Αφού τα χώνουν, ας αγοράσουμε να βγάλουμε λεφτά…

Ελάχιστες αμφιβολίες σχετικά με τις εκτιμήσεις των αγορών για την Ελλάδα άφησε χθες η νέα διεύρυνση του spread των ομολόγων αλλά και των CDSs. Βλέπετε ούτε η Moody's αλλά ούτε και ο Γ. Παπανδρέου βοήθησαν…

Αφού τα χώνουν, ας αγοράσουμε να βγάλουμε λεφτά…
Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Με τον πρωθυπουργό να περιγράφει τι έκανε επί 100 ημέρες στην εξουσία και τα CDSs, ήτοι το κόστος ασφάλισης έναντι του κινδύνου των ελληνικών ομολόγων να εκτοξεύεται στις 320 μονάδες βάσης από 280,5 μονάδες την προηγουμένη, εσείς πώς λέτε ότι ήχησαν χθες τα λεγόμενα του κ. Γ. Παπανδρέου στις διεθνείς αγορές;

Αργά το απόγευμα, τα τηλεφωνήματα από το Λονδίνο έπεφταν βροχή στα γραφεία των μπροκεράδων και των treasurers.

"Τι; Δεν θα αυξήσετε τον ΦΠΑ;", ρωτούσαν με έκπληξη, για να εισπράξουν την αμηχανία του Έλληνα συνομιλητή τους αλλά και αμφιλεγόμενες απαντήσεις του τύπου "ξέρετε, το άνοιξε το θέμα ο πρωθυπουργός και μην ανησυχείτε, θα μειωθεί σημαντικά το έλλειμμα από φέτος..", και άλλα συναφή.

Παρά τις διαβεβαιώσεις τους όμως, το spread των ελληνικών ομολόγων συνέχισε και χθες την ανηφόρα, φθάνοντας περίπου δύο ώρες μετά την έναρξη της ομιλίας του πρωθυπουργού και μετά βεβαίως και από τα νέα δυσμενή σχόλια της Moody's περί ενδεχόμενης νέας υποβάθμισης, έως και τις 259 μονάδες βάσης, από 240 την προηγουμένη.

Κοντολογίς, το συμπέρασμα είναι ένα από όλη αυτήν την ιστορία:

Οι φίλοι μας οι ξένοι δεν πείθονται.

Δεν πείθονται ούτε ότι έχουμε τη βούληση αλλά ούτε και τη δυνατότητα να βάλουμε τα οικονομικά μας σε τάξη, σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Δεν πείθονται ότι θέλουμε και μπορούμε να μειώσουμε το δημοσιονομικό έλλειμμα και κυριότερα να θέσουμε όρους διαφάνειας και αποδοτικότητας στη λειτουργία του κράτους, ώστε να μη δημιουργήσουμε εκ νέου αντίστοιχα ελλείμματα.

Χθες δεν είχαν την υπομονή καν να ακούσουν ολόκληρη τη συνέντευξη του πρωθυπουργού, κ. Γ. Παπανδρέου. Οι δύο πρώτες ώρες τους έφταναν για να αρχίσουν να χώνουν αφειδώς τα ελληνικά χαρτιά και να μειώνουν σημαντικά τις θέσεις τους σε αυτά.

Εν τέλει, αν η απάντηση "στο δίλημμα ή τώρα ή ποτέ για τις μεγάλες αλλαγές", που έθεσε χθες ο κ. Παπανδρέου είναι "τώρα", ας έρθει αυτό το "τώρα" μια ώρα αρχύτερα.

Διαφορετικά, εδώ που έφθασαν οι τιμές των ομολόγων, ίσως είναι περισσότερο συμφέρον για εμάς να αρχίσουμε να τα αγοράζουμε αντί να τα πουλάμε.

Έτσι που ήρθαν τα πράγματα, ας βγάλουμε τουλάχιστον λεφτά από εκεί…

[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v