Για ποιους ήταν το μήνυμα του Γ. Παπανδρέου;

Εάν στόχος της χθεσινής ομιλίας του κ. Γ. Παπανδρέου ήταν ο "κατευνασμός" των αγορών, τότε δεν είναι βέβαιο ότι επιτεύχθηκε. Εάν όμως αφορούσε στην επόμενη μέρα της χώρας, η συζήτηση αλλάζει...

Για ποιους ήταν το μήνυμα του Γ. Παπανδρέου;
Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Εάν το ζητούμενο της χθεσινής ομιλίας του πρωθυπουργού κ. Γ. Παπανδρέου ενώπιον της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής ήταν ο κατευνασμός των αγορών και η διατύπωση συγκεκριμένων μέτρων, μέσω των οποίων θα καταδεικνυόταν η βούληση της κυβέρνησης για την άμεση και γενναία μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος της χώρας, τότε αυτό δεν είναι βέβαιο ότι επιτεύχθηκε.

Κοντός ψαλμός αλληλούια, άλλωστε, οι αγορές, μεταξύ των βασικών αποδεκτών της χθεσινής ομιλίας του κ. Παπανδρέου, θα μας πουν τη γνώμη τους από σήμερα κιόλας είτε στο επίπεδο του spread των ομολόγων είτε στο χρηματιστηριακό προσκήνιο.

Εάν όμως η χθεσινή ομιλία του κ. Παπανδρέου αφορούσε στην επόμενη μέρα της χώρας, τότε η συζήτηση αποκτά μια εντελώς διαφορετική "ατζέντα", με σαφώς ουσιαστικότερο περιεχόμενο.

Εάν όντως αφορούσε στον περιορισμό του κράτους, στην επικράτηση όρων διαφάνειας, αποτελεσματικότητας και αξιοκρατίας στη λειτουργία του και στην εμπέδωση αισθήματος δικαίου από τους πολίτες του, ή ακόμη και στην αλλαγή του παραγωγικού προτύπου της χώρας, τότε προφανώς ανταποκρινόταν στο ζητούμενο των καιρών.

Τουλάχιστον, ως έκφραση πρόθεσης.

Με εξαίρεση μέτρων εντυπωσιασμού, όπως η φορολόγηση με συντελεστή 90% των μπόνους που θα δοθούν στα στελέχη των ιδιωτικών τραπεζών, ή μέτρων όπως η φορολόγηση της υπεραξίας βραχυπρόθεσμων χρηματιστηριακών πράξεων, η εφαρμογή της οποίας είναι είτε πολύ δυσχερής είτε αδύνατη, λόγω των υφιστάμενων συμφωνιών αποφυγής διπλής φορολογίας με τρίτες χώρες, η "καρδιά" όσων εξήγγειλε χθες ο κ. Παπανδρέου βρίσκει σύμφωνη τη συντριπτική πλειονότητα των πολιτών.

Πολιτών που μοιράζονται ένα κοινό αίσθημα απαξίωσης του τόπου τους εδώ και χρόνια.

Πολιτών που προστρέχουν είτε στο ένα είτε στο άλλο κόμμα εξουσίας σε κάθε εκλογική αναμέτρηση, με μόνη ελπίδα την απαλλαγή της χώρας από όσους τη μείωσαν αντί να τη βελτιώσουν κατά την περίοδο διακυβέρνησής τους.

Οι πολίτες αυτής της χώρας δύσκολα θα πουν όχι σε νέες θυσίες. Όσες και εάν έχουν ήδη κάνει.

Αρκεί όμως να γνωρίζουν ότι οι θυσίες αυτές θα πιάσουν τόπο και θα αξίζουν τον κόπο και πως θα οδηγήσουν σε μια καλύτερη ημέρα τόσο τους ίδιους όσο και τα παιδιά τους.

Αυτό είναι προφανώς το στοίχημα που πήρε χθες ο κ. Παπανδρέου με τους συνομιλητές του, οι οποίοι δεν ήταν μόνο "οι αγορές" αλλά και όλοι εμείς.

[email protected]  

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v