Βαθύτερη ύφεση λόγω ελλείμματος - επιτοκίων

Σε έναν απίθανα φαύλο κύκλο, που αναμένεται να έχει ως κατάληξη τη σημαντική καθυστέρηση εξόδου από την τρέχουσα οικονομική ύφεση, εμφανίζονται να οδηγούνται οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.

Βαθύτερη ύφεση λόγω ελλείμματος - επιτοκίων
Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Σε έναν απίθανα φαύλο κύκλο, που αναμένεται να έχει ως κατάληξη τη σημαντική καθυστέρηση εξόδου από την τρέχουσα οικονομική ύφεση, εμφανίζονται να οδηγούνται οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.

Τη στιγμή που το φως στην άκρη του τούνελ της χειρότερης μεταπολεμικής οικονομικής κρίσης έχει μόλις αρχίσει να φέγγει, η διατήρηση και η μεγαλύτερη τροφοδότηση υπερβολικών ελλειμμάτων εκ μέρους 20 εκ των 27 κρατών-μελών της Ε.Ε. προκαλεί σαφείς πιέσεις στην ΕΚΤ για την αύξηση του βασικού της επιτοκίου, νωρίτερα του αναμενομένου, με στόχο την αποτροπή ενδεχόμενης εκδήλωσης πληθωριστικών τάσεων.

Την ίδια ώρα, η ύπαρξη αυτών των ελλειμμάτων και η υπέρβαση του πλαφόν του 3% ως ποσοστού των ελλειμμάτων αυτών επί του ΑΕΠ οφείλεται κατά το σημαντικότερο μέρος στα μέτρα στήριξης που έχουν λάβει οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ώστε να βοηθήσουν τις εθνικές τους οικονομίες να εξέλθουν από την παρούσα κρίση.

Αυτός ο φαύλος κύκλος τροφοδοτείται ακόμα περισσότερο από τη χαλαρή νομισματική πολιτική της ΕΚΤ και τη διατήρηση του βασικού της επιτοκίου στο ιστορικά χαμηλό επίπεδο του 1%.

Η ρευστότητα με την οποία η ΕΚΤ τροφοδοτεί το τραπεζικό σύστημα, μέσω του προγράμματος αγοράς καλυμμένων ομολόγων και άλλων συναφών προγραμμάτων, με την ελπίδα αυτή να διοχετευτεί στην επιχειρηματική κοινότητα, στην πραγματικότητα υποβοηθά στη μεγέθυνση των κρατικών ελλειμμάτων, αφού οι τράπεζες καταθέτουν κρατικά ομόλογα προς την ΕΚΤ για να αντλήσουν αυτήν τη ρευστότητα.

Ουσιαστικά πρόκειται για μια σύγχρονη οικονομική παρωδία, στο τέλος της οποίας η ευρωοικονομία ενδέχεται να βρεθεί με τον ιδιαίτερα δυσμενή συνδυασμό υψηλών ελλειμμάτων και χρέους, με υψηλά επιτόκια και υψηλή ανεργία, αφού η έξοδος από την ύφεση δεν θα έχει ολοκληρωθεί.

Την ίδια ώρα, χθες στη Φλωρεντία, όπου ο ισχυρός άνδρας της ΕΚΤ, κ. Ζαν-Κλoντ Τρισέ, χαρακτήριζε "προσήκον" το παρόν επίπεδο των ευρωεπιτοκίων, λέγοντας ότι παραμένει επιφυλακτικός σε σχέση με τη διαδικασία εξόδου από την κρίση, εμμέσως πλην σαφώς καυτηρίαζε τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις σχετικά με την απουσία οργανωμένου σχεδίου εξόδου από την κρίση.

Η Ευρώπη πρέπει πρώτα να εξέλθει από την ύφεση και να αρχίσει να μειώνει τα μέτρα στήριξης των εθνικών οικονομιών και κατά προέκταση το μέγεθος των ελλειμμάτων, πριν αρχίσει η σταδιακή αύξηση των επιτοκίων, είπε χθες ο κ. Τρισέ, με τη γνωστή ιδιαίτερα συγκαλυμμένη και διπλωματική γλώσσα της ΕΚΤ…

[email protected]  

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v