Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ένας σοφός τραπεζίτης δείχνει τον δρόμο

Με λόγια απλά και ξεκάθαρα, ο πρόεδρος της Fed, B. Bernanke, ένας πραγματικός τραπεζίτης, τράβηξε χθες μία αόρατη διαχωριστική γραμμή μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ένας σοφός τραπεζίτης δείχνει τον δρόμο
Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Κρυστάλλινη διαύγεια και προσήλωση στον στόχο, που δεν είναι άλλος από την ευημερία του ανθρώπου.

Με λόγια απλά και ξεκάθαρα, ο πρόεδρος της Federal Reserve, κ. Ben Bernanke, ένας πραγματικός τραπεζίτης, τράβηξε χθες μία αόρατη διαχωριστική γραμμή μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στη μία πλευρά αυτής της γραμμής βρίσκονται οι ανησυχίες των γραφειοκρατών στις Βρυξέλλες και στη Φρανκφούρτη, ότι "τα ελλείμματα θα ξεφύγουν", πως οι οικονομίες της ευρωζώνης θα αργήσουν να επιστρέψουν στο τεχνητό πλαφόν του 3% του ΑΕΠ και ότι το φάσμα του πληθωρισμού θα μας κυριεύσει και πάλι.

Στην άλλη πλευρά βρίσκεται η παράμετρος άνθρωπος.

Στην πλέον ακραιφνή καπιταλιστική χώρα της υφηλίου, εκεί όπου η ανεργία έχει ξεπεράσει το 10% και εκατομμύρια άνθρωποι έχουν χάσει τα σπίτια τους, ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της χώρας κατέστησε σαφές ότι ο στόχος είναι πλήρης απασχόληση και σταθερότητα τιμών.

Εάν ο στόχος αυτός δεν επιτευχθεί, δεν τίθεται θέμα αύξησης του βασικού επιτοκίου της Federal Reserve, είπε ο άνθρωπος που κρατά το τιμόνι της, μολονότι η αμερικανική οικονομία βρίσκεται ήδη σε ήπια αναπτυξιακή τροχιά.

Ως το μεγαλύτερο εμπόδιο στην πορεία προς την ανάκαμψη της οικονομίας ο κ. Bernanke χαρακτήρισε το ίδιο το τραπεζικό σύστημα, το οποίο παρά τα μυθώδη ποσά που έχει λάβει από την αμερικανική κυβέρνηση εξακολουθεί να κρατά τις κάνουλες της πιστωτικής επέκτασης ερμητικά κλειστές, αλλά και την οδυνηρή κατάσταση στην οποία έχει οδηγηθεί η απασχόληση, στερώντας την οικονομία από πολύτιμους πόρους που θα μπορούσαν να την αναζωογονήσουν.

Ουσιαστικά τι είπε χθες ο κ. Bernanke στους Αμερικανούς αλλά και στην υπόλοιπη υφήλιο;

Αν δεν καταφέρουμε να ορθοποδήσουμε οικονομικά και να επιστρέψει η ευημερία στους κατοίκους της χώρας μας, τα επιτόκια δεν θα τα αυξήσουμε.

Τι εννοούσε με αυτό; Πολύ απλά ότι εκεί δεν υπάρχουν τεχνητά διλήμματα. Δεν υπάρχουν Συνθήκες στις οποίες πρέπει να προσαρμόσουμε τη ζωή μας. Οι Συνθήκες είναι εκείνες οι οποίες πρέπει να προσαρμοστούν σε εμάς.

Όσο δε για τον πληθωρισμό αλλά και την ισχύ του δολαρίου, τους είπε, μην ανησυχείτε.
Έχουμε τρόπο να αποκαταστήσουμε τα πράγματα, όταν έρθει η ώρα. Αλλά τότε και μόνο τότε. Όταν έρθει η ώρα…

Ακούσατε ποτέ από τον κεντρικό τραπεζίτη κ. Triche τα λόγια αυτά;

Ακούσατε ποτέ από τον επίτροπο κ. Almounia ή από τον κεντρικό τραπεζίτη της Γερμανίας κ. Weber να προτάσσει την επιστροφή της ευρωζώνης σε πλήρη απασχόληση, ως προϋπόθεση για την άνοδο των επιτοκίων της ΕΚΤ;

Βέβαια, οι κύριοι αυτοί δεν είναι μόνοι τους στην Ευρώπη. Υπάρχουν και χώρες ισχυρές και αξιόπιστες (αλλά και αρκετά… αυτόνομες) όπως η Γαλλία, που λένε διά στόματος Sarkozy ότι η επιστροφή σε πορεία σύγκλισης με το Σύμφωνο Σταθερότητας είναι κάτι με το οποίο θα ασχοληθούν μετά την κρίση…

Ευτυχώς, υπάρχουν ακόμη και τέτοιες φωνές.

[email protected]

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v