Αν είναι να αγοράσετε χρέος αγοράστε ελληνικό

Τοποθετήσεις σε διετείς τίτλους του ελληνικού δημοσίου και ρευστοποιήσεις των αντίστοιχων γερμανικών προτείνει ο οίκος ING Groep NV, "βλέποντας" περαιτέρω συρρίκνωση του spread στο αμέσως επόμενο διάστημα.

Αν είναι να αγοράσετε χρέος αγοράστε ελληνικό
Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Τοποθετήσεις σε διετείς τίτλους του ελληνικού δημοσίου και ρευστοποιήσεις των αντίστοιχων γερμανικών προτείνει ο ολλανδικός χρηματοοικονομικός οίκος ING Groep NV, "βλέποντας" περαιτέρω συρρίκνωση της διαφοράς απόδοσης (spread) στο αμέσως επόμενο διάστημα.

Τα ελληνικά ομόλογα και τα έντοκα γραμμάτια του ελληνικού δημοσίου είναι υπερπουλημένα και πλέον υποτιμημένα, υποστηρίζει ο κ. Wilson Chin, αναλυτής τίτλων σταθερής απόδοσης, της ING, ο οποίος εκτιμά ότι η ψαλίδα μεταξύ των γερμανικών Bunds, με λήξη τον Ιανουάριο του 2012, και των αντίστοιχων ελληνικών θα μειωθεί κατά δέκα μονάδες βάσης, από τις 95 στις 85 μονάδες, τις επόμενες ημέρες.

Αντίστοιχες είναι οι εκτιμήσεις του και για τίτλους μακρύτερης διάρκειας, επισημαίνοντας ότι θα υπάρξει αντίστοιχη σμίκρυνση του "spread" ως αντίδραση στο ξεπούλημα που βίωσαν οι ελληνικές έντοκες εκδόσεις το τελευταίο διάστημα.

Στη διάρκεια των προηγούμενων ημερών, οι μαζικές πωλήσεις ελληνικών ομολόγων ώθησαν τη διαφορά μεταξύ των ελληνικών ομολόγων δεκαετούς διάρκειας και των αντίστοιχων γερμανικών, που θεωρούνται μέτρο στάθμισης της συγκεκριμένης αγοράς (benchmark), στο υψηλότερο σημείο του τελευταίου τετραμήνου.

Όπως μας πληροφόρησε ο εκλεκτός συνάδελφος και "δικός μας" ειδικός επί τίτλων σταθερής απόδοσης "Dr. Money", στις συναλλαγές της Δευτέρας 16 τρέχοντος η διαφορά απόδοσης του ελληνικού από το γερμανικό 10ετές ομόλογο ακούμπησε τις 160 μονάδες βάσης ενδοσυνεδριακά για να υποχωρήσει στις 156 μονάδες αργότερα, έναντι 140 μονάδων βάσης την προηγούμενη Παρασκευή.

Το βραχυπρόθεσμο επενδυτικό παράθυρο που εντόπισε ο αναλυτής της ING σημειώνεται στον απόηχο των συστάσεων της Τράπεζας της Ελλάδος προς τα πιστωτικά ιδρύματα "να επιδείξουν σύνεση ως προς τον βαθμό συμμετοχής τους στο πρόγραμμα παροχής ρευστότητας δωδεκάμηνης διάρκειας της ΕΚΤ" και στους κλυδωνισμούς που αυτή δημιούργησε στην αγορά ομολόγων, η οποία πρόσκαιρα την εξέλαβε ως απαγόρευση.

Δεν παύει να αποτελεί ωστόσο σαφή επενδυτική πρόταση εκ μέρους ενός διεθνούς χρηματοοικονομικού οίκου για τοποθετήσεις σε έντοκους τίτλους του ελληνικού δημοσίου.

Ενός Δημοσίου, ας μην ξεχνιόμαστε, το οποίο αποφάσισε χθες, μέσω του προϋπολογισμού που ενέκρινε το υπουργικό συμβούλιο και θα κατατεθεί αύριο στη Βουλή, να περιορίσει το έλλειμμά του στο 9,1% του ΑΕΠ το 2010, από 9,4% που σχεδιαζόταν αρχικά και από 12,5% όπου προβλέπεται ότι θα φθάσει φέτος.

Ενός Δημοσίου το οποίο διακηρύσσει ότι βάζει μαχαίρι στις δαπάνες και μεθοδεύει νοικοκύρεμα του οίκου του.

Ενός Δημοσίου, άρα, το οποίο λαμβάνει, ή τουλάχιστον εμφανίζεται να λαμβάνει, τα κατάλληλα μέτρα ώστε να ανακτήσει την αξιοπιστία του και να δανείζεται υπό καλύτερους όρους την "επόμενη ημέρα"…

[email protected]

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v