Τράπεζες: "Ο λύκος και εάν εγέρασε…"

Αμετανόητες ως προς τις πρακτικές που μας οδήγησαν στην πιστωτική και οικονομική κρίση εμφανίζονται οι τράπεζες, επαναλαμβάνοντας "αμαρτίες" του παρελθόντος. Το θέμα είναι, όμως, εμείς γιατί το ανεχόμαστε.

Τράπεζες: Ο λύκος και εάν εγέρασε…
Φίλτατοι, καλή σας ημέρα και καλή εβδομάδα!

Γλίτωσαν από του χάρου τα δόντια χάρις στα χρήματα των φορολογουμένων και τώρα όχι μόνο διατηρούν κλειστή τη στρόφιγγα της πιστωτικής επέκτασης, εμποδίζοντας έτσι την πορεία ανάκαμψης της οικονομίας αλλά ξοδεύουν και δεκάδες εκατομμυρίων δολαρίων, αφενός για να αποτρέψουν την υιοθέτηση νόμων για την προστασία των καταναλωτών και αφετέρου για να αμείψουν με παχυλά μπόνους τα στελέχη τους.

Η χρηματοπιστωτική κοινότητα και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού εμφανίζεται αμετανόητη, επαναλαμβάνοντας "αμαρτωλές" πρακτικές, όπως η χορήγηση υψηλών χρηματικών μπόνους, οι οποίες συνέβαλαν κατά τρόπο καταλυτικό στη δημιουργία της πιστωτικής και οικονομικής κρίσης που ακόμη διανύουμε, καλλιεργώντας και ενισχύοντας την κουλτούρα του "κέρδους πάση θυσία".

Την ίδια ώρα που μία ακόμη τράπεζα έβαλε λουκέτο στις ΗΠΑ, η San Joaquin Bank στην πολιτεία της Καλιφόρνιας, ανεβάζοντας τον αριθμό των πιστωτικών ιδρυμάτων που έχουν καταρρεύσει στη διάρκεια του τρέχοντος έτους σε 99, η Goldman Sachs έβαλε στην άκρη το ποσό των 16,7 δισ. δολ. για αποζημιώσεις και μπόνους προς τους υπαλλήλους της και η JP Morgan 8,79 δισ. δολ. επίσης για τον ίδιο σκοπό.

Αμφότερες οι τράπεζες είχαν ενισχυθεί πέρυσι με χρήματα των φορολογουμένων, η μεν Goldman Sachs με 10 δισ. δολ. και η δε JP Morgan με 25 δισ. δολ., τα οποία επέστρεψαν φέτος χάρις στα κέρδη τους από την επενδυτική τραπεζική και το ράλι των αγορών.

Ένα ράλι που έθρεψαν τα χρήματα των φορολογουμένων ακριβώς μέσω των πακέτων ενίσχυσης των τραπεζών.

Η πρακτική που ακολουθούν οι δύο τράπεζες, η οποία εμφανίζεται να βρίσκει πρόθυμους μιμητές και μεταξύ άλλων μελών της πιστωτικής κοινότητας των ΗΠΑ, βρέθηκε στο επίκεντρο ιδιαίτερα σκληρής κριτικής εκ μέρους τόσο της αμερικανικής όσο και της βρετανικής κυβέρνησης, που πλέον προωθούν σκλήρυνση της νομοθεσίας που διέπει τη λειτουργία του τραπεζικού τομέα.

Στις ΗΠΑ, οι σύμβουλοι του Προέδρου κ. Μπ. Ομπάμα, κ. Ντέιβιντ Άξελροντ και Ραμ Εμάνουελ, καυτηρίασαν τη στάση των αμερικανικών τραπεζών από τη μία πλευρά να επενδύουν δεκάδες εκατομμυρίων για τη χρηματοδότηση "λόμπι" με στόχο την αποτροπή της υιοθέτησης νομοθεσίας για την προστασία των καταναλωτών και από την άλλη να συνεχίζουν να εφαρμόζουν σκληρή πολιτική χορηγήσεων προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά.

Στη Βρετανία, ο ίδιος ο πρωθυπουργός κ. Γκόρντον Μπράουν, με μήνυμα στην ιστοσελίδα του, χαρακτήρισε "παράτολμες" αυτές τις τραπεζικές πρακτικές και επανέλαβε την ανάγκη αναθεώρησης του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας τους.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο υπουργός οικονομικών κ. Πολ Μάινερς έκανε λόγο για μια τραπεζική ελίτ 5.000 ατόμων παγκοσμίως που υπερχρεώνει την πελατεία της σε επίπεδο τόσο  προμηθειών όσο και "spread", με στόχο τα υπερκέρδη και τα παχυλά μπόνους.

"Γιατί το ανέχονται αυτοί οι πελάτες, αυτοί οι συναλλασσόμενοι;", αναρωτήθηκε ο Βρετανός υπουργός.

Απορία που συμμεριζόμαστε και εμείς…

[email protected]  

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v