Τέλος εποχής για οίκους αξιολόγησης

Αξιολογούσαν δίχως να αξιολογούνται και έκριναν δίχως να κρίνονται. Ήσαν στο απυρόβλητο καθώς είχαν το… "πεπόνι και το μαχαίρι". Τα πράγματα αλλάζουν όμως για τους οίκους αξιολόγησης…

Τέλος εποχής για οίκους αξιολόγησης
Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Αξιολογούσαν
δίχως να αξιολογούνται και έκριναν δίχως να κρίνονται.

Ήσαν, με λίγα λόγια, στο απυρόβλητο καθώς έθεταν οι ίδιες τους κανόνες και τους εφάρμοζαν κατά το δοκούν.

Όλες οι "ωραίες" ιστορίες όμως κάποτε τελειώνουν και η αρχή του τέλους για τις εταιρίες αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας ήρθε με την εμπλοκή τους στην υπόθεση της subprime.

Μια υπόθεση στο επίκεντρο της οποίας βρέθηκε η εσφαλμένη αξιολόγηση χρεών και η κατάταξή τους στην υψηλότερη βαθμίδα αξιοπιστίας, ενώ τελικά αυτά αποδείχτηκαν… τοξικά.

Λίγες ημέρες μετά την έναρξη δημόσιας διαβούλευσης εκ μέρους της αμερικανικής Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς (SEC), σχετικά με τη ριζική αναμόρφωση των κανόνων λειτουργίας των εταιριών αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας, όπως η Moody's Investors Service και η Standard & Poor's, ώστε αυτές να καταστούν ακόμα και ποινικά υπόλογες σε περιπτώσεις εσφαλμένων αξιολογήσεων, το εποπτικό όργανο για τον ασφαλιστικό τομέα στις ΗΠΑ επιφέρει και νέο χτύπημα στον κλάδο των εταιριών αυτών.

Η Εθνική Ένωση Ασφαλιστικών Επιτρόπων (NAIC), όπως ονομάζεται το σχετικό εποπτικό όργανο του ασφαλιστικού τομέα στις ΗΠΑ, εξετάζει τη δημιουργία αυτόνομου μη κερδοσκοπικού φορέα για την αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας όσων εκδίδουν ομόλογα ή άλλο είδος χρέους, επί του οποίου επενδύουν οι ασφαλιστικές εταιρίες.

Τυχόν υλοποίηση ενός τέτοιου φορέα θα σήμαινε για τις παραδοσιακές εταιρίες αξιολόγησης την απώλεια ενός ιδιαίτερα σημαντικού μεριδίου αγοράς, δεδομένου του εύρους των επενδύσεων του ασφαλιστικού κλάδου στις ΗΠΑ σε ομολογιακά προϊόντα και άλλα στοιχεία ενεργητικού και τη σύνδεση ασφαλιστικών προϊόντων με τις επενδύσεις αυτές.

Η εξέλιξη αυτή, δε, σημειώνεται ενώ μόλις πριν από λίγες ημέρες η Moody's Investors Service αρνήθηκε να συμμετάσχει σε δημόσια ακρόαση επί του αντικειμένου της, που είχε συγκαλέσει ο εποπτικός φορέας των ασφαλιστικών εταιριών στην Πολιτεία της Νέας Υόρκης, γεγονός που βρέθηκε στο επίκεντρο δριμύτατης κριτικής σχετικά με την απουσία διαφάνειας στη λειτουργία της.

Αντίθετα, άλλες εταιρίες του κλάδου, όπως η S&P και η Fitch, συμφώνησαν να συμμετάσχουν στις ακροάσεις αυτές, που στόχο έχουν την καλύτερη κατανόηση των αιτίων που οδήγησαν τις εταιρίες αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας σε "αστοχίες", που συνέβαλαν στη δημιουργία της διαβόητης subprime

[email protected]  

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v