Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Λίγο κρασί, λίγο θάλασσα και… σωθήκαμε;

Η θετικότερη του αναμενομένου εξέλιξη των εσόδων από τον τουρισμό αποτελεί ασφαλώς "ανάσα" για το σύνολο της οικονομίας. Αναδεικνύει όμως την ενδεχομένως υπέρμετρη εξάρτηση της χώρας από ένα και μόνο προϊόν…

Λίγο κρασί, λίγο θάλασσα και… σωθήκαμε;
Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Μισοάδειο ή μισογεμάτο το ποτήρι; Το πώς θα το δει κανείς εξαρτάται, ως γνωστόν, από τις προθέσεις ή από την προδιάθεσή του.

Η χθεσινή επισήμανση του υπουργού Τουριστικής Ανάπτυξης κ. Κ. Μαρκόπουλου ότι τα καταστροφολογικά σενάρια για τον ελληνικό τουρισμό δεν επαληθεύτηκαν και πως η μείωση εσόδων για τον τομέα θα είναι μικρότερη του αναμενομένου αποτελεί ασφαλώς θετική εξέλιξη.

Ο τουρισμός συμβάλλει κατά τρόπο καθοριστικό στη διαμόρφωση του ελληνικού ΑΕΠ και αποτελεί μία από τις κύριες πηγές εσόδων τόσο για το σύνολο της οικονομίας, δεδομένων των πολλαπλασιαστικών φαινομένων που συνεπάγεται γι' αυτήν η εισροή "φρέσκου" χρήματος, όσο και για τα δημόσια οικονομικά, χάρις στα αυξημένα φορολογικά έσοδα.

Δεν ήταν τυχαίο, εξάλλου, ότι η χθεσινή συνάντηση του πρωθυπουργού κ. Κ. Καραμανλή με τον κ. Μαρκόπουλο έγινε παρουσία και του κ. Γ. Παπαθανασίου, ο οποίος προσδοκά να καλύψει την υστέρηση φοροεσόδων από άλλους τομείς της οικονομίας, μέσω και των εσόδων από τον κλάδο του τουρισμού.

Οι πιθανότητες είναι δε ότι τα πράγματα θα εξελιχθούν ακόμη καλύτερα απ' ό,τι οι δύο άνδρες τα παρουσίασαν χθες στον πρωθυπουργό, δεδομένου του απρόσμενου "συμμάχου" που βρίσκει ο ελληνικός τουρισμός στο πρόσωπο του… βρετανικού καιρού.

Όπως μετέδωσε χθες το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, το απρόσμενα δυσμενές κύμα κακοκαιρίας που πλήττει καθ’ όλη τη διάρκεια της θερινής περιόδου τη Γηραιά Αλβιώνα, σε συνδυασμό με τις ενδείξεις ανάκαμψης της εκεί οικονομίας, ωθεί μεγάλο αριθμό τουριστών να ξαναβάλει στο… τραπέζι των διακοπών προορισμούς όπως η Ισπανία και η Ελλάδα.

Σύμφωνα με τον κ. Bob Atkinson, στέλεχος του travelsupermarket.com, ενός διαδικτυακού τόπου σύγκρισης τιμών τουριστικών προορισμών, οι κρατήσεις προς την Ισπανία και την Ελλάδα είναι μεταξύ των πλέον δημοφιλών στη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων, γεγονός που ενδέχεται να οδηγήσει στη χρονική παράταση της "ωφέλιμης" περιόδου για τον ελληνικό τουρισμό, καιρού επιτρέποντος, έως και τα τέλη Σεπτεμβρίου…

Ίσως τα πράγματα αποδειχτούν τελικά καλύτερα απ' ό,τι τα περιμέναμε τόσο για την πραγματική οικονομία όσο και για την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού και… την εξέλιξη του δημοσίου χρέους.

Είναι όμως αποκαρδιωτικό η πορεία της ελληνικής οικονομίας να εξαρτάται, σε συνθήκες κρίσης, από παραμέτρους όπως ο καιρός…
Αυτή τη φορ, ίσως "μας βγήκε"… Όταν όμως το κύριο προϊόν μας είναι τόσο επισφαλές, δεν οφείλουμε να διευρύνουμε τις δυνητικές πηγές εσόδων μας;

Ας μην εξαρτώνται όλα από την εύκολη λύση… Τον ήλιο…

[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v