Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το στοίχημα Παπανδρέου στην οικονομία

Γιατί άραγε θα έπρεπε να "κόπτεται" ο νεοεκλεγείς πρωθυπουργός να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της χώρας μας έναντι του Συμφώνου Σταθερότητας και της Συνθήκης του Μάαστριχτ;

Το στοίχημα Παπανδρέου στην οικονομία
Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Γιατί άραγε θα έπρεπε να "κόπτονται" ο νεοεκλεγείς πρωθυπουργός, κ. Γ. Α. Παπανδρέου, και η κυβέρνησή του να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις της χώρας μας έναντι του Συμφώνου Σταθερότητας και της Συνθήκης του Μάαστριχτ;

Ούτως ή άλλως, όπως επισημαίνουν και οι "Financial Times", η Γαλλία, η Ισπανία και η Ιταλία, ήτοι "τρεις από τις τέσσερις κορυφαίες οικονομίες της ευρωζώνης θα έχουν χρέος κοντά ή ψηλότερα από το 100% του ΑΕΠ τους"…

Τώρα, όσον αφορά στο έλλειμμα, ας τα αφήσουμε καλύτερα, υπό τις παρούσες συνθήκες οικονομικής ύφεσης.

Έξοδος από την κρίση σημαίνει πρώτα από όλα παροχή ρευστότητας στην οικονομία.

Σημαίνει επενδύσεις, σημαίνει δημοσιονομική πολιτική ικανή να αφυπνίσει την οικονομία και όλα αυτά, σε ό,τι αφορά τη χώρα μας, μπορούν να κατατείνουν μόνο προς μία κατεύθυνση:

Στην περαιτέρω διόγκωση ελλείμματος αλλά και χρέους.

Δύο στοιχείων τα οποία φαινομενικά τουλάχιστον οδήγησαν τη χώρα στην πρόσφατη εκλογική αναμέτρηση.

Αλλά όπως είπαμε, προς τι και διά τι η ανησυχία γύρω από αυτά τα δύο στοιχεία;

Οι ηγέτιδες χώρες της ευρωζώνης, πλην της Γερμανίας, έχουν ήδη δείξει τον δρόμο…

Βέβαια, υπάρχει και ένα "μικρό θέμα". Αυτό του "ειδικού μεγέθους" της χώρας και της πολιτικής επιρροής που αυτό συνεπάγεται στους κύκλους της Κομισιόν.

Εδώ βρίσκεται προφανώς και το στοίχημα του κ. Παπανδρέου.

Θα αποδειχθεί ικανός αφενός να εμπνεύσει κλίμα σταθερότητας στις αγορές ώστε το spread των ελληνικών ομολόγων να παραμείνει σε σχετικά φυσιολογικά επίπεδα έναντι των γερμανικών και αφετέρου θα κατορθώσει να εξασφαλίσει μια ικανοποιητική "περίοδο χάριτος" (διάβαζε παράταση περιόδου προσαρμογής) από την Κομισιόν, επικαλούμενος μεταξύ άλλων την τρέχουσα κρίση;

Βέβαια, η πρόθεση επαναδιαπραγμάτευσης ήδη κλεισμένων συμφωνιών, όπως αυτών μεταξύ του ελληνικού δημοσίου και της Deutsche Telekom για τον ΟΤΕ, Ελλάδας και Ρωσίας για τον αγωγό Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολης και Δημοσίου - COSCO για τον ΟΛΠ, δεν μπορεί να θεωρηθεί "μήνυμα σταθερότητας" προς τις αγορές…

Σε οιαδήποτε των περιπτώσεων, μόλις κοπάσει ο θόρυβος των ημερών, στις 24 Οκτωβρίου, ο φίλτατος κ. Χ. Αλμούνια περιμένει τα "συμπεφωνημένα" στις Βρυξέλλες, ήτοι το ελληνικό ραβασάκι με τις προθέσεις μας έναντι ελλείμματος και χρέους, ώστε να τοποθετηθεί σχετικά… τον Νοέμβριο.

Οι εξελίξεις θα είναι προφανώς ταχείες και η νέα κυβέρνηση, πριν καν ορκιστεί, αντιμετωπίζει τιτάνιο έργο…

[email protected]  

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v