Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Προ των πυλών η νέα πιστωτική κρίση;

Έναν χρόνο μετά την κατάρρευση της Lehman τίποτε δεν εμποδίζει την παγκόσμια χρηματοοικονομική κοινότητα να βιώσει μία αντίστοιχη ή ακόμη και μεγαλύτερη κατάρρευση.

Προ των πυλών η νέα πιστωτική κρίση;
Φίλτατοι, καλή σας ημέρα και καλή εβδομάδα!

Έναν χρόνο μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers τίποτε δεν εμποδίζει την παγκόσμια χρηματοοικονομική κοινότητα να βιώσει μία αντίστοιχη ή ακόμη και μεγαλύτερη κατάρρευση.

Στο διάστημα που κύλησε από τη 15η Σεπτεμβρίου 2008 έως σήμερα ουσιαστικά τίποτε δεν έχει αλλάξει στο θεσμικό πλαίσιο που ρυθμίζει τη λειτουργία των τραπεζών στις ΗΠΑ, ενώ τέσσερις αμερικανικές τράπεζες, η Bank of America, η JP Morgan Chase, η Citigroup και η Wells Fargo & Co., διεύρυναν το μερίδιό τους στην εκεί χρηματοπιστωτική αγορά και πλέον ελέγχουν ποσοστό 46% έναντι 37,7% το αντίστοιχο περυσινό διάστημα.

Μόνο δε η Bank of America έχει διευρύνει κατά τη διάρκεια του τελευταίου έτους το μερίδιό της στην αμερικανική αγορά κατά 31% και ελέγχει πλέον ποσοστό περίπου 13% της συνολικής αγοράς, ενώ το ενεργητικό της ανέρχεται σε 2,25 τρισ. δολ. (στοιχεία Ιουνίου 2009).

Την ίδια ώρα, η αμερικανική κυβέρνηση εμφανίζεται απρόθυμη να λάβει μέτρα που θα περιόριζαν το μέγεθος ή το είδος των χρηματοοικονομικών κινδύνων που αναλαμβάνουν τα μεγάλα τραπεζικά ιδρύματα.

Αντ’ αυτού, προωθεί τη στενότερη εποπτεία όλων των χρηματοοικονομικών οργανισμών, συμπεριλαμβανομένων των μεγάλων τραπεζών, hedge funds και ασφαλιστικών εταιριών, από την Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ, τη Federal Reserve.

Ακόμη και σε διεθνές επίπεδο, όπως στην πρόσφατη σύνοδο εκπροσώπων του G20 στο Λονδίνο, στις 5 Σεπτεμβρίου, έμφαση δίνεται σε ζητήματα κεφαλαιακής επάρκειας, ενώ θέματα που αφορούν στη λειτουργία και στο είδος των κινδύνων που αναλαμβάνει το πιστωτικό σύστημα και ιδίως οι λεγόμενες "too big to fail" τράπεζες παραμερίζονται.

Η έμφαση αυτή καταδεικνύει, όπως επισημαίνουν κορυφαίοι οικονομολόγοι, συμπεριλαμβανομένου του Νομπελίστα Joseph Stiglitz, ότι ουσιαστικά το "μάθημα" της Lehman έχει αγνοηθεί.

Ένα μάθημα που δεν αφορούσε μόνο στην κεφαλαιακή επάρκεια του τραπεζικού συστήματος, ή στην υπερμεγέθυνσή του, αλλά κυριότερα στην απομάκρυνσή του από τις παραδοσιακές τραπεζικές αξίες και την κοινή λογική.

Χαρακτηριστικό αυτού είναι και το γεγονός ότι μόλις 15 ημέρες πριν από την κατάρρευσή της, η Lehman Brothers είχε ανακοινώσει προς τις αρμόδιες αμερικανικές αρχές ότι ο λόγος κεφαλαίου της Tier 1 είχε βελτιωθεί σε 11%, από 10,7% τον προηγούμενο Μάιο.

Το γεγονός αυτό δεν την εμπόδισε ωστόσο να κατεβάσει ρολά μόλις δύο εβδομάδες μετά, συμβάλλοντας στη δημιουργία της χειρότερης πιστωτικής και οικονομικής κρίσης από τη δεκαετία του 1930 και σε ζημίες άνω του 1,6 τρισ. δολ. για το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

[email protected]  

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v