Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

"Κασσάνδρες" και "παπαγαλάκια" στο ΧΑ

Οι αγορές, όπως όλοι καλά γνωρίζουμε, έχουν τη δική τους λογική. Υπακούουν σε αυτή και μόνον αυτή, όσο και να ωρύονται οι "Κασσάνδρες" για επικείμενη πτώση ή να αλαλάζουν τα "παπαγαλάκια" περί ανόδου.

Κασσάνδρες και παπαγαλάκια στο ΧΑ
Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Οι αγορές, όπως όλοι καλά γνωρίζουμε, έχουν τη δική τους λογική.

Υπακούουν σε αυτήν και μόνον αυτήν, όσο και να ωρύονται οι "Κασσάνδρες" για επικείμενη πτώση ή να αλαλάζουν τα "παπαγαλάκια" περί ανόδου.

Τα παραδείγματα αναρίθμητα, με πλέον πρόσφατο το μπαράζ εκθέσεων ξένων οίκων που ανατρέπουν άρδην τις προηγούμενες προβλέψεις τους για την πορεία του ταμπλό και ειδικότερα του τραπεζικού τομέα, κάνοντας λόγο για νέα "υψηλά" εν όψει.

Το γεγονός ότι τα έβαφαν όλα μαύρα και ωθούσαν σε ρευστοποιήσεις μόλις προ τριμήνου - τετραμήνου μικρή σημασία ίσως έχει, αν εξαιρέσουμε βέβαια πως όσοι τους άκουσαν έχασαν το μεγαλύτερο μέρος του ράλι σχεδόν 70% που έγραψε ο Γενικός Δείκτης το τελευταίο εξάμηνο...

Ίσως, όμως, να μην είναι ακριβώς έτσι τα πράγματα. Ίσως να μιλάμε μόνο περί εντυπώσεων…

Να δούμε τα γεγονότα; Η καθαρή συμμετοχή των ξένων επενδυτών τον Αύγουστο, όπως φαίνεται από τα στοιχεία που δημοσιοποίησε χθες το Χ.Α., αυξήθηκε. Και αυξήθηκε βεβαίως στα "βαριά χαρτιά".

Στον δείκτη FT 20 το ποσοστό των αλλοδαπών διαμορφώθηκε στο 54,85%, από 54,14%, ενώ στη συνολική κεφαλαιοποίηση η συμμετοχή των ξένων επενδυτών αυξήθηκε στο 48,4% από 48,1% τον Ιούλιο.

Την ίδια ώρα δηλαδή που οι αναλυταράδες του Λονδίνου μας μιλούσαν για μαύρες μέρες, οι ξένοι πελάτες τους αγόραζαν.

Αν μη τι άλλο, ενδιαφέρον…

Στοιχεία ακριβώς όπως αυτό, ήτοι η αυξημένη συμμετοχή ξένων κεφαλαίων στην ελληνική αγορά και μάλιστα στο μόνο τμήμα της που "λειτουργεί" προσφέροντας σε όποιον επιθυμεί τη δυνατότητα να ρευστοποιήσει δίχως να τραυματίσει σημαντικά την τιμή του εκποιούμενου τίτλου, ίσως και εξηγούν το χθεσινό άλμα του Γενικού Δείκτη.

Ευφορία στις ξένες αγορές λόγω εξαγορών και εκτιμήσεων περί ανάκαμψης της διεθνούς οικονομίας; Ευφορία και στη δική μας.

Στην πραγματικότητα, όμως, ποιοι είναι οι λόγοι που θα μπορούσαν να ωθήσουν τις τιμές των μετοχών σε υψηλότερα επίπεδα στη Σοφοκλέους;

Μήπως πέρασε η κρίση;

Μήπως οι ελληνικές επιχειρήσεις, εισηγμένες και μη, θα ανατρέψουν κατά το β΄ εξάμηνο του έτους τις ιδιαίτερα αρνητικές επιδόσεις που σημείωσαν στο πρώτο;

Μήπως κατακλύζεται η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά από ειδήσεις περί εξαγορών και συγχωνεύσεων;

Τώρα δεν μας λένε ότι έρχονται τα χειρότερα;

Ο καλός φίλος και άριστος χρηματιστηριακός παρατηρητής Θανάσης Σταυρόπουλος, χρησιμοποίησε στο χθεσινό του σχόλιο για τη συνεδρίαση την έκφραση "εκκωφαντική απουσία εγχώριων ειδήσεων".

Αυτό και μόνο υπάρχει και αυτή είναι η προοπτική που προεξόφλησε το επενδυτικό κοινό την επομένη της είδησης περί πρόωρων εκλογών…

Μια μακρά περίοδο κρίσης και απραξίας στην ελληνική οικονομία, ακόμη και εάν υπάρξει αυτοδύναμη κυβέρνηση την 5η Οκτωβρίου.

[email protected]  

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v