Αν τους ψάξεις, θα τους βρεις...

Σε μια χώρα όπου η φοροδιαφυγή αποτελεί "κρυφό καμάρι", η απουσία αποτελεσματικών ελέγχων για τον εντοπισμό τους ισοδυναμεί με σιωπηρή ανοχή εκ μέρους της Πολιτείας. Αν ψάξεις βρίσκεις...

Αν τους ψάξεις, θα τους βρεις...
Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Η ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, χθες, σχετικά με τον εντοπισμό ως υπόπτων φοροδιαφυγής σειράς γιατρών με ιατρείο στο Κολωνάκι, παρά τους προφανείς λαϊκίστικου χαρακτήρα συνειρμούς που τη συνοδεύουν, έχει και μια αντίστοιχα προφανή αξία.

"Αν ψάξεις, βρίσκεις".

Σε μια χώρα όπου η φοροδιαφυγή αποτελεί "κρυφό καμάρι" όσων μπορούν να αποκρύψουν τα πραγματικά τους εισοδήματα, η απουσία αποτελεσματικών ελέγχων για τον εντοπισμό τους ισοδυναμεί με σιωπηρή ανοχή εκ μέρους της Πολιτείας.

Ισοδυναμεί με συγκάλυψη, ισοδυναμεί με σύμπραξη και συνενοχή.

Σε μια χώρα, οι πολίτες της οποίας έχουν βαθιά εμπεδωμένη φορολογική συνείδηση και κρίνουν ότι η φοροδιαφυγή αποτελεί παραβίαση των δικαιωμάτων των συμπολιτών τους, ίσως ο θεσμός της αστυνόμευσης να περιττεύει.

Στην Ελλάδα, όπου όποιος μπορεί φοροδιαφεύγει και όπου η ίδια η Πολιτεία έχει εκπαιδεύσει και εμμέσως εξωθεί μεγάλες κοινωνικές μερίδες στη φοροδιαφυγή, η αστυνόμευση και ο έλεγχος είναι απαραίτητα στοιχεία για την αποκατάσταση της έννομης τάξης.

Ποια είναι τα μηνύματα που έχει στείλει μέχρι τώρα η ελληνική πολιτεία σε τάξεις ελεύθερων επαγγελματιών, όπως οι φίλτατοι ιατροί που εντοπίστηκαν ως φοροδιαφεύγοντες;

Αν το επαναλαμβανόμενο μέτρο της "περαίωσης χρήσης" με την καταβολή προστίμου και διαγραφή ενδεχόμενης παραβίασης της φορολογικής νομοθεσίας δεν αποτελεί εκπαιδευτικό μέτρο για την τέλεση αξιόποινων πράξεων, τότε τι είναι;

Εάν η κατά το δοκούν ερμηνεία του κάθε νόμου, υπουργικής απόφασης ή εγκυκλίου, εκ μέρους των εφοριακών υπαλλήλων, δεν αποτελεί ένδειξη ενός σαθρού νομοθετικού πλαισίου, ήτοι ενός πλαισίου πρόσφορου σε παραβιάσεις, τότε τι αποτελεί;

Η ανυπαρξία ελέγχων, ή, ακόμη χειρότερα, η συχνή ταύτιση αυτών των ελέγχων με το ενδεχόμενο αδικιών εκ μέρους όσων τους διενεργούν, εκπαιδεύει τους πολίτες στη φοροδιαφυγή και τους παρέχει ένα πλαίσιο "κοινωνικής νομιμοποίησης" για τη διάπραξη φορολογικών παραβάσεων.

Μην κακίζετε, λοιπόν, κ. Παπακωνσταντίνου, τους γιατρούς που φοροδιαφεύγουν.

Μην κακίζετε καμία κοινωνική ή εισοδηματική τάξη, συμπεριλαμβανομένων των ελεύθερων επαγγελματιών, των περίφημων "μικρομεσαίων", των εμπόρων, ή των βιομηχάνων που φοροδιαφεύγουν.

Έτσι τους έμαθε να κάνουν η Πολιτεία και οι προκάτοχοι της θέσης σας και έτσι κάνουν οι άνθρωποι.

Αν τώρα θέλετε να αλλάξουν τα πράγματα, κάντε ελέγχους συστηματικούς και οργανωμένους, οι οποίοι θα γίνονται βάσει της "ίδιας γλώσσας" εκ μέρους όλων των ελεγκτών και θα συνοδεύονται από κοινωνικό σεβασμό και αποδοχή.

Μπορείτε;

[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v