Τόσα ξέρουν, τόσα κάνουν, διότι τόσα τους είπαμε

Οι διαχειρισταράδες των hedge funds που γυρνάνε από γραφείο σε γραφείο στο Λονδίνο και προμοτάρουν την ιδέα της συντέλειας στην Ελλάδα για να τζιράρουν τα ομόλογά τους, δεν φταίνε. Εμείς φταίμε που δώσαμε δικαίωμα…

Τόσα ξέρουν, τόσα κάνουν, διότι τόσα τους είπαμε
Φίλτατοι, καλή σας ημέρα.

Τι μας είπε χθες ο φίλτατος κ. Τρισέ;

Με λίγα λόγια, ότι από μόνη της η συμμετοχή στην ευρωζώνη αποτελεί μια ισχυρή βοήθεια για τα κράτη-μέλη που την απαρτίζουν.

Τα κράτη αυτά έχουν ένα ισχυρό νόμισμα και πρόσβαση σε φθηνό δανεισμό.

Τώρα, για να απολαμβάνουν αυτά τα πράγματα, θα πρέπει να πληρούν ορισμένες προϋποθέσεις και εκπτώσεις από αυτές δεν γίνεται για κανένα κράτος-μέλος.

Ακόμη και εάν αυτό είναι βαλτωμένο και πρέπει να συνεχίσει να δανείζεται φθηνά, με «τιμολόγια» κρίσης.

Σε ό,τι αφορά δε ειδικά τη χώρα μας, δύο φορές κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε είπε ότι θεωρεί αδιανόητο το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη, το οποίο χαρακτήρισε μάλιστα ως «absurd hypothesis»…

Ο άνθρωπος είπε, δηλαδή, πράγματα αυτονόητα.

Πράγματα τα οποία υπό διαφορετικές συνθήκες θα χαρακτηρίζονταν ως κοινοτοπίες που δεν χρήζουν επαναλήψεως.

Τώρα, εάν οι «Αστραπόγιαννοι» του Λονδίνου και η φίλη μας η «κυρία Nomura» τα εξέλαβαν ως κάτι το ιδιαίτερα αρνητικό και οι αγορές οδήγησαν την ψαλίδα των ελληνικών με τα γερμανικά ομόλογα στα ύψη και το κόστος ασφάλισης των «χαρτιών» μας στα ουράνια, αυτό ασφαλώς είναι μια άλλη υπόθεση.

Είναι όμως κάτι το αναμενόμενο.

Οτιδήποτε και εάν λεχθεί αυτήν τη στιγμή για τη χώρα μας στα διεθνή μαγαζιά, οποιοδήποτε σχόλιο και εάν γραφτεί και οποιαδήποτε δήλωση κοινοτικού ή άλλου κυβερνητικού αξιωματούχου και εάν διατυπωθεί, το αποτέλεσμα θα είναι αρνητικό για την αγορά ομολόγων.

Εκτός βέβαια και αν αυτό το σχόλιο αφορά στην ανακάλυψη απέραντων κοιτασμάτων χρυσού ή πετρελαίου στην Πλ. Συντάγματος ή κάπου εκεί κοντά και πάντως σε σημείο κοινής θέας και υψηλής τουριστικής προσβασιμότητας, ώστε να μπορέσουν και οι συνάδελφοι των διεθνών «μίντια» να το δουν.

Διότι σε διαφορετική περίπτωση ακόμη και οι τελευταίοι μπορεί να το περάσουν στο «ντούκου»…

Γι' αυτήν την κατάσταση, όμως, δεν φταίνε οι αγορές.

Δεν φταίνε ούτε οι καλοί συνάδελφοι των διεθνών ΜΜΕ που καλύπτουν την ελληνική ειδησεογραφία.

Δεν φταίνε ακόμη ούτε και οι διαχειρισταράδες των hedge funds που γυρνάνε από γραφείο σε γραφείο στο Λονδίνο και αλλού και προμοτάρουν την ιδέα της συντέλειας στην Ελλάδα, για να τζιράρουν τις τοποθετήσεις τους σε ομόλογα ή στα κάθε λογής χρηματοοικονομικά εργαλεία που σχετίζονται με αυτά.

Εμείς φταίμε που τους δώσαμε το δικαίωμα.

Εμείς φταίμε που παρατηρούμε τις ελληνικές κυβερνήσεις της τελευταίας εικοσιπενταετίας να αυξάνουν το χρέος της χώρας, το οποίο προηγουμένως ήταν περίπου ανύπαρκτο.

Εμείς φταίμε που ανεχόμαστε έναν ελλειμματικό και αναποτελεσματικό δημόσιο τομέα αλλά και τις κάθε είδους συντεχνιακές ή κομματικές μειονότητες που τον συντηρούν.

Με λίγα λόγια, μην τα ρίχνουμε στους ξένους.

Τόσα ξέρουν και τόσα κάνουν, διότι τόσα τους είπαμε.

Το χθεσινό σχέδιο εξόδου από την κρίση, το περίφημο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης (άντε και Ανασυγκρότησης), ίσως είναι η αρχή μιας άλλης αφήγησης.

Γι' αυτό, όμως, μόνον η Ιστορία θα αποφανθεί.

[email protected]



Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v