπολογισμού στα ουράνια, έως το γερμανικό περιοδικό "Focus" που κυκλοφορεί με πρωτοσέλιδο μοντάζ της Αφροδίτης της Μήλου να κάνει άσεμνες χειρονομίες, ο δυτικός Τύπος έχει βάλει στο στόχαστρό του τη χώρα μας, επί δικαίων ή αδίκων.

Τελευταία έκφανση αυτού του φαινομένου δημοσίευμα της γερμανικής "Φρανγκφούρτερ Αλγκεμάινε Τζάιτουνγκ", που επικαλείται "τραπεζικές πηγές" του Λονδίνου, σύμφωνα με τις οποίες εμπλοκή στην υπόθεση του ελληνικού χρέους έχει και η αμερικανική AIG, η οποία φέρεται να έχει εκδώσει CDS (ασφάλιση κινδύνου έναντι χρεοκοπίας) και μάλιστα να κινδυνεύει να καταρρεύσει σε περίπτωση που όντως κηρύξουμε πτώχευση.

Σύμφωνα μάλιστα με αναδημοσιεύσεις αυτού του άρθρου στην "μπλογκόσφαιρα" (blogs), το γεγονός ότι κινδυνεύει η AIG σε περίπτωση ελληνικής χρεοκοπίας θα αποτελέσει και τη σωτηρία μας, καθώς οι ΗΠΑ δεν θα επιτρέψουν μια τέτοια εξέλιξη, λόγω του ειδικού βάρους της συγκεκριμένης ασφαλιστικής εταιρίας στο αμερικανικό χρηματοπιστωτικό σύστημα…

Για να μην αναφέρουμε και δημοσίευμα του κατά τα λοιπά έγκυρου Bloomberg, σύμφωνα με το οποίο αναλυτής της UniCredit ισχυριζόταν ότι η Ελλάδα θα δανειστεί με επιτόκιο 7,3%, ενώ ο ίδιος υποστήριζε πως ουδέποτε είχε υποστηρίξει κάτι τέτοιο στα "reports" που συντάσσει για τους πελάτες του οίκου (βλέπε Χαμαιλέοντα).

Με λίγα λόγια, τρεις λαλούν και δυο χορεύουν…

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Ελλάδα φέρει σημαντικό μερίδιο της ευθύνης για την ύπαρξη αυτών των δημοσιευμάτων. "Γιατί να το κρύψουμε, άλλωστε;", όπως έλεγε και γνωστός Έλληνας πολιτικός.

Κάποια στιγμή, ως χώρα έπρεπε να πληρώσουμε τα επίχειρα των επιλογών μας, σε επίπεδο τόσο δημοσιονομικής πολιτικής όσο και διαφάνειας.

Αντίστοιχα, όμως, βέβαιο είναι ότι τα δημοσιεύματα αυτά συντηρούνται κυρίως από τον βρετανικό Τύπο, όπου εδρεύουν τα κυριότερα hedge funds, τα οποία καρπώνονται το κυριότερο όφελος από τη διατήρηση του spread των ελληνικών ομολόγων έναντι των γερμανικών σε υψηλά επίπεδα, αποτρέποντας τους πραγματικούς επενδυτές να τοποθετηθούν επί του ελληνικού χρέους.

Από δημοσιογραφικό γραφείο σε δημοσιογραφικό γραφείο γυρνούν οι άνθρωποι, απ' ό,τι πληροφορούμεθα, και θα συνεχίσουν να το κάνουν μέχρις ότου πάψουμε να τους δίνουμε αφορμές γι' αυτό.

Είτε με την καθυστέρηση των όποιων κυβερνητικών μέτρων, είτε με την προώθηση αιτημάτων εκ μέρους των τραπεζών, που μπορούν να διευκολύνουν τους σορτάκηδες…

[email protected]

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v