Η ιλαροτραγωδία της φοροδιαφυγής

Σουρεαλιστικές διαστάσεις λαμβάνει η υπόθεση της πάταξης της φοροδιαφυγής αλλά και της αναμόρφωσης του ασφαλιστικού συστήματος στη χώρα μας, όταν αποκαλύπτεται ότι το κράτος συστηματικά φοροκλέβει τον εαυτό του.

Η ιλαροτραγωδία της φοροδιαφυγής
Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Διαστάσεις ιλαροτραγωδίας, με έντονες πινελιές σουρεαλισμού, εμφανίζεται να λαμβάνει η υπόθεση της πάταξης της φοροδιαφυγής αλλά και της αναμόρφωσης του ασφαλιστικού συστήματος στη χώρα μας, όταν αποκαλύπτεται ότι το κράτος συστηματικά φοροκλέβει τον εαυτό του.

Με άλλα λόγια, όταν αποκαλύπτεται μια "φάμπρικα φοροκλοπής από ασφαλιστικούς φορείς", όπως αυτή που έφερε χθες στη δημοσιότητα ο εξαίρετος συνάδελφος κ. Χρ. Ιωάννου της "Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας".

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το οποίο τεκμηριώνεται από σειρά επίσημων στοιχείων, 26 ασφαλιστικά ταμεία και 7 χρηματοπιστωτικά ιδρύματα προχώρησαν σε τουλάχιστον 100 διαφορετικές περιπτώσεις σε εικονικές αγοραπωλησίες ομολόγων, λίγο πριν και λίγο μετά τον χρόνο αποκοπής του "κουπονιού" τους, με μόνο στόχο την αποφυγή της φορολόγησης των τόκων με συντελεστή 10%.

Η υπόθεση, που εκτιμάται ότι ζημίωσε το ελληνικό δημόσιο κατά περίπου 2 δισ. ευρώ εξαιτίας των διαφυγόντων φόρων, αποτελούσε συνήθη πρακτική κατά το διάστημα από το 2003 έως και το 2005, περίοδο την οποία εξέτασε η σχετική έρευνα και πιθανότατα συνεχίστηκε και κατόπιν αυτής, κάτι που αναμένεται πλέον να διαλευκάνει η Δικαιοσύνη.

Η αποκάλυψή της, ωστόσο, καταδεικνύει με τον πλέον γλαφυρό και σαφή τρόπο τον βαθμό στον οποίο έχει εμπεδωθεί από την ελληνική κοινωνία η πρακτική της φοροδιαφυγής.

Ασχέτως εάν οι εμπλεκόμενοι υπάλληλοι ή τα στελέχη των ασφαλιστικών φορέων γνώριζαν ότι ενδεχομένως παρανομούν μέσω της πρακτικής που συστηματικά εφάρμοζαν, το μείζον στη συγκεκριμένη υπόθεση αφορά πιθανότατα στην προσπάθειά τους να "γλιτώσουν" τον εμπλεκόμενο ασφαλιστικό φορέα από το κρατικό "χαράτσι" του φόρου.

Αφορά με άλλα λόγια στην πεποίθησή τους ότι η φοροδιαφυγή ή η φοροαποφυγή είναι θεμιτή και κοινωνικά "καθαγιασμένη" πρακτική την οποία μπορούν να εφαρμόζουν κατά το δοκούν, καθότι μόνος "ζημιωμένος της υπόθεσης" αυτής είναι το κράτος.

Αυτό είναι προφανώς και το μεγαλύτερο εμπόδιο με το οποίο θα βρεθεί αντιμέτωπος ο φίλτατος κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, στην προσπάθειά του να δαμάσει το τέρας της φοροδιαφυγής.

Να αντιστρέψει, με άλλα λόγια, τη βαθιά εμπεδωμένη πεποίθηση των Ελλήνων φορολογουμένων ότι η φοροδιαφυγή τελικά δεν αποτελεί κοινωνικό και ποινικό έγκλημα αλλά "κρυφό καμάρι".

Έως τότε οποιαδήποτε περίπτωση δημοσιοποίησης καταλόγων ελεύθερων επαγγελματιών, γιατρών ή άλλων, που εμφανίζονται να φοροδιαφεύγουν, δεν μπορεί να προκαλεί παρά μόνο μειδιάματα…

[email protected]  

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v